Εκπαίδευση

Δεκέμβρη θα είναι έτοιμα τα δίκτυα και ο εξοπλισμός

Στον στόχο συμφωνούν, διαφωνούν όμως στο πόσο κοντά σε αυτόν βρισκόμαστε. Ο λόγος για το υπουργείο Παιδείας από τη μία και τους εκπαιδευτικούς – γονείς – μαθητές από την άλλη, με το θέμα συζήτησής τους να είναι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία εξετάστηκε εκ νέου στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής Παιδείας της Βουλής.

Όλα τα μέρη συμφωνούν στο ότι στόχος είναι η παροχή απρόσκοπτης εκπαίδευσης σε όλους τους μαθητές, ειδικά σε όσους χρειαστεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού να μείνουν στο σπίτι τους. Απ’ εκεί και πέρα όμως, καταγράφονται οι διαφορετικές θεωρήσεις οι οποίες έχουν αφετηρία τους τον τεχνολογικό εξοπλισμό των σχολείων και τα βασικά αλλά άκρως απαραίτητα μέσα για να γίνει κατορθωτή μία ποιοτική εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ενώ χθες η Κυβέρνηση εξήγγειλε κλείσιμο των λυκείων σε Λεμεσό και Πάφο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας έθεσε τον Δεκέμβρη ως ορόσημο για την τεχνολογική αναβάθμιση των σχολείων.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, Νικόλας Γιασουμή, ενημέρωσε την επιτροπή Παιδείας, μεταξύ άλλων, για την πορεία αναβάθμισης των δικτύων στα σχολεία, τις παραγγελίες και προμήθειες του απαραίτητου εξοπλισμού, την επιμόρφωση εκπαιδευτικών στα ψηφιακά μέσα και λογισμικά, καθώς επίσης και στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί από εκπαιδευτικούς και μαθητές στο πλαίσιο της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

 

Στο πλαίσιο της συζήτησης προέκυψε ότι ο Δεκέμβριος είναι σημαντικός μήνας από πλευράς υπουργείου Παιδείας, τόσο για την αναβάθμιση των δικτύων (υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμες οι σχολικές μονάδες), όσο και για την προμήθεια μέρους του εξοπλισμού. Ωστόσο, από πλευράς των υπόλοιπων φορέων, επισημάνθηκε ότι ο Δεκέμβριος είναι χρονικό σημείο που καταδεικνύει τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν, αρκετούς μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας.

Αναφορικά με τον εξοπλισμό, ο κ. Γιασουμή ανέφερε ότι πέραν των pc, θα ζητηθεί πράσινο φως από την αρμόδια Αρχή, κατά παρέκκλιση, για παραγγελία περίπου 1.200 – 1.300 φορητών υπολογιστών για την κάλυψη αναγκών, καθώς υπάρχουν ελλείψεις στη διεθνή αγορά όσον αφορά τις συσκευές που χρειάζονται. Επιπρόσθετα, ο κ. Γιασουμή τόνισε ότι στόχος είναι σταδιακά όλα τα σχολεία και όλες οι τάξεις να έχουν τον κατάλληλο ψηφιακό εξοπλισμό, ανάγκες που έχουν υπολογιστεί από το υπουργείο Παιδείας για το 2021 με κονδύλι της τάξης των €13 εκατομμυρίων.

Στην αντίπερα όχθη, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικές οργανώσεις αντικρούουν τις απόψεις του υπουργείου, τονίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλες και σημαντικές ελλείψεις στα σχολεία όσον αφορά τις συνδέσεις στο διαδίκτυο και τον εξοπλισμό, με τους εκπαιδευτικούς να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και με τη χρήση του προσωπικού τους εξοπλισμού να παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους μαθητές που παραμένουν στο σπίτι.

Εξάλλου, φορείς που εκπροσωπούν γονείς παιδιών με αναπηρίες και που φοιτούν στην Ειδική Εκπαίδευση έκαναν λόγο για ειδικά σχολεία που δεν έχουν καν εξοπλισμό, για υλικό που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά στο σπίτι αλλά και για ανάγκη επιμόρφωσης των γονέων τους ούτως ώστε να μπορούν να βοηθούν τα παιδιά τους.

