Έχουμε θέμα
Δελίκηπος: Φωνές για ενδεχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή
Θα αποψιλωθούν μεγάλες περιοχές πρωτογενούς δάσους, ενδεχόμενο που προκαλεί ανησυχία
Την Πέμπτη πραγματοποιείται συνεδρία στο Υπ. Περιβάλλοντος, με τις εκτιμήσεις για την τελική απόφαση να είναι ευοίωνες.
Σωρεία αντιδράσεων έχουν ξεσηκωθεί τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας της επαναφοράς του θέματος της δημιουργίας λατομείου στον Δελίκηπο, στην επαρχία Λάρνακας. Το ενδεχόμενο λήψης μιας τέτοιας απόφασης προκαλεί ανησυχία στους κάτοικους της περιοχής και γειτνιαζουσών με αυτήν περιοχές, καθώς η μελέτη που έγινε για την δημιουργία της λατομικής ζώνης προνοεί την αποκοπή χιλιάδων δέντρων και καταστροφή πρωτογενούς δάσους και βιοτόπων. Ωστόσο, καλά ενημερωμένη πηγή εξήγησε στην «Κ» ότι την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος σύσκεψη επί του θέματος αυτού, με τα αποτελέσματά της να εκτιμάται ότι θα είναι αρνητικά προς την δημιουργία λατομείου στον Δελίκηπο.
Η μελέτη η οποία έγινε από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης για το θέμα, προκαλεί ανησυχία, η οποία έχει σχέση με την αποκοπή μεγάλου αριθμού δέντρων. Συγκεκριμένα, το δάσος το οποίο θα καταστραφεί στην ευρύτερη περιοχή, σε αριθμούς είναι:
1. Λατομευτική Ζώνη Α΄ Βαβατσινιάς που προνοεί αποκοπή μέχρι 15,000 δέντρων.
2. Λατομευτική Ζώνη Β΄ Λευκάρων που προνοεί αποκοπή μέχρι 7,250 δέντρων.
3. Λατομευτική Ζώνη Γ΄ Δελίκηπου που προνοεί αποκοπή μέχρι 20,000 δέντρων.
4. Λατομευτική Ζώνη Δ΄ Δελίκηπου που προνοεί αποκοπή μέχρι 6,500 δέντρων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση την οποία εξέδωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, «οι πιο πάνω περιοχές αποτελούν μοναδικούς βιότοπους και περιβάλλονται από παρθένα δάση και η δημιουργία τέτοιων ζωνών με την πρόνοια αποκοπής χιλιάδων δέντρων θα ήταν καταστροφική για το περιβάλλον και θα συμβάλλει στην εκπομπή αερίων και η μελέτη οφείλει να εξηγήσει τις συνέπειες από την αύξηση στην εκπομπή αερίων και αν στα πλαίσια αυτά έγιναν σχετικές μελέτες και κατά πόσο θα αυξήσουν τα ευπαθή ενδιαιτήματα στις κλιματικές αλλαγές καθώς επίσης αν μελετήθηκαν κλιματικές αλλαγές για τη δυνητικότητα απερήμωσης».
Το θέμα τίθεται ενώπιον και της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος την ερχόμενη Τετάρτη, όπου η αρμόδια Επίτροπος θα κληθεί να δώσει απαντήσεις
Ο κ. Ορφανίδης στην συνέχεια, απευθυνόμενος στην Επίτροπο Περιβάλλοντος, την καλεί να τοποθετηθεί σε σχέση με το πόσα χρόνια ζωής έχουν τα υφιστάμενα λατομεία της Κύπρου και κατά πόσο έγιναν οι οποιεσδήποτε μελέτες για την πιθανότητα επέκτασης τους. Επίσης, διερωτάται αν το Τμήμα Περιβάλλοντος θα ακολουθήσει την ίδια γραμμή και τώρα, όπως το 2013, όταν είχε απορρίψει την προσπάθεια για δημιουργία λατομικών ζωνών στην περιοχή. Ως τελευταίο ερώτημα, ο κ. Ορφανίδης θέτει το αν το Τμήμα «θα αντιδρά για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπου και τώρα με τη νέα μελέτη δεν τους ζητήθηκαν οι απόψεις τους όπως δε ζητήθηκαν και από την Υπηρεσία Πολεοδομίας για τυχόν αλλαγές Ζωνών».
