Έχουμε θέμα
Απαντά για τα περί «δυσλειτουργίας» στο νοσ. Λάρνακας η Χατζηγιάννη-Τι είπε για την υποστελέχωση
Πηγή: KYΠΕ
Στόχος μας είναι η αρμονική λειτουργία και συνεργασία των Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Επιστημονική Διευθύντρια των δύο δημόσιων Νοσηλευτηρίων Αμαλία Χατζηγιάννη, απαντώντας σε επιστολή των Διευθυντών/Υπευθύνων των κλινικών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας στην οποία γίνεται λόγος μεταξύ άλλων και για «δυσλειτουργία» του δημόσιου νοσηλευτηρίου.
Στην επιστολή η οποία στάλθηκε στον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ και στο Υπουργείο Υγείας, αναφέρεται ότι «σε πρόσφατη συνάντηση των Διευθυντών/Υπευθύνων των κλινικών του Νοσοκομείου Λάρνακας έγινε ουσιαστική και εις βάθος ανάλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νοσηλευτήριο, μεταξύ των οποίων η υποστελέχωση και η έλλειψη υποδομής, έλλειψη εξοπλισμού και αναλωσίμων».
Αναφέρεται ακόμα ότι το Νοσοκομείο Λάρνακας έχει μια ιδιαιτερότητα που αφορά την «διοικητική διαχείριση εκ μέρους της Διεύθυνσης και ιδιαίτερα εκ μέρους της Επιστημονικής Διευθύντριας των Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου, πάντοτε με την σύμφωνη γνώμη του Εκτελεστικού Διευθυντή των δύο Νοσοκομείων, με αποτέλεσμα το ένα Νοσοκομείο και συγκεκριμένα το Νοσοκομείο Αμμοχώστου να εργάζεται σε βάρος του Νοσοκομείου Λάρνακας. Οι ενέργειες της Δρ. Χατζηγιάννη προκαλούν μια διαχρονική αιμορραγία στο Νοσοκομείο Λάρνακας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και μετά».
Απαντώντας στην επιστολή η κ. Χατζηγιάννη ανέφερε ότι «κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου ορίστηκε ως Νοσοκομείο Αναφοράς, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί με ιατρικό προσωπικό για τρεις μήνες με οδηγίες του Υπουργείου Υγείας». «Συγκεκριμένα από το Νοσοκομείο Λάρνακας στάλθηκαν δύο γιατροί, ένας πνευμονολόγος και ένας λοιμωξιολόγος, τους οποίους δεν διέθετε το Νοσοκομείο Αμμοχώστου» είπε και πρόσθεσε πως «στάλθηκαν επίσης 13 νοσηλευτές, δύο Λειτουργοί Νοσοκομειακού Εργαστηρίου και ένα βρογχοσκόπιο».
Ακόμα συνέχισε «δημιουργήθηκε εργαστήριο μοριακής διαγνωστικής για ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2, το οποίο λειτουργεί και εξυπηρετεί και τα δύο νοσοκομεία. Μετά το πέρας της πανδημίας του κορωνοϊού οι νοσηλευτές επέστρεψαν πίσω στα καθήκοντα τους, οι γιατροί επανήλθαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και επισκέπτονται το Νοσοκομείο Αμμοχώστου μία φορά την εβδομάδα, αφού παραμένει Νοσοκομείο Αναφοράς. Ακόμα, το βρογχοσκόπιο επιστράφηκε στο Νοσοκομείο Λάρνακας ενώ εκεί επέστρεψε και ο ένας Λειτουργός Νοσοκομειακού Εργαστηρίου».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Χατζηγιάννη είπε πως «κατά το τελευταίο έτος διορίσαμε 24 γιατρούς στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και 16 γιατρούς στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του Νοσοκομείου Λάρνακας η σωστή στελέχωση των τμημάτων και κλινικών σε σύγκριση με μεγαλύτερα νοσοκομεία και προηγούμενα χρόνια, δηλαδή τους τελευταίους μήνες διορίστηκαν γιατροί στο ΤΑΕΠ, στο Ορθοπεδικό, Παθολογικό και Μικροβιολογικό Τμήμα, Λοιμωξιολόγος και Αιματολόγος».
Σύμφωνα με την κ. Χατζηγιάννη «προβληματικό παραμένει το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Λάρνακας όπου παρατηρείται συνεχής φυγή αξιόλογων γιατρών παρά τις επίμονες προσπάθειες στελέχωσης του. Ωστόσο, για υποστήριξη και σωστή λειτουργία του Τμήματος στάλθηκε βοήθεια αναισθησιολόγου από το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου όταν οι γιατροί του το εγκατέλειψαν ξαφνικά και απροειδοποίητα».
Αναφορικά με το Γυναικολογικό Τμήμα είπε πως «κατά την πανδημία του κορωνοϊού αποσπάστηκαν όλοι οι γυναικολόγοι του Νοσοκομείου Αμμοχώστου προς το Νοσοκομείο Λάρνακας προκειμένου να λειτουργήσει σωστά το συγκεκριμένο Τμήμα. Ακόμα όσες φορές υπήρχαν προβλήματα, δινόταν άμεση λύση με αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες ιατρούς, σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ».