Όπως λέχθηκε, στο πρώτο κύμα της πανδημίας έκλεισαν δομές, με αποτέλεσμα αρκετά παιδιά να μείνουν χωρίς το αγαθό της εκπαίδευσης και δυστυχώς, κάποια από αυτά ακόμα και σήμερα να εξακολουθούν να μένουν αποκομμένα από την παιδαγωγική διδασκαλία.

Από πλευράς επιτροπής Παιδείας έγιναν επισημάνσεις στο αρμόδιο υπουργείο, όπως αρχίσει άμεσα να εργάζεται στην ψηφιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού και για την Ειδική Εκπαίδευση, ούτως ώστε οι μαθητές που φοιτούν σε αυτήν, να μην αποκλείονται και να μη θυματοποιούνται.

Στο πλαίσιο της συνεδρίας της επιτροπής Παιδείας, όπως ήταν αναμενόμενο, τέθηκε και το επίμαχο θέμα της υβριδικής εκπαίδευσης (ταυτόχρονη μετάδοση μαθήματος σε τάξη και σπίτι), ζήτημα που διχάζει Υπουργείο κι εκπαιδευτικούς. Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου αναφέρθηκε στη νέα εγκύκλιο του υπουργείου, στην οποία αναφέρεται ότι η κάμερα θα είναι στραμμένη στον εκπαιδευτικό που θα βρίσκεται στην τάξη και τον οποίο θα τον παρακολουθούν και οι μαθητές του από το σπίτι, λέγοντας ότι αυτό είναι παράνομο και άρα το υπουργείο Παιδείας έστειλε ένα παράνομο πλαίσιο. Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε ο κ. Πολυβίου, ακόμη δεν έχει μελετηθεί η έκθεση αντικτύπου που απαιτείται για την περίπτωση αυτή και η οποία φαίνεται να παραδόθηκε αργά την Τρίτη στην Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Από πλευράς ΟΛΤΕΚ, ο πρόεδρος της, Παναγιώτης Λυσάνδρου, ανέφερε ότι η χρήση κάμερας στον εκπαιδευτικό δεν είναι αποδεκτή, με την οργάνωση να προτίθεται να ζητήσει διευκρινίσεις από το υπουργείο.

Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, χαρακτήρισε την υβριδική μέθοδο αχρείαστη, κυρίως για τη Δημοτική Εκπαίδευση, εστιάζοντας κυρίως στα θέματα ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης αλλά και στο γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους μαθητές τους.

Σε κλοιό κορωνοϊού πολλά σχολεία

Οι συνθήκες λειτουργίας των σχολείων στην περίοδο της πανδημίας του COVID-19 γίνονται όλο και πιο δύσκολες, με τους εκπαιδευτικούς και τις Διευθύνσεις να έχουν να χειριστούν πέραν των εκπαιδευτικών ζητημάτων και υγειονομικά θέματα και πρωτόκολλα. Το γεγονός δε ότι σχεδόν καθημερινά μαθητές κι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν οδηγίες όπως παραμείνουν σε περιορισμό, αναγκάζει τα σχολεία να αλλάζουν συνεχώς τον προγραμματισμό τους. Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους αριθμούς ενώπιον της επιτροπής Παιδείας της Βουλής. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι:

> Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε μαθητές από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ξεπεράσει τα 300.

> Το 80% περίπου αυτών των κρουσμάτων αφορούν τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, με την επαρχία Λεμεσού να καταγράφει τη μεγάλη πλειοψηφία.

> Περισσότεροι από 5.000 μαθητές έχουν τεθεί ως στενές επαφές σε αυτοπεριορισμό από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

> Μόνο στην επαρχία Λεμεσού ο αριθμός των εκπαιδευτικών που έχουν τεθεί σε αυτοπεριορισμό έφτασε τους 100.

Αναφορικά με τις οδηγίες που δίνονται στα σχολεία σχετικά με τα περιστατικά και τις στενές επαφές (για μαθητές και εκπαιδευτικούς), αλλά και το πότε υποβάλλονται στα τεστ όσοι είναι στο σπίτι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας ανέφερε ότι αυτά είναι θέματα που χειρίζονται οι αρμόδιοι στο υπουργείο Υγείας. Ξεκαθάρισε επίσης, ότι στις περιπτώσεις όπου εκπαιδευτικοί πρέπει να μείνουν περιορισμένοι -είτε σαν κρούσματα κορωνοϊού, είτε σαν στενές επαφές επιβεβαιωμένων περιστατικών-, δίνονται οδηγίες για αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς.

Σχετικά νέα

X
Translate »