CoronaVirus
Αυτά είναι τα μέτρα που ισχύουν σε λεωφορεία και ταξί
Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 2.2 (ν) του περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διατάγματος (Αρ. 16) του 2021, εκδίδει τις ακόλουθες κατευθυντήριες οδηγίες:
1. Δημόσιες Επιβατικές Μεταφορές
1.1. Ο μέγιστος αριθμός επιβατών που δύνανται να μεταφέρουν τα Μέσα Δημόσιας Μεταφοράς – Μ.Δ.Μ. (Λεωφορεία Τακτικών Επιβατικών Μεταφορών με κόμιστρο ανά επιβάτη) σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, καθορίζεται ως το 50% της χωρητικότητας του κάθε λεωφορείου, με εξαίρεση λεωφορεία για τα οποία χορηγείται ειδική άδεια από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στην οποία καθορίζεται μεγαλύτερο ποσοστό χωρητικότητας, τηρουμένης της παραγράφου 2 της παρούσας ανακοίνωσης.
>>> H offsite τώρα και στο Google News – Ακολουθείστε μας
1.2. Ο μέγιστος αριθμός επιβατών που δύνανται να μεταφέρουν Λεωφορεία με Άδεια Ε, Λεωφορεία που χρησιμοποιούνται για Υπηρεσίες κλειστών θυρών λεωφορείων από και προς τα αεροδρόμια (shuttle), καθώς και ιδιωτικά λεωφορεία με άδεια οδικής χρήσης, σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, καθορίζεται ως το 50% της χωρητικότητας του κάθε λεωφορείου, εκτός εάν τηρούνται τα πιο κάτω, οπόταν και ο μέγιστος αριθμός επιβατών που δύνανται να μεταφέρουν τα Λεωφορεία αυτά καθορίζεται ως το 100% της χωρητικότητας του κάθε λεωφορείου, τηρουμένης της παραγράφου 2 της παρούσας ανακοίνωσης:
(α) για τα πρόσωπα ηλικίας 18 ετών και άνω, υφίσταται, είτε αρνητική εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού, είτε αποδεικτικό στοιχείο αποδέσμευσης στις περιπτώσεις προσώπων που νόσησαν από την ασθένεια του COVID-19 και νοουμένου ότι δεν έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης ή Κυπριακή Κάρτα Πτήσης (Cyprus Flight Pass) όπως αυτή καθορίζεται στην παράγραφο 2.18(α) του σχετικού Διατάγματος ((Αρ. 16) του 2021), και
(β) για τα πρόσωπα ηλικίας 12 έως 17 ετών υφίσταται πιστοποιητικό αρνητικής διαγνωστικής εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε εβδομαδιαία βάση:
Νοείται ότι για πρόσωπα ηλικίας κάτω των 12 ετών δεν απαιτούνται τα πιο πάνω.
1.3. Ο μέγιστος αριθμός επιβατών που δύνανται να μεταφέρουν τα λεωφορεία που μεταφέρουν αποκλειστικά μαθητές, από και προς τα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα (δημόσια και ιδιωτικά), σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου καθορίζεται ως το 100% της χωρητικότητας του κάθε λεωφορείου τηρουμένης της παραγράφου 2.2.(π) του σχετικού Διατάγματος ((Αρ. 16) του 2021) και της παραγράφου 2 της παρούσας ανακοίνωσης.
1.4. Ο μέγιστος αριθμός επιβατών που δύνανται να μεταφέρουν τα λεωφορεία με Άδεια Οδικής Χρήσης πολύτεκνης οικογένειας καθορίζεται ως το 100% της χωρητικότητας του κάθε λεωφορείου.
1.5. Ο μέγιστος αριθμός επιβατών που δύναται να μεταφέρουν τα ταξί είναι το 100% του καθορισμένου στην Άδεια Οδικής Χρήσης του ταξί, με εξαίρεση την μπροστινή θέση δίπλα από τον οδηγό του ταξί.
>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite – ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS
2. Επιπρόσθετες οδηγίες για τις Δημόσιες Επιβατικές Μεταφορές
2.1. Όπου σε λεωφορείο δεν υπάρχει κουβούκλιο του οδηγού και προστατευτική μεμβράνη που να τον διαχωρίζει από την είσοδο των επιβατών, οι θέσεις πίσω από τον οδηγό καθώς και η πρώτη θέση αριστερά (θέση ξεναγού – όπου υπάρχει) πρέπει να παραμένουν κενές.
2.2. Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφεύγεται συνωστισμός κατά την επιβίβαση και αποβίβαση.
2.3. Στην είσοδο κάθε λεωφορείου πρέπει να υπάρχει υγρό αντισηπτικό χεριών για χρήση από όλους τους επιβάτες.
2.4. Τα λεωφορεία πρέπει να καθαρίζονται και απολυμαίνονται συχνά, οπωσδήποτε πριν την έναρξη της υπηρεσίας και κατά την διάρκεια της ημέρας. Ο καθαρισμός/απολύμανση να γίνεται τουλάχιστον κάθε τέσσερα δρομολόγια και, όπου είναι εφικτό, ο καθαρισμός/απολύμανση να γίνεται στο τέλος κάθε δρομολογίου. Ο καθαρισμός/απολύμανση να γίνεται με προσοχή, ιδιαίτερα στις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά όπως χερούλια, χειρολαβές, μεταλλικές επιφάνειες, ζώνες ασφαλείας, ράγες κλπ, με χρήση απολυμαντικών και υλικών που συστήνονται από το Υπουργείο Υγείας.
2.5. Σε κάθε στάση του λεωφορείου, στο τέλος κάθε δρομολογίου και σε κάθε διάλειμμα, οι πόρτες του λεωφορείου παραμένουν ανοικτές, καθώς και τα παράθυρα και πάνελ φεγγίτη αν υπάρχουν.
2.6. Τα λεωφορεία που αναφέρονται στην παράγραφο 1.2 της παρούσας ανακοίνωσης πρέπει, πέραν των γενικών κατευθυντήριων οδηγιών για τον καθαρισμό και απολύμανση των λεωφορείων που αναφέρονται πιο πάνω, να απολυμαίνονται πριν και μετά τη μεταφορά των μαθητών.
2.7. Συστήνεται όπως οι μαθητές, κάθονται καθημερινά σε προκαθορισμένη θέση, όπου αυτό είναι εφικτό.
2.8. Συστήνεται επίσης, μαθητές που ανήκουν στο ίδιο τμήμα ή είναι αδέλφια να κάθονται σε διπλανές θέσεις.
2.9. Στα λεωφορεία δεν χρησιμοποιούνται κλιματιστικά συστήματα με ανακύκλωση αέρα και γίνεται χρήση παραθύρων και πάνελ φεγγίτη (ανοικτά) όπου υπάρχουν.
2.10. Η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου από τους εργαζόμενους και επιβάτες σε όλα τα Λεωφορεία Τακτικών Επιβατικών Μεταφορών με κόμιστρο ανά επιβάτη, καθώς και σε όλα τα μέσα δημόσιων μεταφορών (ταξί, τουριστικά λεωφορεία, υπηρεσίες κλειστών θυρών λεωφορείων από και προς τα αεροδρόμια (shuttle)) ανεξαρτήτου ηλικίας, συνεχίζει να είναι υποχρεωτική σε όλες τις επαρχίες.
Τα πιο πάνω μέτρα εφαρμόζονται από την δημοσίευση τους στην επίσημη σελίδα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.