Περιβάλλον
Ανυπόφορη η δυσοσμία στη Κοφίνου – Αναγνωρίζουν χωρίς να πάρουν μέτρα οι Αρμόδιες Υπηρεσίες
Αναστέλλουν επ’ αόριστον τις εργασίες τους η πλατφόρμα εθελοντών του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Πολιτικού Ασύλου στην Κοφίνου, “Kofinou We Care”, όπως και το Σχολείο της Κυριακής λόγω της επικίνδυνης μόλυνσης του αέρα, γεγονός που φαίνεται να προκαλείται από δύο εγκαταστάσεις επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων και την εγκατάσταση αποτέφρωσης ζωικών αποβλήτων που χωροθετούνται πλησίον του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (ΚΥΦΑΔΠ) της Κοφίνου.
Τη λειτουργία του τερμάτισε και ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός από τον περασμένο Αύγουστο και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα επαναδραστηριοποιηθεί στο Κέντρο, εάν δεν λάβει επίσημη πληροφόρηση από το κράτος ότι το περιβάλλον είναι ασφαλές για την υγεία των στελεχών του.
Πάντως όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες, μετά και τη μελέτη του ΤΕΠΑΚ, συνηγορούν και κατανοούν την ανησυχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ιατρικές Υπηρεσίες ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες (όποιες κι αν είναι αυτές…) να ενεργήσουν άμεσα!
Η δυσοσμία φαίνεται να αποδίδεται στις εν λόγω εγκαταστάσεις μετά και τη μελέτη που έγινε για λογαριασμό της Υπηρεσίας Ασύλου, από το ΤΕΠΑΚ. Η μελέτη διερεύνησε την προέλευση της δυσάρεστης οσμής, με τελικά συμπεράσματα, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη τοξικών ή/ και δύσοσμων ενώσεων ανθρωπογενούς (κυρίως βιομηχανικής) προελεύσεως. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη του ΤΕΠΑΚ περιελάμβανε τη διεξαγωγή μετρήσεων προσδιορισμού της χημικής σύστασης και προέλευσης ανόργανων και οργανικών πτητικών ενώσεων στις εγκαταστάσεις του Κέντρου και σε παρακείμενες βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας ζωικών αποβλήτων. Σημειώνεται ότι η διεύθυνση του ΚΥΦΑΔΠ ξεκίνησε ενέργειες για επίλυση του προβλήματος, με επιστολές, τηλεφωνήματα και αλλεπάλληλες επισκέψεις σε αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες και Αρχές, από τον Ιούνιο του 2018.
«Έχουμε δώσει μέσα σε τέσσερα χρόνια, πάνω από σαράντα νεφελοποιητές σε βρέφη, καθώς σχεδόν κάθε μωρό που γεννιέται παρουσιάζει αναπνευστικό πρόβλημα»
Όπως ανέφερε κατ’ επανάληψη η Νατάσα Γεωργίου, συντονίστρια της πλατφόρμας εθελοντών “Kofinou We Care”, η μελέτη του ΤΕΠΑΚ σημειώνει ότι η «παρουσία δυσοσμίας είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται για χρόνια, πολύ πριν την πρόκληση διαρροής στο σωλήνα λυμάτων και πριν την υπερχείλιση του φρεατίου. Επιπλέον τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης ενισχύουν την άποψη ότι οι εν λόγω αιτίες δεν αποτελούν την κύρια αιτία πρόκλησης δυσοσμίας στην περιοχή του ΚΥΦΑΔΠ Κοφίνου».
Επιπρόσθετα όπως σημειώνεται και σε υπόμνημα της πλατφόρμας εθελοντών “Kofinou We Care”, μετά την ανάγνωση της μελέτης και την αναφορά σε «πτητικές ενώσεις και ρυπογόνες ουσίες, κάποιες από τις οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες (καρκινογενείς), ανεξαρτήτως του βαθμού έκθεσης σε αυτές» συνέδεσαν αυτή την πληροφόρηση με «το γεγονός ότι είχαμε παρατηρήσει έντονα αναπνευστικά προβλήματα στα νεογέννητα». Η πλατφόρμα εθελοντών επισημαίνει στο υπόμνημά της ότι κατά τη διάρκεια της δραστηριοποίησής της στο κέντρο χρειάστηκε να παρέχουν πέραν των 30 νεφελοποιητών, δηλαδή σχεδόν ένα σε κάθε βρέφος που γεννήθηκε και διαμένει στο ΚΥΦΑΔΠ Κοφίνου.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ετοιμασίας της έκθεσης από το ΤΕΠΑΚ, οι υπεύθυνοι του ΚΥΦΑΔΠ προχώρησαν στην επιδιόρθωση τόσο του σωλήνα μεταφοράς λυμάτων όσο και στην επιδιόρθωση του φρεατίου συλλογής λυμάτων, με τη δυσοσμία να μην έχει τερματιστεί μέχρι και σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προβλήματα υγείας και κυρίως αναπνευστικού χαρακτήρα τα οποία και επιδεινώνονται, εκδηλώθηκαν στους διαμένοντες, στους επισκέπτες του χώρου αλλά και στους κατοίκους της περιοχής.
