CoronaVirus
Ασκήσεις επί χάρτου στην Παιδεία
Πηγή: philenews.com
Με τρία μέτρα προτίθεται να καλύψει διδακτικό χρόνο που ενδεχομένως χαθεί αναλόγως της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού, το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει: α) την παράταση της φοίτησης και διδασκαλίας προς το τέλος και εντός των πλαισίων της σχολικής χρονιάς, με ανάλογη αναδιοργάνωση του χρονοδιαγράμματος των εξετάσεων, β) την αναπροσαρμογή των αργιών των Χριστουγέννων ή/και του Πάσχα, κάτι για το οποίο θα χρειαστεί τροποποίηση των Κανονισμών λειτουργίας των σχολείων, και γ) την εξασφάλιση πρόσθετων ωρών διδασκαλίας, πέραν του Ωρολογίου Προγράμματος, με υπερωριακή απασχόληση των εκπαιδευτικών, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις σχολείων/τμημάτων.
Τα μέτρα αυτά ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ενώπιον της επιτροπής Παιδείας της Βουλής, η οποία χθες ασχολήθηκε με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως αυτή παρέχεται στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και με στόχο την αποφυγή ενδεχόμενων ανισοτήτων ανάμεσα σε μαθητές. Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, ανισότητα θα υπήρχε εάν δεν παρεχόταν εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές που λόγω της πανδημίας ή και των μέτρων που εφαρμόστηκαν, περιορίστηκαν στο σπίτι. Υπεραμυνόμενος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης τόνισε ότι αυτή φέτος μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, όπου όλα έγιναν πιο αιφνίδια, παραδεχόμενος ότι καταγράφηκαν κενά και παραλείψεις.
Κύρια ανησυχία τόσο των οργανωμένων γονέων όσο και της ΠΣΕΜ, όπως εκφράστηκαν στην Επιτροπή, είναι να μην θυματοποιηθούν μαθητές κυρίως έναντι άλλων συμμαθητών τους σε εξετάσεις και διαδικασίες αξιολόγησης, σημειώνοντας την ανάγκη αναπροσαρμογής της ύλης. Αναφερόμενος στις ανησυχίες αυτές, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι υπάρχει σχεδιασμός παρακολούθησης για το τι διδάσκεται και μέχρι πού θα φτάσει η εξ αποστάσεως διδασκαλία, ώστε να γίνουν και οι ανάλογες ρυθμίσεις. «Γνώμονας μας είναι δύο βασικά κριτήρια με την ίδια βαρύτητα. Πρώτο, η αξιοπιστία της εκπαίδευσης της οποίας θα τύχουν οι μαθητές μέσα στις έκτακτες συνθήκες, σε σχέση με τους δείκτες επάρκειας, σε όλα τα επίπεδα και ειδικότερα όσον αφορά τους τελειόφοιτους και του απολυτηρίου Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Δεύτερο, να μην υπάρξει δυσμενής μεταχείριση οποιασδήποτε ομάδας μαθητών εξαιτίας των ιδιαζουσών συνθηκών της πανδημίας και των όποιων τοπικών συγκυριών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Αντικατάσταση εκπαιδευτικών
Σε αντικατάσταση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι εμπίπτουν στις κατηγορίες πολιτών με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση από την COVID-19, και είναι αναγκαίο να παραμείνουν στο σπίτι, προχωρά το υπουργείο Παιδείας. Σχετική ενημέρωση έφτασε και στις Διευθύνσεις των σχολείων, οι οποίες καλούνται να εντοπίσουν τις περιπτώσεις αυτές των εκπαιδευτικών, ανά ειδικότητα και περιόδους διδασκαλίας, με στόχο τον καλύτερο προγραμματισμό.
Οι κατηγορίες όπως ορίστηκαν από το υπουργείο Υγείας είναι:
– Προϋπάρχουσα χρόνια αναπνευστική νόσος (βρογχικό άσθμα σοβαρής βαρύτητας, ασθενής σε χρόνια οξυγονοθεραπεία ή σε μη-επεμβατικό αερισμό [CPAP ή ΒiPaP] κατ’ οίκον, σοβαρή πνευμονική υπέρταση (NYHA III και IV), σοβαρή πνευμονική ίνωση, πνευμονεκτομή/λοβεκτομή).
– Σοβαρή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης κάτω από 15 ml/min και αιμοκαθαρώμενοι).
– Συγγενείς καρδιοπάθειες μετά από χειρουργική διόρθωση με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη ή μη-διορθωμένες συγγενείς καρδιοπάθειες με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη.
– Ενεργός χρήση βιολογικών παραγόντων (TNF αναστολείς, αναστολείς ιντερλευκίνης) ή άλλων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
– Ασθενείς με ιστορικό μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.
– Ασθενείς με κακοήθεια συμπαγούς οργάνου ή αιματολογική, που λαμβάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία ή ανοσοθεραπεία.
– Ασθενείς με HIV ή ασθενείς με αριθμό CD4 λεμφοκυττάρων <200/mm3.
– Κληρονομικές ή επίκτητες ανοσοανεπάρκειες.
– Έγκυες ή λεχωνίδες με προεκλαμψία, σακχαρώδη διαβήτη κύησης ή άλλο νόσημα το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών.
– Καρδιακή ανεπάρκεια οποιασδήποτε αιτιολογίας (ισχαιμικής ή μη αιτιολογίας) σταδίου κατά NYHA III ή IV. Καρδιαγγειακή νόσος: α) πρόσφατο οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ή επέμβαση επαναγγείωσης: αγγειοπλαστική ή εμφύτευση stent τους τελευταίους 12 μήνες, β) αορτο-στεφανιαία παράκαμψη (CABG (bypass)) τους τελευταίους 12 μήνες, γ) πρόσφατο ΑΕΕ τους τελευταίους 12 μήνες ή με εγκατεστημένη νευρολογική σημειολογία.
Οι Διευθύνσεις των σχολείων πρέπει να ενημερώσουν το υπουργείο Παιδείας κατά πόσο έχουν εκπαιδευτικούς και πόσοι ανήκουν στις πιο πάνω κατηγορίες, μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας μέχρι σήμερα το μεσημέρι.