Σύμφωνα με το Κίνημα Οικολόγων, προκύπτει «πολύ σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα το οποίο επηρεάζει τις περιοχές των χωριών Λεύκαρα, Μαθιάτη, Λυθροδόντα, Βαβατσινιά, Κόρνο, Λαζανιάς ,και Δελίκηπο. Οι περιοχές που προορίζονται να φιλοξενήσουν πιθανά λατομεία, βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κατοικημένες περιοχές γεγονός το οποίο θα επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Πολλές περιοχές των χωριών αυτών βρίσκονται στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης του «Δάσος Μαχαιρά», ή στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Ποταμός Πεντάσχοινος» εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής βρίσκεται εντός της περιοχής του Δικτύου Natura 2000, ενώ επηρεάζεται και η Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Περιοχή Τζιόνια».
Το Κίνημα επισημαίνει, επίσης, πως «η νέα λατομευτική ζώνη που σκοπεύουν να δημιουργήσουν οι κυβερνώντες θα προκαλέσει μεγάλη ενόχληση και προβλήματα τόσο στους κατοίκους των περιοχών, όσο και στο περιβάλλον που θα ρυπαίνεται καθημερινά, ακόμα και στις στρατιωτικές μονάδες. Επίσης σύννεφα από σκόνη θα καλύψουν τα δάση από τις εκρήξεις, την κίνηση των φορτηγών και τη λειτουργία της σκυροθραυστικής μονάδας».
Όπως ανέφερε στην «Κ» η αναπληρώτρια πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Έφη Ξάνθου, την προηγούμενη φορά που τέθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά απορρίφθηκε το αίτημα, η εταιρεία είχε απευθυνθεί στο Συμβούλιο Παρεκκλίσεων, με σκοπό να παρακαμφθεί η νομοθεσία. Ωστόσο, εξήγησε η κ. Ξάνθου, το Συμβούλιο δεν μπορεί να παρακάμψει τα περιβαλλοντικά θέματα, με το Κίνημα να εκφράζει τις ανησυχίες του ότι αυτό θα γίνει. Παράλληλα, ανέφερε ότι το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης προέβη στην μελέτη για την δημιουργία λατομείου στην περιοχή, κατόπιν υπουργικής απόφασης από το 2016, η οποία προβλέπει τον εντοπισμό των στρατηγικών αποθεμάτων σε κάθε επαρχία, καθώς είναι επιζήμια για το περιβάλλον η μεταφορά τους από μακρινές αποστάσεις στην κάθε περιοχή – το όριο της απόστασης μεταφοράς είναι τα 50 χιλιόμετρα. Η κ. Ξάνθου εξέφρασε την απορία αν θεωρείται πιο επιζήμια για το περιβάλλον η αποκοπή χιλιάδων δέντρων ή η μεταφορά των οικοδομικών υλικών με φορτηγά από άλλες περιοχές.
Πάει Βουλή το θέμα
Κληθείσα από την «Κ» η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου, να τοποθετηθεί επί του θέματος, ανέφερε ότι τις απαντήσεις της θα τις δώσει ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, κατά την προγραμματισμένη για την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου συνεδρία.
Επίσης, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή της «Κ», το πρωί της Πέμπτης 20 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να καθοριστεί η στάση που θα τηρηθεί επί του θέματος. Όπως πληροφορούμαστε, εκτιμάται ότι το Υπουργείο δεν θα εγκρίνει την δημιουργία λατομείου στην περιοχή, με όσα αυτή συνεπάγεται.
Μαζεύουν υπογραφές
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργηθεί σελίδες, μέσω των οποίων διάφορες ομάδες πολιτών, ζητούν όπως οι πολίτες υπογράψουν ηλεκτρονικά κατά της δημιουργίας λατομείου. Η σελίδα στο Facebook, με την ονομασία «Delikipos Forest SOS», έχει δημιουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα συλλογής υπογραφών και καλεί τα μέλη της να συμβάλουν στην διάσωση του δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος:
Η φανταστική φωτογραφία από το Δάσος του Δελίκηπου είναι πνευματική ιδιοκτησία του φίλου και υποστηρικτή μας © Tony Plackett