Γενική Επικαιρότητα
Χιλιάδες οι ακατάλληλες ηλεκτρικές συσκευές στην αγορά, έρχεται επανέλεγχος σπιτιών
Πηγή: alphanews.live
Τι πρέπει να προσέξεις στις συσκευές, η ένδειξη C και οι ενδεικνυόμενες ενέργειες
Ακατάλληλες ηλεκτρικές συσκευές που καταλήγουν στα σπίτια. Ακατάλληλες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στις οποίες συνδέονται ηλεκτρικές συσκευές. Επεκτάσεις με extensions και χρήση πολύμπριζων. Πρακτικές που εγκυμονούν κινδύνους, γεγονός που αναδεικνύεται έπειτα και από τη φονική πυρκαγιά στη Λεμεσό με αποτέλεσμα το θάνατο μιας πενταμελούς οικογένειας.
Έπειτα από το τραγικό συμβάν επανέρχονται στην επιφάνεια θέματα που άπτονται της ασφάλειας των πολιτών, με την εκπομπή Alpha Καλημέρα να ανοίγει τη συζήτηση μιλώντας με τον Ηλεκτρολόγο Χριστόδουλο Χριστοδούλου, τον Υπουργό Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη και τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών Παύλο Γιαβρή.
Ο Ηλεκτρολόγος Χριστόδουλος Χριστοδούλου απαντά σε ερωτήματα πολιτών και εξηγεί τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνεται.
Τι να ελέγξεις πριν την αγορά
Όπως εξηγεί ο κ. Χριστοδούλου, με βάση τη νομοθεσία η ηλεκτρική συσκευή θα πρέπει να φέρει μια σήμανση, όπως για παράδειγμα τη σήμανση C, η οποία λέει στον τελικό χρήστη ότι η συσκευή πληροί κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές. Προσθέτει ότι πρέπει να συνοδεύεται από το «declaration of conformity», δηλαδή το πιστοποιητικό που εκδίδεται από τον κατασκευαστή και μέσω του οποίου πιστοποιείται ότι η συσκευή κατασκευάστηκε με βάση κάποια ευρωπαϊκά πρότυπα.
Επισημαίνει ότι όλα αυτά είναι θεωρητικά, εφόσον οι καταναλωτές δεν πάνε σε ένα κατάστημα και να κοιτάζουν αυτές τις ενδείξεις, τονίζοντας ότι θα πρέπει η Πολιτεία να δράσει προληπτικά.
Διάβασε τις οδηγίες
Ακατάλληλες συσκευές
Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρει ότι υπάρχουν στην αγορά ακατάλληλες συσκευές, σημειώνοντας ότι είναι μεγάλος ο όγκος τους, λέγοντας ενδεικτικά ότι από τους δικούς τους ελέγχους, είναι συχνή η εμφάνισή τους.
«Εμείς σαν Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Κύπρου, πάρα πολύ συχνά παίρνουμε ηλεκτρολογικό εξοπλισμό από την αγορά, εξοπλισμό προστασίας και άλλα υλικά, τα πάμε στην Ηλεκτρολογική Υπηρεσία Κύπρου και ζητούμε να πιστοποιηθούν για την καταλληλότητά τους. Τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα είναι αρνητικά και αυτό είναι θλιβερό.»
«Λόγω του όγκου του εξοπλισμού που εισάγεται στην αγορά είναι δύσκολο να ελέγχεις όλο τον εξοπλισμό», σημειώνει και αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει αδυναμία.
Τα extensions
Στα λάθη των καταναλωτών, ο κ. Χριστοδούλου επισημαίνει τη χρήση των extensions και τη βαρυφόρτωσή τους. Αναφέρει ότι σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται extensions στα οποία μάλιστα προστίθεται και πολύμπριζο.
«Κάθε φορά που συνδέουμε ηλεκτρολογικό εξοπλισμό από το ένα σημείο στο άλλο, δημιουργούμε ένα αδύνατο σημείο. Τα σημεία αυτά από την πολλή χρήση χαλαρώνουν με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι θερμοκρασίες στο σημείο που γίνεται η σύνδεση και να προκαλείται πυρκαγιά.»
Υπογραμμίζει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται για πολύ μικρά φορτία, για μικροσυσκευές όπως ένας φορτιστής και όχι μια σόμπα, τονίζοντας ότι ειδικά οι σόμπες θα πρέπει να συνδέονται στον μόνιμο ρευματολήπτη στον τοίχο.
Ερωτηθείς αν μπορεί κάποιος να βάλει μακρύτερο καλώδιο στη συσκευή, ο κ. Χριστοδούλου απαντά ότι και πάλι αλλάζουν οι προδιαγραφές της συσκευής, ωστόσο δεν συστήνεται.
