Πολιτιστικά

Χωρίς Κατακλυσμό η Λάρνακα…45 χρόνια μετά

Πηγή: philenews.com
Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την τουρκική εισβολή και με τις πληγές που άνοιξαν για τον λαό μας νωπές, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας το 1975 αποφάσισε να μην πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις για τον Κατακλυσμό, τη μεγάλη γιορτή της πόλης. Υπήρχαν ακόμη οικογένειες που έψαχναν τους αγνοουμένους τους και άλλες που μοιρολογούσαν τους σκοτωμένους τους. Υπήρχαν και πέραν των 250 χιλιάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και παιδιά που ζούσαν υπό δύσκολες συνθήκες στα αντίσκηνα. Δεν ήταν καιρός για πανήγυρη του Κατακλυσμού και εορταστικό πρόγραμμα, είπαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας. Επιτράπηκε, όμως, στους διάφορους πραματευτάδες και ψιλικαντζήδες  να στήσουν τις καλύφες με την πραμάτεια τους, στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων. Ήταν ο πρώτος στην ιστορία, βουβός κατακλυσμός της Λάρνακας.
Φέτος, δυστυχώς, ένεκα κορωνοϊού, θα είναι η πρώτη φορά στα 102 χρόνια που διεξάγεται επίσημα ο Κατακλυσμός και μετέπειτα Φεστιβάλ Κατακλυσμού Λάρνακας, που η Γιορτή-σήμα κατατεθέν της πόλης του Ζήνωνα, δεν θα εορταστεί. Και στην ιστορία του θεσμού, που χρονολογείται υπό άλλη μορφή από αρχαιοτάτων χρόνων, το 2020 θα καταγραφεί ως «το έτος που δεν έγινε Κατακλυσμός στη Λάρνακα».
Κληθείς από τον «Φ» να σχολιάσει αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη για την πόλη, ο δήμαρχος Αντρέας Βύρας επισήμανε ότι: «Γιορτή του Κατακλυσμού χωρίς το πολυήμερο Φεστιβάλ στις Φοινικούδες, είναι όντως κάτι που θλίβει τον δήμο και κάθε Λαρνακέα δημότη». Ωστόσο, τόνισε, βάσει του σχετικού διατάγματος περί κορωνοϊού που απαγορεύει επί του παρόντος τη διοργάνωση φεστιβάλ, δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Το πλήγμα για τη Λάρνακα, πρόσθεσε, δεν είναι μόνο ψυχολογικό. Αλλά κυρίως είναι και οικονομικό, αφού μέσα από την πολυήμερη διοργάνωση και τις εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, έπαιρνε βαθιές ανάσες η οικονομία και η επιχειρηματική δραστηριότητα στην πόλη. Ευχόμαστε, είπε ακόμη ο κ. Βύρας, ποτέ ξανά στην ιστορία του θεσμού, να μην χρειαστεί να αναβληθεί αυτή η εκδήλωση που είναι ταυτόσημη με την ιστορία της Λάρνακας.
Φεστιβάλ ίσως τον Αύγουστο 
Ο δήμαρχος Λάρνακας στις δηλώσεις του αποκάλυψε ότι εδώ και κάποιο διάστημα προχωρεί ο σχεδιασμός του Δήμου Λάρνακας, ώστε αν οι επιδημιολογικές  συνθήκες το επιτρέπουν, τον Αύγουστο η Λάρνακα θα είναι η πόλη που θα συζητηθεί από καλλιτεχνικής πλευράς. Συγκεκριμένα, ο κ. Βύρας, προανήγγειλε κατά τον βασικό μήνα των διακοπών των Κυπρίων, τη διοργάνωση ενός μεγάλου φεστιβάλ στην πόλη του Ζήνωνα, με τη συμμετοχή Κυπρίων καλλιτεχνών, ώστε να δοθεί στο κοινό της πόλης και όχι μόνο, ένας σημαντικός από πλευράς διασκέδασης και χαλάρωσης μήνας διακοπών. Ώστε και το κοινό να διασκεδάσει κατά τις διακοπές του, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για αυξημένη παρουσία κοινού στην πόλη.
Σημειώνεται ότι με βάση το διάταγμα απαγόρευσης της διοργάνωσης εκδηλώσεων, φεστιβάλ κ.λπ. φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τον Κατακλυσμό σε καμιά πόλη της ελεύθερης Κύπρου.
Δύσκολοι καιροί για πλανοδιοπώλες
Δεκάδες πλανοδιοπώλες πανηγύρεων παραμένουν χωρίς εισόδημα από τον περασμένο Μάρτιο και δυστυχώς προβλέπεται ότι αυτό θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι και το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Φέσια (Λοκουμάδες Λ. Αυγορίτης), ο κλάδος θα θυμάται τη φετινή χρονιά, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό ως «έτος καταστροφής» αφού ελάχιστα πρόλαβαν να δουλέψουν τους πρώτους δυο μήνες του έτους, ενώ επί της ουσίας παραμένει αβέβαιο αν θα μπορέσουν να δουλέψουν στο υπόλοιπο που απομένει. Μπορεί, πρόσθεσε, οι λοκουματζήδες, τα καζαντί, οι πωλητές παιχνιδιών κ.λπ. να μην χρειάστηκε να πετάξουν ακριβά και πολλά προϊόντα, αλλά από ό,τι φαίνεται, αυτό δεν ισχύει για τους λεγόμενους πωρικοπούληδες, αφού ξηροί καρποί, σουτζούκος, παστελλάκια κ.λπ. είναι πιο ευπαθή προϊόντα και δεν μπορούν να αποθηκευτούν επί μακρόν. «Παρόλο που τύχαμε σαν επαγγελματίες κάποιας κρατικής βοήθειας, εντούτοις είμαστε από τους πιο άμεσα πληγέντες. Από τον Μάρτιο και μετά ούτε ένα λουκουμά ψήσαμε, ούτε ένα κιλό πωρικά δεν πουλήθηκε, αφού ούτε ένα πανηγύρι δεν έγινε», είπε ακόμη ο κ. Φεσιάς. Και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς ανάμεσα σε αυτά που μας άλλαξε ο κορωνοϊός, ήταν και αυτή η απλή και ευχάριστη συνήθεια του λαού μας, να βολτάρει σε ένα πανηγύρι, να αγοράζει κάποια προϊόντα και να καθίσει κάπου να απολαύσει φαγητό, λοκουμάδες, ή ένα δροσιστικό ποτό». «Ήταν ένα διάλειμμα, μια ευκαιρία για ξεγνοιασιά για μικρούς και μεγάλους», κατέληξε.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο από το Φεστιβάλ Κατακλυσμού στη Λάρνακα, τη μεγαλύτερη ίσως ετήσια σύναξη πανηγυριωτών στην Κύπρο, φέτος επηρεάζεται το εισόδημα 250 ώς 300 επαγγελματιών του κλάδου. Οι οποίοι θα χάσουν τον μεγαλύτερο τζίρο της χρονιάς, αφού ως γνωστόν οι εκδηλώσεις, επίσημες και ανεπίσημες, διαρκούν 14 περίπου μέρες και οι επισκέπτες υπολογίζονται σε πέραν των 300 χιλιάδων.

Σχετικά νέα

X
Translate »