Γενικά

Ασφαλές καταφύγιο» η Κύπρος για τους Λιβανέζους: «Ζούμε στο άγνωστο…»

Πηγή: sigmalive.com

 

Στην Κύπρο καταφεύγουν πολλοί Λιβανέζοι λόγω της αστάθειας που παρατηρείται στη χώρα μετά και την έκρηξη στη Βηρυτό τον Αύγουστο του 2020.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου τους τελευταίους μήνες πολλοί Λιβανέζοι μεταναστεύουν στην Κύπρο.

«Έπρεπε να φύγω από τη χώρα και τους γονείς μου για να εξασφαλίσω το μέλλον των παιδιών μου», ανέφερε ο 30χρονος Nanor Abachian, βγαίνοντας από το αεροδρόμιο με τη σύζυγο και τα δύο του παιδιά.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «αφήνουν πίσω μια χρεοκοπημένη χώρα, όπου οι καθημερινές διακοπές ρεύματος 22 ωρών έχουν γίνει ο κανόνας και οι ελλείψεις έχουν πλήξει τις καθημερινές ανάγκες, από καύσιμα και φυσικό αέριο έως φάρμακα και ψωμί.

Από την έναρξη της κρίσης το 2019, αρκετές χιλιάδες Λιβανέζοι έχουν μεταναστεύσει, πολλοί από αυτούς στην Κύπρο. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τους αριθμούς, αφού πολλοί Λιβανέζοι κατέχουν δεύτερο διαβατήριο.

Ο πρεσβευτής του Λιβάνου στην Κύπρο, Claude el-Hajal, δήλωσε ότι ο αριθμός των οικογενειών που εγκαταστάθηκαν στο νησί σημείωσε «σημαντική αύξηση» ειδικά από την καταστροφική έκρηξη στις 4 Αυγούστου 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού, που σκότωσε πάνω από 200 ανθρώπους.

Στη δεκαετία του 1980, στο απόγειο του εμφυλίου πολέμου, περίπου 100.000 οικογένειες κατέφυγαν στην Κύπρο, είπε ο Hajal. Ωστόσο, πολλοί επέστρεψαν μετά τη σύγκρουση.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006 μεταξύ Ισραήλ και της λιβανικής σιιτικής ομάδας Χεζμπολάχ, η Κύπρος χρησίμευσε ως βάση για την εκκένωση σχεδόν 60.000 αμάχων από τον Λίβανο.

Ο 30χρονος που έφθασε στην Κύπρο εξήγησε ότι ένα «αίσθημα ανασφάλειας» ήταν το κύριο κίνητρο για την φυγή τους στο εξωτερικό. «Ζούμε στο άγνωστο … Τα παιδιά μου δεν έχουν μέλλον στο Λίβανο», είπε.

Ο George Obeid επίσης επέλεξε την Κύπρο για χάρη της σχολικής εκπαίδευσης των παιδιών του.

«Δεν υπάρχει καμία ελπίδα για τη σχολική χρονιά στο Λίβανο», είπε, επικαλούμενος τις διακοπές ρεύματος και τις ελλείψεις καυσίμων που επηρεάζουν τις σχολικές υπηρεσίες και δραστηριότητες.

«Ανησυχούσαμε επίσης για την ασφάλειά μας», πρόσθεσε, φοβούμενος την αύξηση του εγκλήματος λόγω της εκτεταμένης φτώχειας και απελπισίας.

Η Κύπρος όμως προσελκύει επίσης λιβανέζικες εταιρείες και επενδυτές.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Καραγιώργη, ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας, μια γρήγορη διαδικασία που εισήχθη τον περασμένο Οκτώβριο για την ίδρυση ξένων εταιρειών στο νησί οδήγησε επτά Λιβανέζικες εταιρείες να μετεγκατασταθούν με σχεδόν 200 υπαλλήλους, συνοδευόμενους από τις οικογένειές τους.

Με αυτόν τον νέο μηχανισμό, «η διαδικασία διαρκεί τώρα 10 έως 15 ημέρες αντί για δύο έως τρεις μήνες», δήλωσε ο Hajal.

Εν τω μεταξύ, οι κυπριακές τράπεζες προσφέρουν δάνεια σε Λιβανέζους των οποίων οι μισθοί καταβάλλονται σε δολάρια ΗΠΑ.

«Από το 1975, η Κύπρος ήταν καταφύγιο για τους Λιβανέζους», δήλωσε ο Λιβανέζος επιχειρηματίας, Georges Chahwan. «Το νησί βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Λίβανο, είναι σταθερό και ασφαλές … Το θεωρούν δεύτερο σπίτι τους».

Σχετικά νέα

X
Translate »