Περιβάλλον

Αποκαλύπτουμε τις βασικές σχεδιαστικές παραμέτρους για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αλυκών Λάρνακας

Πηγή: dialogos.com.cy

Ένα «πράσινο» κτίριο εµβαδού 500 τετραγωνικών µέτρων, το οποίο θα συνδεθεί αρµονικά µε το υφιστάµενο Μονοπάτι της Φύσης, θα αποτελέσει το πολυαναµενόµενο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενηµέρωσης Αλυκών Λάρνακας.

Ο ∆ήµος Λάρνακας ετοιµάζεται να προκηρύξει αρχιτεκτονικό διαγωνισµό για σχεδιασµό του Κέντρου και έχει πια στην κατοχή του τις βασικές σχεδιαστικές παραµέτρους. Αυτές περιλαµβάνονται στο δεύτερο παραδοτέο που έχει παραδοθεί στον δήµο από τους µελετητές που ετοιµάζουν τη ∆έουσα Μελέτη Εκτίµησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.

Στο συγκεκριµένο τµήµα της μελέτης παρατίθεται το βασικό περίγραµµα του σχεδιασµού αλλά και οι κόκκινες περιβαλλοντικές γραµµές που θα δοθούν στους οίκους που θα συµµετάσχουν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισµό για σχεδιασµό του πολυαναµενόµενου έργου. Η διαδικασία ετοιµασίας των όρων προσφορών είναι στο τελικό στάδιο και ο ∆ήµος Λάρνακας φιλοδοξεί να προκηρύξει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισµό εντός Φεβρουαρίου.

Με βάση το δεύτερο και προτελευταίο παραδοτέο της ∆έουσας Μελέτης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, οι αρχιτέκτονες θα λάβουν εντολή να σχεδιάσουν ένα κτίριο εµβαδού 500 τετραγωνικών µέτρων, ενός ορόφου µέγιστου ύψους 5 µέτρων µέτρων, µε τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

– Το κτίριο θα κτιστεί στο υψηλότερο σηµείο της εκµισθωµένης γης, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή θέα και η δυνατότητα πτηνοπαρατήρησης από το εσωτερικό του κτιρίου.

– Θα πρέπει να διασφαλιστεί η µικρότερη δυνατή παρέµβαση, η οποία πιθανόν να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και στη βιοποικιλότητα, στη δοµή, συνεκτικότητα και λειτουργία της περιοχής του δικτύου Natura 2000.

– Εναρµόνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων µε το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο της περιοχής µε τη χρήση υλικών, χρωµάτων και υφών του τοπίου των Αλυκών.

– Χρήση υλικών κατασκευής φιλικών προς το περιβάλλον µε στόχο την κατάταξη του σε ενεργειακή κλάση Α’, όπως απαιτείται από την ισχύουσα νοµοθεσία περί Ρύθµισης της Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων για όλα τα νέα κτίρια που κατασκευάζονται και τη µείωση των εκποµπών άνθρακα.

Σύµφωνα µε τους µελετητές, το κτίριο θα πρέπει να ενσωµατώνει «πράσινη» τεχνολογία ως εξής:

– Με την εξοικονόµηση ενέργειας, τόσο στο παθητικό επίπεδο (σχεδιασµός προσαρµοσµένος στις τοπικές κλιµατικές συνθήκες, µονώσεις, ψυχρά υλικά, σκιάσεις, βιοκλιµατικό πράσινο κ.ά.) όσο και στο ενεργητικό επίπεδο (εξοπλισµός υψηλής απόδοσης, έξυπνο σύστηµα ενεργειακής διαχείρισης στα µεγάλα κτίρια, δυνατότητα χρήσης φυσικού αέρα στα συστήµατα κλιµατισµού, λαµπτήρες εξοικονόµησης κ.ά.). Τονίζεται ότι σε περίπτωση χρήσης φωτοβολταϊκών, η τοποθέτηση των πλαισίων θα πρέπει να περιοριστεί πάνω στο κτίριο.

– Με την ορθολογική χρήση νερού, µε εφαρµογή προηγµένων µεθόδων εξοικονόµησης και αποτελεσµατικής άρδευσης.

– Το προτεινόµενο κτίριο να έχει απλή µορφολογία και τα εξωτερικά υλικά που θα χρησιµοποιηθούν να συνάδουν µε τους χρωµατισµούς και τις υφές του τοπίου, όπως π.χ. πέτρα, ξύλο, σε γήινες χρωµατικές αποχρώσεις. Ανοιχτόχρωµα υλικά και γυαλιστερές επιφάνειες επιτρέπουν µεγαλύτερη ποσότητα φωτός να ανακλαστεί στο χώρο, ενώ σκουρόχρωµες, µατ επιφάνειες µειώνουν το ποσοστό αντανάκλασης.

Το Μονοπάτι της Φύσης και οι αδόµητοι χώροι

Στο επίκεντρο του εξωτερικού τµήµατος του όλου σχεδιασµού θα βρίσκεται Μονοπάτι της Φύσης, το οποίο θα συνδέει το κτίριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενηµέρωσης µε το υφιστάµενο µονοπάτι πέριξ των Αλυκών Λάρνακας. Γνώµονας η αποφυγή της φωτορύπανσης, της αποµάκρυνσης/απώλειας ιθαγενών ειδών χλωρίδας, ενδηµικών φυτών, φυτών υπό καθεστώς προστασίας, της αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος, του τοπίου και των οικοτόπων, της ενόχλησης πιθανών χώρων φωλιάσµατος ή/και λήψης τροφής των πουλιών, της ρύπανσης υδάτινων και εδαφικών πόρων και η χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον.