Σύμφωνα με την Επιστημονική Διευθύντρια «στο Καρδιολογικό Τμήμα προκηρύχθηκαν θέσεις μετά την παραίτηση δύο γιατρών και αναμένονται προσεχώς προσλήψεις. Ταυτόχρονα έγινε προσπάθεια αγοράς υπηρεσιών, ωστόσο ο γιατρός δεν αποδέχτηκε».
Σημείωσε επίσης ότι «όλες οι επισκέψεις από ειδικότητες του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας προς το Νοσοκομείο Αμμοχώστου έχουν διακοπεί παρά τις προσπάθειες μας να διατηρηθεί η καλή συνεργασία των δύο δημόσιων Νοσηλευτηρίων, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των ασθενών».
«Διαχρονικά υπήρχε πάντα προτεραιότητα σε προσωπικό και εξοπλισμό στο Νοσοκομείο Λάρνακας» είπε και πρόσθεσε ότι «για όλες τις αποφάσεις που λήφθηκαν υπήρχε πάντα η συλλογική γνώμη της Διευθυντικής Ομάδας».
Σε άλλη ερώτηση η κ. Χατζηγιάννη απάντησε πως «η ουσία του προβλήματος έγκειται στο ότι οι περισσότεροι κλινικάρχες και ιδίως οι ιατρικοί διευθυντές του Νοσοκομείου Λάρνακας απουσίαζαν κατά το περισσότερο διάστημα της διαχείρισης της πανδημίας ως ευπαθείς ομάδες, με αποτέλεσμα να αποδιοργανωθεί η λειτουργία των κλινικών τους, αντί να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση προς το προσωπικό τους. Για να αποκατασταθεί η ισορροπία έγινε, με επίπονες προσπάθειες τόσο του Εκτελεστικού όσο και του Επιστημονικού Διευθυντή, αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες ιατρούς για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς και να μην κινδυνεύσουν ζωές».
Η Επιστημονική Διευθύντρια των Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου απάντησε και σε άλλο σημείο της επιστολής στην οποία υποστηρίζεται πως «η Δρ. Χ’’Γιάννη ουκ ολίγες φορές αναφέρθηκε αρνητικά και απαξιωτικά τόσο για τις κλινικές όσο και για τους γιατρούς των κλινικών μόνο για το Νοσοκομείο Λάρνακας. Λεκτικές επιθέσεις και απειλές σε ιατρικούς λειτουργούς, κάτι που είναι απαράδεκτο για έναν διοικητικά υπεύθυνο και ιατρικό λειτουργό», προσθέτοντας πως «τίθενται πολλά ερωτήματα για την συμπεριφορά και τις ενέργειες της Δρ. Χ’’Γιάννη».
Ανέφερε συγκεκριμένα πως «εάν η προσπάθεια μου ως Επιστημονικός Διευθυντής να κρατήσω το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας σε λειτουργία, να θέσω σε εφαρμογή εγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία θα εξασφάλιζαν την υγεία και ασφάλεια τόσο του προσωπικού, όσο και των ασθενών, θεωρείται απρέπεια, τότε αφήνεται στον κόσμο να αποφασίσει εάν όντως η συμπεριφορά μου ήταν απρεπής. Είναι πολύ λυπηρό άτομα που, εκ της θέσης τους θα έπρεπε να ασχολούνται με το πώς να προοδεύσει η προσφορά των κλινικών τους προς τους ασθενείς, αναλώνονται σε θέματα που προωθούν κακόβουλους σχολιασμούς και στο τέλος βλάπτουν το ίδιο το Νοσοκομείο στο οποίο εργάζονται».
Είπε επίσης πως «το γεγονός ότι το Νοσοκομείο Αμμοχώστου βρίσκεται από το 2006 σε ανοδική πορεία δεν είναι τυχαίο, ούτε αποτέλεσμα διάκρισης από οποιονδήποτε. Είναι αποτέλεσμα της σκληρής και τίμιας δουλειάς του προσωπικού του, πράγμα που αναγνώρισε ακόμα και ο εμπειρογνώμονας Matthew Kershaw, ο οποίος μετακλήθηκε από το Υπουργείο Υγείας, το 2018, στην έκθεση του που αφορούσε την ετοιμότητα των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων για αυτονόμηση. Μάλιστα ο κ. Kershaw αξιολογεί ότι το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, μπορεί να αυτονομηθεί άμεσα».
Σε σχετική ερώτηση η κ. Χατζηγιάννη απάντησε πως στην έκθεση του ο κ. Kershaw αναφέρει πως «το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου έχει καθαρή αίσθηση της κατεύθυνσης και όραμα για το μέλλον του με δυνατές και θετικές εργασιακές σχέσεις μεταξύ του προσωπικού. Για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας ο εμπειρογνώμονας, αναφέρει ότι έχει θέματα ποιότητας και εργασιακών σχέσεων τα οποία πρέπει να αποκαταστήσει πριν την αυτονόμηση, ενώ εκφράζει την άποψη πως πάνω σε αυτό θα επωφεληθεί από τις εμπειρίες και την προσέγγιση του Νοσοκομείου Αμμοχώστου».
Τέλος η Επιστημονική Διευθύντρια των Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου ανέφερε πως «στόχος και ευθύνη μου είναι να υλοποιηθεί η εκτίμηση του εμπειρογνώμονα για το καλό και των δύο Νοσοκομείων και κατ’ επέκταση την ασφάλεια των ασθενών των δύο επαρχιών».
Πηγή: ΚΥΠΕ