Όπως αναφέρει η κα Γεωργίου, «έχουμε δώσει μέσα σε τέσσερα χρόνια πάνω από σαράντα νεφελοποιητές σε βρέφη, καθώς σχεδόν κάθε μωρό που γεννιέται παρουσιάζει αναπνευστικό πρόβλημα». Επιπρόσθετα, οι επιπτώσεις στην υγεία, όπως αναφέρει, μετά από τη συγκεκριμένη μόλυνση του αέρα, προκαλούν ζαλάδες, ναυτία, διάρροια, ντελίριο, αναπνευστικά προβλήματα, προβλήματα ανάπτυξης, καρκίνο, μεταβολή της επινεφρίνης, καρδιολογικές, νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις, αλλαγές συμπεριφοράς, κρίσεις επιληψίας, οφθαλμολογικά προβλήματα κ.ά. Και η εκπρόσωπος του Σχολείου της Κυριακής, Μαριάννα Παφίτη, εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες της. Στο υπόμνημα που υπέβαλε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, που συζήτησε το θέμα την περασμένη Τετάρτη, αναφέρεται στη συνεχιζόμενη κωλυσιεργία από πλευράς των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών για εξεύρεση οριστικής λύσης ως προς τις «συνεχιζόμενες εκπομπές επικίνδυνων ενώσεων που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του αέρα», αλλά και τη «μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις των εκπομπών αυτών στην ανθρώπινη υγεία».
Τονίζεται ότι στο ΚΥΦΑΔΠ διαμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες (γυναίκες, βρέφη, παιδιά, άτομα με προβλήματα υγείας), τα οποία έχουν ήδη βιώσει απειλητικές για την υγεία τους εμπειρίες.
Ελλείψεις σε δύο επίπεδα διαπιστώνει έρευνα από την Επίτροπο Διοικήσεως
Έρευνα αναφορικά με τις συνθήκες φιλοξενίας και στήριξης στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου, διεξήγε και η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά από παράπονο που υπεβλήθη από την εταιρεία MGR Human Resources Ltd, προσωπικό της οποίας εργοδοτείται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, για τις ανάγκες του EASO Project. Η εν λόγω έρευνα ολοκληρώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου του 2019.
«Η εταιρεία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα»
Η «Χαραυγή» επικοινώνησε και ζήτησε τη θέση της εταιρείας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο επεξεργασίας ζωικών αποβλήτων. Σε γραπτή δήλωσή του ο διευθυντής του εργοστασίου Sigan Management Ltd, Σόλων Καρασιαλής, αναφέρει ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Λόγω του τεράστιου περιβαλλοντικού έργου που υλοποιείται για όλη την Κύπρο, τα εργοστάσια της Sigan Management Ltd στην Κοφίνου λειτουργούν επτά μέρες την εβδομάδα, αφού τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν τον κανονισμό 1069/2009 (ΕΚ), για τον έλεγχο και τη διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, για προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων, σημειώνει ο κ. Καρασιαλής.
Υποστηρίζει ότι γι’ αυτούς τους λόγους όλες οι ανανεώσεις των αδειών των εργοστασίων γίνονται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους και ανώτερο διοικητικό στέλεχος της εταιρείας έχει μόνιμα την ευθύνη να επιλαμβάνεται αυτά τα θέματα. Συμπληρώνει ότι με αυτό τον τρόπο η Sigan Management Ltd λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα στα εργοστάσιά της, μέσα στα πλαίσια της κυπριακής νομοθεσίας και των οδηγιών των αρμόδιων τμημάτων του κράτους, για την ασφάλεια και υγεία του προσωπικού της και των περίοικων, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος και ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και πλήρη συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς και δέχεται τις νόμιμες επιθεωρήσεις, ώστε να επιλύονται πιθανά προβλήματα που προκύπτουν.
Ο κ. Καρασιαλής στη γραπτή δήλωσή του εκφράζει τη θέση ότι τα εργοστάσια της Sigan στην Κοφίνου λειτουργούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και των Αρχών του HACCP στην Ατομική Υγιεινή και Ορθή Βιομηχανική Πρακτική κατά τη Διαχείριση, Μεταποίηση, Επεξεργασία Ζωικών Υποπροϊόντων. Η εταιρεία είναι θυγατρική της Galatariotis Brothers Group of Companies. Aπό το 2006 η Sigan Management Ltd είναι η μόνη πλήρως αδειοδοτημένη εταιρεία στην Κύπρο για την παγκύπρια περισυλλογή και διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων κατηγορίας 1, 2 και 3, από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, το Τμήμα Αλιείας, το Τμήμα Τελωνείων, τις Τοπικές Αρχές των επαρχιών Λευκωσίας και Λάρνακας, κτηνιατρικές κλινικές, καταφύγια ζώων και άλλους φορείς, καταλήγει.
Στην έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως έχουν εντοπιστεί ελλείψεις σε δύο επίπεδα:
– Παροχής επαρκούς ιατρικής φροντίδας και στήριξης των διαμενόντων και κυρίως των ευάλωτων.
– Επαρκούς συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτρόπου, το προσωπικό που εργοδοτείται από την εν λόγω εταιρεία, ισχυρίζεται ότι από τη λειτουργία των παρακείμενων βιομηχανικών μονάδων και ειδικότερα από την καύση των ζωικών αποβλήτων, καθημερινά στην περιοχή υπάρχει κατά τις πρωινές ώρες και καθ’ όλο το βράδυ, έντονη δυσοσμία η οποία επηρεάζει δυσμενώς τις ανέσεις και την υγεία τόσο των εργαζομένων όσο και των διαμενόντων στο ΚΥΦΑΔΠ.