CoronaVirus

Απολύσεις και “ψαλίδι” στους μισθούς κατά παράβαση της νομοθεσίας

Επιτακτική η ψήφιση της νέας νομοθεσίας για μια Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων Εργασίας.

Καταγγελίες που αφορούν στις συνθήκες εργασίας και στην παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, έφθασαν στο Υπουργείο Εργασίας και συζητήθηκαν σε παλαιότερη συνεδρίαση της Βουλής παρουσία της αρμόδιας Υπουργού, έγιναν κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού.

Τέτοιες παραβιάσεις αφορούν σε εξαναγκασμό σε παραίτηση από την εργασία ή ελλιπείς πληρωμές παρά τις πολλές ώρες εργασίας και παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις είχαν ενταχθεί στα Ειδικά Σχέδια στήριξης της Κυβέρνησης, με επιδότηση μισθού έως και 60%.

Μιλώντας στην “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής, ανέφερε ότι τα εν λόγω ζητήματα περιήλθαν εις γνώσιν της Βουλής και αναμένεται να ελεγχθούν.

“Εργοδότες που είχαν ενταχθεί στα συγκεκριμένα σχέδια είχαν υπογράψει τα έντυπα που έλεγαν ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται, είτε ο τερματισμός απασχόλησης προσωπικού μέχρι την ολοκλήρωση των σχεδίων συν ένα μήνα, καθώς επίσης και σε θέματα μισθών, όπου απαγορεύονται οι μειώσεις ή ο εξαναγκασμός σε παραίτηση”, επισήμανε.

Όπως είπε οι πιο συχνές παραβάσεις εκ μέρους των εργοδοτών καταγράφονται σε ζητήματα που αφορούν το ζήτημα της αδήλωτης εργασίας και στην παράνομη απασχόληση προσωπικού, στην μη καταβολή κοινωνικών ασφαλίσεων, στη νομοθεσία που διέπει τους μισθούς, στον τρόπο πληρωμής της υπερωριακής απασχόλησης, αλλά και στο πώς εφαρμόζονται οι δημόσιες αργίες.

Επίσης, σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται σε περιπτώσεις γονεϊκής άδειας, όπου εργοδότες εξαναγκάζοντας πίσω στα καθήκοντά του μέλη του προσωπικού προτού ολοκληρωθεί η περίοδος που ορίζει ο νόμος.

“Γι’ αυτό κρίθηκε σωστό όπως συμπεριληφθούν όλες οι εργατικές νομοθεσίες κάτω από μια νομοθεσία-ομπρέλα, ώστε οι έλεγχοι που θα γίνονται κατά την επίσκεψη του αρμόδιου κλιμακίου να αφορούν σε όλες τις νομοθεσίες και όχι όπως γίνεται σήμερα, όπου για παράδειγμα ο επιθεωρητής του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων επισκέπτεται έναν εργασιακό χώρο και κάνει έλεγχο μόνο για τη νομοθεσία περί κοινωνικών ασφαλίσεων”, ανέφερε.

Χθες εξάλλου ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων μετά από τις τελευταίες αλλαγές που επήλθαν επί του νομοσχεδίου από το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Όπως είπε ο κος Φακοντής, πρόκειται για ένα νομοσχε΄διο το οποίο απασχολεί την Βουλή επί τρία χρόνια, έχει οδηγηθεί στην Ολομέλεια, ωστόσο μια σειρά τροπολογιών το είχαν “ευνουχίσει” με αποτέλεσμα να μην είχε καμία χρησιμότητα και να αποσυρθεί για να επανέλθει εκ νέου.

Ερωτηθείς αν οι ποινές είναι αποτρεπτικές, τόνισε ότι πρόκειται για ιδιαιτέρως χαμηλές ποινές οι οποίες ωστόσο πρέπει να περάσουν σε δεύτερη μοίρα, ώστε να γίνει η ψήφιση του νομοσχεδίου και μετά να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις.

Eξέφρασε επίσης την ελπίδα, όπως τα κοινοβουλευτικά κόμματα μετά από τρία χρόνια συζητήσεων και αρκετών αλλαγών επί του νομοσχεδίου θα τοποθετηθούν οριστικά , θα τοποθετηθούν θετικά, ώστε το νομοσχέδιο, όπως είπε, να πάρει σάρκα και οστά και να μπορέσει σιγά – σιγά να τεθεί σε εφαρμογή.

Επιπρόσθετα ο κος Φακοντής εξήγησε πως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο πέντε μηνών όπου η υπηρεσία , το Υπουργείο, θα εκπαιδεύσει εργοδότες και εργαζόμενους με βάση τις πρόνοιες της νομοθεσίας, η οποία είναι μια νομοθεσία  ομπρέλα, όπως είπε, προσθέτοντας πως κάτω από αυτή υπάρχουν 28 νομοθεσίες.

Σχετικά νέα

X
Translate »