Σύµφωνα µε τους µελετητές, η τελική µορφή των ελεύθερων και αδόµητων χώρων θα πρέπει να εξασφαλίζει τη διατήρηση της ευρωστίας των φυσικών λειτουργιών και των υπηρεσιών του οικοσυστήµατος της έκτασης, µε διατήρηση της συνοχής του πρασίνου, της κατείσδυσης του νερού προς το υπέδαφος, αλλά και της φυσικής κυκλοφορίας του αέρα.

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, συµπεριλαµβανοµένης της διαχείρισης των όµβριων υδάτων, ο σχεδιασµός θα πρέπει να γίνει µε γνώµονα τη δυνατότητα εφαρµογής µεθόδων ώστε να προστατεύονται η υδρολογία και ποιότητα των υδάτων των Αλυκών, συµπεριλαµβανοµένου του υδάτινου ισοζυγίου των Αλυκών, ο αέρας, το έδαφος, η χλωρίδα, πανίδα, οι οικοτόποι και το τοπίο της ευρύτερης περιοχής των Αλυκών.

Όπως αναφέρεται στη ∆έουσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύµφωνα µε στοιχεία του δικτύου αποχέτευσης οµβρίων της ευρύτερης περιοχής που παρασχέθηκαν από τον ∆ήµο Λάρνακας, φαίνεται ότι στα βόρεια και στα δυτικά της προτεινόµενης ανάπτυξης, στη λεωφόρο Φανερωµένης και οδό Πάµπλο Πικάσο αντίστοιχα, υφίσταται δίκτυο διαχείρισης των οµβρίων.

Οι όµβριες απορροές που παράγονται στην περιοχή της ανάπτυξης, βάσει και της υφιστάµενης µορφολογίας (σύµφωνα µε την Τοπογραφική Αποτύπωση της περιοχής), οδηγούνται µε φυσικό τρόπο προς το εν λόγω δίκτυο. Συνεπώς, θα πρέπει να εκπονηθεί υδρολογική και υδραυλική µελέτη, µέσα από την οποία θα καθοριστεί ο τρόπος διαχείρισης των οµβρίων της ανάπτυξης.

Χρειάζεται επίσης Μελέτη Πυροπροστασίας, αφού θεµελιώδης όρος είναι ότι η πυροπροστασία των δασικών εκτάσεων και των εγκαταστάσεων του έργου θα πρέπει να εξασφαλιστεί µε το σχεδιασµό και εγκατάσταση ενός πλήρους συστήµατος εποπτείας, έγκαιρης ειδοποίησης και άµεσης διαθεσιµότητας νερού πυρόσβεσης.

Σε ό,τι αφορά στους νέους χώρους πρασίνου, οι µελετητές επισηµαίνουν ότι ως προς τη διάταξή τους, την επιλογή των ειδών, το πρόγραµµα ανάπτυξης και συντήρησής τους και κάθε άλλη απαραίτητη λεπτοµέρεια, πρέπει να εκπονηθεί σχέδιο τοπιοτέχνησης, η οποία θα καλύπτει τα ακόλουθα ζητήµατα:

• Οικολογική προσαρµογή, προστασία και τόνωση της ευρωστίας των οικολογικών συστηµάτων

• Εµπλουτισµός του δασικού οικοσυστήµατος

• Αντιπληµµυρική ή αντιδιαβρωτική προστασία

• Βελτίωση µικροκλίµατος

• Πολεοδοµικές και κτιριοδοµικές συνέργειες (βιοκλιµατική επίδραση, οπτικός διαχωρισµός κτιρίων από χώρους στάθµευσης κ.ά.)

Τα είδη που προτείνονται για ενίσχυση του πράσινου

Η επιλογή των στόχων κατά το σχεδιασµό του πράσινου σε κάθε επιµέρους έκταση της ανάπτυξης θα πρέπει να συνδέεται αιτιωδώς µε το έδαφος και την κλίση της έκτασης, καθώς και µε τη σχέση της µε τις δοµηµένες και αδόµητες ζώνες της ανάπτυξης, όπως επίσης τονίζεται. Τα δε είδη που θα επιλεγούν, θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από συµβατότητα µε την τοπική φυτοκοινωνία.

Για τις φυτεύσεις που θα γίνουν προτείνεται η χρήση ιθαγενών, ξηρανθεκτικών ειδών, καθώς παρουσιάζουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήµατα σε σχέση µε τα ξενικά είδη. Τα πλεονεκτήµατα χρήσης των ιθαγενών ειδών µεταξύ άλλων είναι η καλύτερη προσαρµογή τους στις τοπικές συνθήκες, η λιγότερη φροντίδα που απαιτούν, η αρµονική ένταξή τους στο τοπίο και τη φυσιογνωµία της περιοχής, η ευνοϊκή επίδρασή τους στην πανίδα, καθώς πολλά ζωικά είδη τρέφονται ή εκτελούν µέρος του κύκλου ζωής τους πάνω στα ιθαγενή είδη χλωρίδας.

Σε ό,τι αφορά στα διαδικαστικά, εκκρεµεί η παράδοση του τελευταίου παραδοτέου της ∆έουσας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στις 29 Ιανουαρίου. Ακολούθως θα προκηρυχθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισµός.

Στόχος του ∆ήµου Λάρνακας είναι το Περιβαλλοντικό Κέντρο να είναι έτοιµο µέχρι το 2027.

Σχετικά νέα

X
Translate »