Breaking News

Γενική Επικαιρότητα

Απόσυρση AstraZeneca: Πόσο πρέπει ν’ ανησυχούν όσοι έκαναν το εμβόλιο

H ανακοίνωση της απόσυρσης από τη διεθνή αγορά του εμβολίου κατά της COVID-19 από την AstraZeneca, προκάλεσε ανησυχία σε όσους έλαβαν το συγκεκριμένο σκεύασμα. Η εταιρεία στην ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «πλέονασμα διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων» που καταπολεμούν τις νεότερες μεταλλάξεις του ιού. Ωστόσο, η απόσυρση, έρχεται λίγο μετά τις αναφορές για σπάνιες θρομβώσεις, που είχαν προκαλέσει σάλο.

Με αφορμή την αναστάτωση που προκλήθηκε ανάμεσα στους εμβολιασθέντες, ο Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Νικόλας Διέτης, μίλησε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, θέλοντας να καθησυχάσει τους πολίτες. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως οι λόγοι για τους οποίους το εμβόλιο αποσύρεται είναι δύο και είναι ξεκάθαροι.

 

1.Το εμβόλιο δεν χρησιμοποιείται καθόλου, καθώς δεν επικαιροποιήθηκε για τις νέες παραλλαγές.
2.Δεν παράγονται νέες δόσεις εδώ και πάνω από δύο χρόνια, άρα δεν υπάρχει λόγος να έχει άδειες.

 

Η AstraZeneca, όπως πρόσθεσε ο κ. Διέτης έκανε αίτηση για απόσυρση του εμβολίου τον περασμένο Μάρτιο και εφαρμόζεται τώρα.

Σχετικά με τη σύνδεση που έγινε ανάμεσα στην απόσυρση του εμβολίου και στα σπάνια επεισόδια με θρομβώσεις και παρενέργειες, ο κ. Διέτης ανέφερε πως η πιθανότητα για κάποια παρενέργεια είναι πολύ σπάνια, καθώς ήδη από τις αρχές του 2021, είχαμε αρχίσει να βλέπουμε παρενέργειες πολύ μικρού αριθμού.

«Τώρα, έχουμε 2024 κι έχει εμβολιαστεί κόσμος με 3 δις δόσεις παγκοσμίως. Ο όγκος είναι τεράστιος, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει κάποια σπάνια παρενέργεια που να μην έχουμε βρει», εξήγησε.

Προσθέτοντας πως μια σπάνια παρενέργεια, αναλογεί σε μία στις 10 χιλιάδες, αλλά μια πολύ σπάνια παρενέργεια, όπως δηλαδή σ’ αυτή την περίπτωση, αναλογεί σε μία στις 100 χιλιάδες.

 

Τι μένει από το εμβόλιο;

Τα εμβόλια σύμφωνα με τον κ. Διέτη εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αναλάβει από μόνο του δράση, πράγμα το οποίο σημαίνει πως μετά από τόσο χρονικό διάστημα, δεν υπάρχει πλέον δράση του εμβολίου.

«Η μνήμη του ανοσοποιητικού κρατιέται, το εμβόλιο όμως απορροφήθηκε κι έφυγε. Οι δόσεις είναι πολύ μικρές για να έχουν οποιαδήποτε άμεση δράση στον οργανισμό μας», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά νέα

X
Translate »