Διπολικά και όχι τριπολικά
Απαγορεύεται η χρήση των διπολικών μπριζών, όπως επισημαίνει ο κ. Χριστοδούλου και ο προμηθευτής έχει υποχρέωση να δώσει στον καταναλωτή τον αντίστοιχο αντάπτορα ώστε να εφαρμόζεται η συσκευή με ασφάλεια στον ρευματολήπτη.
Επανέλεγχος σπιτιών
Για να κατασκευαστεί μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση υπάρχουν τρία βασικά στάδια, όπως εξηγεί ο. Χριστοδούλου.
Εκπονείται μελέτη από αδειούχο ηλεκτρολόγο μηχανικό μέλος του ΕΤΕΚ ο οποίος διερευνά τις ανάγκες και σχεδιάζει την ηλεκτρολογική εγκατάσταση και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν.
Η ηλεκτρική εγκατάσταση κατασκευάζεται από αδειούχο ηλεκτρολόγο εργολήπτη.
Έπειτα, ο εργολήπτης θα αποταθεί στο Διαχειριστή Συστήματος Διανομής και θα ζητήσει έλεγχο ηλεκτρολογικής εγκατάστασης ώστε να ελεγχθεί η εγκατάσταση και να εκδοθεί πιστοποιητικό καταλληλότητας το οποίο συνυπογράφουν ο μελετητής, ο ηλεκτρολόγος και ο επιθεωρητής που έλεγξε την εγκατάσταση.
Έτσι, εξηγεί ότι όταν προστεθούν εγκαταστάσεις και επεκτάσεις, εγκυμονούν κινδύνους, επομένως υποστηρίζει ότι θα πρέπει να γίνονται επανέλεγχοι με την ίδια λογική που γίνεται ΜΟΤ σε οχήματα.
Αυξάνονται οι ποινές;
«Έλεγχοι γίνονται σε διάφορα στάδια της εισαγωγής των συσκευών και στο τελωνείο και στο ράφι και πολλά κρίνονται ακατάλληλα», αναφέρει ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης και επιβεβαιώνει ότι γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Σημειώνει ότι θα πρέπει να επενδύουμε στην ποιότητα και να είμαστε προσεκτικοί και δηλώνει ότι αναμένονται τα πορίσματα Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Αστυνομίας ώστε αν χρειάζονται να γίνουν επιπρόσθετες ενέργειες, να γίνουν.
«Πιθανώς θα πρέπει να δούμε το θέμα της ρύθμισης των ποινών για όλους αυτούς που φέρνουν συσκευές με πιστοποιητικό C χωρίς στην πράξη να συμμορφώνονται με αυτά τα πρότυπα.»
Επανέρχεται η πρόταση για επανέλεγχο
Ερωτηθείς αν υπήρχε πρόταση για επανέλεγχο της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης σπιτιών και διαμερισμάτων, απαντά θετικά και προσθέτει ότι η συζήτηση ήταν ενώπιον της Βουλής και αντιδρούσε η ΑΗΚ λέγοντας ότι ο πρώτος έλεγχος πρέπει να γίνεται από συνεργείο της ΑΗΚ και έπειτα ο επανέλεγχος από αδειούχους τεχνίτες ηλεκτρολόγους. Το νομοσχέδιο τελικά αποσύρθηκε, υιοθετώντας τις απόψεις της ΑΗΚ και επανέρχεται για συζήτηση.
«Ξαναμπαίνει στη διαβούλευση, όπως προνοείται από τη νομοθεσία για να πάει στη Βουλή», σημειώνει αναφέροντας ότι θα διαφοροποιείται η περίοδος του επανέλεγχου αναλόγως της χρήσης του υποστατικού.
Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών Παύλος Γιαβρής αναφέρεται τόσο στο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, όσο και για τους ελέγχους που διενεργούνται.
«Όσον αφορά τις τροποποιήσεις σε μια εγκατάσταση, θα πρέπει ο αδειούχος ηλεκτροτεχνίτης που εκτελεί την εργασία, θα πρέπει να υποβάλει τα σχέδια της τροποποίησης στην ΑΗΚ για να γίνει ο έλεγχος της τροποποιημένης εγκατάστασης.»
Αναφορικά με τους περιοδικούς ελέγχους, ο κ. Γιαβρής αναφέρει ότι θα γίνονται με βάση διατάγματα από τον Υπουργό και ο πρώτος έλεγχος παραμένει στην ΑΗΚ.
Σχετικά με τις ακατάλληλες συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά, ο κ. Γιαβρής αναφέρει ότι ελέγχονται δειγματολογικά από το Τμήμα και αν χρειάζεται αποστέλνονται στο εξωτερικό για περαιτέρω ελέγχους. Αν ο έλεγχος καταδείξει ότι δεν πληρούνται κάποια κριτήρια αποσύρονται από την αγορά.
«Δεκάδες χιλιάδες προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι φύσει αδύνατο να ελεγχθούν όλα τα προϊόντα.»