Γενικά
Δάσκαλοι κατά του αναλφαβητισμού
Ο αναλφαβητισμός υπάρχει στα σχολεία μας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και τα οποία παρουσίασεσε εκτενές ρεπορτάζ ο «Φ».
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ποσοστό 7,5% των μαθητών της Γ’ τάξης του Δημοτικού κατά τη σχολική χρονιά 2017 – 2018 αναγνωρίστηκε με μεγάλη πιθανότητα αναλφαβητισμού, γλωσσικού και μαθηματικού. Το ποσοστό που αφορά κατά την ίδια περίοδο, μαθητές της Στ’ τάξης του Δημοτικού και για γλωσσικό αλλά και για μαθηματικό αναλφαβητισμό ανήλθε στο 5,1%.
Συγκεκριμένα, για τη Γ’ τάξη ποσοστό 12,6% των μαθητών αναγνωρίστηκε με μεγάλη πιθανότητα να μείνει γλωσσικά αναλφάβητο, ενώ το 13,8% των μαθητών μαθηματικά αναλφάβητο. Στη Στ’ τάξη, ποσοστό 9,7% των μαθητών αναγνωρίστηκε με μεγάλη πιθανότητα να μείνει γλωσσικά αναλφάβητο, ενώ το 10,3% των μαθητών μαθηματικά αναλφάβητο.
Αναλύοντας διάφορες πτυχές επί του θέματος, ο διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Χρίστος Χατζηαθανασίου αναφέρθηκε και στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ανέλαβαν την ενισχυτική διδασκαλία των παιδιών με πιθανότητα αναλφαβητισμού.
Οι εκπαιδευτικοί είχαν σχετικές οδηγίες για να ενεργήσουν σε πέντε πυλώνες ως ακολούθως:
Αρχική διάγνωση των δυσκολιών κάθε παιδιού:
-Στη Δ’ τάξη: Μπορεί να αξιοποιηθεί η εξατομικευμένη έκθεση για κάθε παιδί, που προκύπτει από το δοκίμιο αλφαβητισμού. Η έκθεση περιγράφει τις δυσκολίες που παρουσίασε το παιδί σε θέματα γλωσσικού ή και μαθηματικού αλφαβητισμού (π.χ. δεν εντοπίζει και δεν κατανοεί τις βασικές ιδέες και τα επιχειρήματα μιας παραγράφου, δεν χρησιμοποιεί με ορθό τρόπο τα σημεία στίξης, δεν βρίσκει το γινόμενο δύο μονοψήφιων αριθμών). Οι εκθέσεις για κάθε ένα από τα δύο αντικείμενα είναι ξεχωριστές.
-Στις Ε’ και Στ’ τάξεις: Μπορεί να αξιοποιηθεί η ετήσια περιγραφική έκθεση αξιολόγησης για κάθε παιδί, την οποία συνέταξε, στο τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, ο εκπαιδευτικός που παρείχε την ενισχυτική διδασκαλία.
-Διατύπωση στόχων: Σύμφωνα με την αρχική αξιολόγηση και την εξατομικευμένη έκθεση του ΚΕΕΑ, ο εκπαιδευτικός θα διατυπώσει τους στόχους για αντιμετώπιση των δυσκολιών του παιδιού.
-Τήρηση ατομικού φακέλου με όλα τα έντυπα που αφορούν το κάθε παιδί (π.χ. συγκατάθεση γονιών, εξατομικευμένη έκθεση, διάγνωση εκπαιδευτικού, στόχοι, αρχείο αξιολογήσεων, έκθεση αξιολόγησης στο τέλος της χρονιάς).
-Παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας: Η ενισχυτική διδασκαλία που παρέχεται είναι στοχευμένη στις δεξιότητες αναλφαβητισμού που έχουν εντοπιστεί. Στις επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών που ανέλαβαν την ενισχυτική διδασκαλία, έγινε βιωματική εφαρμογή διδακτικών παρεμβάσεων για αντιμετώπιση των δυσκολιών στην ανάγνωση, την ορθογραφία, την παραγωγή γραπτού λόγου και τα μαθηματικά. Τηρείται ατομικός φάκελος προόδου για κάθε παιδί, με δείγματα εργασιών ή οποιαδήποτε άλλα στοιχεία που δείχνουν τις δραστηριότητες που έγιναν.
-Διαμορφωτική αξιολόγηση: Ο εκπαιδευτικός που ανέλαβε την ενισχυτική διδασκαλία προβαίνει σε αξιολόγηση της προόδου των παιδιών και τηρεί σχετικό αρχείο. Η αξιολόγηση μπορεί να γίνεται μέσω γραπτών δοκιμίων που θα αναπτύσσονται από τον εκπαιδευτικό, με αξιοποίηση των πρωτοκόλλων που παρουσιάστηκαν στις επιμορφώσεις ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο κρίνει ο/η εκπαιδευτικός. Τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων αξιοποιούνται από τον εκπαιδευτικό για επανακαθορισμό των στόχων του και προγραμματισμό της εργασίας του.