Επιχειρήσεις
CFΑ: Συντονισμός στον κλάδο παροχής διοικητικών υπηρεσιών
Αναγκαίο ένα κοινό πλαίσιο εποπτείας, τονίζει ο Χρίστος Μιχαήλ
Την ανάγκη υιοθέτησης ενός κοινού πλαισίου αδειοδότησης και εποπτείας των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών, υποδεικνύει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών (CFA), Χρίστος Μιχαήλ.
Οι εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών (ΕΠΔΥ) είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον τομέα υπεράκτιων επενδύσεων, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διωγμό με πρωτοβουλίες από τους G20, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, αλλά και την Κομισιόν. Ωστόσο, ο κ. Μιχαήλ θεωρεί πως υπάρχουν ευκαιρίες για την Κύπρο, δεδομένου ότι αξιοποιηθούν σωστά και υπό τις σωστές προϋποθέσεις.
Η σημαντικότερη προϋπόθεση, όπως ανέφερε ο κ. Μιχαήλ σε γεύμα με δημοσιογράφους, είναι ο συντονισμός, αφού η εποπτεία στον τομέα αυτό σήμερα είναι τριχοτομημένη, καθώς η αδειοδότηση και εποπτεία ασκείται από τρεις εποπτικές Αρχές: Την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) που είναι αρμόδια για τις ΕΠΔΥ, το Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) που εποπτεύει τα ελεγκτικά γραφεία και το Δικηγορικό Σύλλογο, ο οποίος εποπτεύει τα δικηγορικά γραφεία που ασχολούνται με την παροχή διοικητικών υπηρεσιών.
Η τριπλή αυτή εποπτεία προνοείται στον περί ρύθμισης των επιχειρήσεων παροχής διοικητικών υπηρεσιών και συναφών θεμάτων Νόμο, ο οποίος έχει θεσπιστεί το 2012 υπό την πίεση των διεθνών δανειστών.
Όπως είπε, υπό την εποπτεία της ΕΚΚ υπάγονται 170 εταιρείες, που αποτελούν το 20% των εταιρειών του κλάδου. Μερικές από αυτές δεν είναι καν αδειοδοτημένες αφού εκμεταλλεύονται πρόνοια της νομοθεσίας που τους δίνει περιθώριο δύο χρόνων για συμμόρφωση με τα απαιτούμενα κριτήρια, με δυνατότητα επέκτασης για άλλα δύο. Στον ΣΕΛΚ υπάγονται 350 επιχειρήσεις, ενώ δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια πόσα δικηγορικά γραφεία καταπιάνονται με τις διοικητικές υπηρεσίες, καθώς η δικηγορική άδεια δίνεται κατά άτομο και όχι κατά γραφείο.
Στην ουσία, όπως είπε, ο νόμος καλύπτει μόνο το 20%.
«Το μεγαλύτερο κενό που υπάρχει σήμερα είναι ο συντονισμός. Ο καθένας λειτουργεί μόνος του και χωρίς συντονισμό δεν υπάρχουν αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Μιχαήλ, ο οποίος αναγνωρίζει ωστόσο ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ενοποίηση σε μία εποπτική Αρχή.
Μπορεί όμως, συνέχισε, να υπάρξει ένα κοινό εποπτικό πλαίσιο με κοινούς κανονισμούς, είπε εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή η κάθε εποπτική Αρχή λειτουργεί με δική της νομοθεσία.
Όπως είπε, ο νόμος δεν καθορίζει τα ελάχιστα κριτήρια για την άσκηση του επαγγέλματος. Η εξάσκηση του λογιστή ή του δικηγόρου είναι αρκετή για να τους εξασφαλίσει άδεια παροχής διοικητικών υπηρεσιών, ανέφερε.
Στις προτεραιότητες του Συνδέσμου, όπως σημείωσε ο κ. Μιχαήλ, είναι η περαιτέρω ενίσχυση του επιπέδου της ποιότητας παροχής υπηρεσιών και η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών.
Σε σχέση με τις διαφορετικές διαδικασίες που ακολουθούνται, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι οι εταιρείες που εποπτεύονται από την ΕΚΚ υπόκεινται σε πρόστιμο €350.000 σε περίπτωση παράλειψης συμμόρφωσης με τις πρόνοιες του νόμου (άρθρα 5 ή 24), ενώ οι αντίστοιχοι νόμοι για τους Ελεγκτές και τους Δικηγόρους προνοούν την υπαγωγή των όποιων περιπτώσεων στα οικεία πειθαρχικά σώματα.
Στις σκέψεις του Συνδέσμου είναι η πραγματοποίηση ενός κύκλου επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για ενημέρωση επί των εξελίξεων σε ένα κλάδο, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνεισφορείς της οικονομίας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