Εκπαίδευση
Aπόφαση για αλλαγή ωραρίου στα Γυμνάσια
Οδηγίες για νέο προγραμματισμό στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση των γυμνασίων, αξιοποιώντας ολόκληρο το πρωινό καθώς δεν θα υπάρχει περιορισμός από τα δημοτικά, αποστέλλει σήμερα το υπουργείο Παιδείας.
Όπως ανέφερε στον «Φ» ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, το ωρολόγιο πρόγραμμα θα υφίσταται όπως στο σχολείο, με μονή διαφορά ότι η περίοδος διδασκαλίας θα είναι 30 αντί για 45 λεπτά. Την ίδια στιγμή, το κουδούνι χτυπάει σήμερα για περισσότερους από 60.000 χιλιάδες μαθητές δημοτικού και Γ’ τάξης λυκείου, οι οποίοι από σήμερα επιστρέφουν στις αίθουσες διδασκαλίας. Οι εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται για να διδάξουν καταθέτοντας το αποδεικτικό του αρνητικού τους rapit test, ενώ, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, σχεδιάζεται από την Τετάρτη να πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι και για τελειόφοιτους, οι οποίοι θα έχουν τη γραπτή συγκατάθεση των γονιών τους.
«Πλέον, όπου δεν θα υπάρχουν παιδιά του δημοτικού στο σπίτι, θα μπορέσει να αναδιοργανωθεί το διαδικτυακό πρόγραμμα των γυμνασίων. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, η διδασκαλία για τους μαθητές του γυμνασίου να ξεκινάει από τις 9:00 το πρωί μέχρι περίπου και τη 1:00 μ.μ. Η οδηγία θα είναι ότι πλέον μπορεί να καλυφτεί εξ ολοκλήρου το ωρολόγιο πρόγραμμα και ότι πρέπει να γίνει αναπρογραμματισμός», εξήγησε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι επιστρέφουν στις τάξεις 52.000 μαθητές δημόσιων δημοτικών και τουλάχιστον 5.000 μαθητές ιδιωτικών δημοτικών. Επίσης 7.000 τελειόφοιτοι των δημόσιων σχολείων και ακόμη 5.000 τελειόφοιτοι των ιδιωτικών σχολείων. Στο σπίτι παραμένουν από σήμερα περίπου 23.000 μαθητές γυμνασίου και ακόμη 15.000 μαθητές λυκείου.
Επιπλέον ο υπουργός αναφέρθηκε σε δύο δράσεις που θα ενισχύσουν την επιστροφή των μαθητών. Η πρώτη, όπως εξήγησε, αφορά στην απόφαση ότι «από την Τετάρτη, αφού πάρουμε και τη συγκατάθεση των γονέων, θα εφαρμόσουμε εκείνο που είχαμε σχεδιάσει για την Γ’ τάξη λυκείου και τα rapit tests. Βέβαια αυτό αφορά στους μαθητές που θα λάβουν τη συναίνεση των γονιών τους». Το πρόγραμμα των tests θα εφαρμοστεί αρχικά σε λύκεια και τεχνικές σχολές της Λευκωσίας και έπειτα και στις άλλες επαρχίες.
Η δεύτερη, είπε, είναι ότι «σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο διοργανώνεται από αυτή την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, ένα ειδικό σεμινάριο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της δημοτικής, με θέμα «Θωράκιση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών του δημοτικού σχολείου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, μέσα από την καθημερινή διδασκαλία»». Η δράση, σημείωσε ο υπουργός, θα υλοποιηθεί σε συνεργασία και με τη στήριξη της Ειδικής Επιτροπής για την Ψυχική Υγεία των πολιτών που συστάθηκε από το υπουργείο Υγείας.