ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δήµος Λάρνακας: Πολιτική για 15-16 ορόφους, αλλά οι αιτήσεις για ψηλότερα κτίρια έρχονται…

Πηγή: dialogos.com.cy

Η συζήτηση που άνοιξε την εβδοµάδα που πέρασε για τα σχέδια ανέγερσης πύργου 115 µέτρων στη θέση γνωστού αρχοντικού στη λεωφόρο Αρτέµιδος αποκάλυψε τη δύσκολη θέση στην οποία άρχισε να βρίσκεται ο ∆ήµος Λάρνακας.

Πολιτική του δήµου είναι ότι τα ψηλά κτίρια που αδειοδοτούνται δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 15 µε 16 ορόφους, αλλά την ίδια ώρα, ενώ η πόλη είναι στο επίκεντρο τεράστιου ενδιαφέροντος για οικιστικές και τουριστικές επενδύσεις, άρχισαν να φτάνουν στο δηµαρχείο αιτήσεις για κτίρια πολύ ψηλότερα από ό,τι ορίζει αυτή η πολιτική.

Την ίδια ώρα, βέβαια, εντείνονται και οι αντιδράσεις για τέτοιες αναπτύξεις, αφού ήδη είναι γνωστές οι επιπτώσεις που είχε αυτού του είδους η ανάπτυξη στη Λεµεσό, τόσο περιβαλλοντικά όσο και κοινωνικά.

Του Τάσου Περδίου

Ο δήµαρχος Ανδρέας Βύρας, µε δηλώσεις του στη «Χ», ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αρχίσουν να αδειοδοτούνται ανεξέλεγκτα ψηλά κτίρια, κυρίως κοντά στην παραλία. Κατέστησε επίσης σαφές ότι η πολιτική των 15 µε 16 ορόφων δεν έχει αλλάξει. «Εµείς βάλαµε όριο µέχρι πού πάµε στους ορόφους και είναι 15 µε 16 ορόφους. Εκεί κυµαίνεται και η πολιτική του διευθυντή του Τµήµατος Πολεοδοµίας και Οικήσεως και συµφωνούµε», τόνισε.

Όσον αφορά το θέµα που προέκυψε µε την αγορά του αρχοντικού στην Αρτέµιδος και την αίτηση για ανέγερση κτιρίου 26 ορόφων και ύψους 115 µέτρων στη θέση του, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ληφθεί καµία απόφαση, προσθέτοντας ότι θα ακολουθηθούν όλες οι νόµιµες διαδικασίες. Μεταξύ αυτών και η διαβούλευση µε τον Κλάδο ∆ιατήρησης του Τµήµατος Πολεοδοµίας και Οικήσεως κατά πόσον το αρχοντικό παρουσιάζει χαρακτηριστικά για τα οποία τίθεται θέµα κήρυξής του ως ∆ιατηρητέας Οικοδοµής. Αν η οικοδοµή κηρυχθεί διατηρητέα, το θέµα κλείνει αφού δεν µπορεί να κατεδαφιστεί. Αν όµως δεν κριθεί διατηρητέα, έχει ενδιαφέρον πώς θα αντιµετωπίσει την αίτηση ο ∆ήµος Λάρνακας από τη στιγµή που εκφεύγει των ορίων που έχει θέσει για το ύψος των κτιρίων.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες αιτήσεις όπως η νέα αίτηση για πύργο στις Φοινικούδες, η οποία αφορά κτίριο 28 ορόφων µε ύψος 109 µέτρων και η αίτηση για δίδυµους πύργους 20 ορόφων και 67 µέτρων στην περιοχή του Ναυτικού Οµίλου, µε το δήµο να είναι αναγκασµένος να ισορροπήσει ανάµεσα στην προοπτική µεγάλων οικοδοµικών αναπτύξεων και τη διατήρηση της πολιτικής µε την οποία η πόλη δεν θα γεµίσει µε τερατωδώς ψηλά κτίρια και θα διατηρήσει το χαρακτήρα της.

Στο παρόν στάδιο, η µόνη ανάπτυξη που υπερβαίνει την πολιτική των 15-16 ορόφων και έχει λάβει πολεοδοµική άδεια από τον ∆ήµο Λάρνακας είναι το πρότζεκτ «Κίτιον» απέναντι από την Αστυνοµική ∆ιεύθυνση Λάρνακας, το οποίο φτάνει τους 23 ορόφους.

Αυτή τη στιγµή εκκρεµούν οι τρεις αυτές αιτήσεις, οι οποίες βρίσκονται εκτός των ορίων της υφιστάµενης πολιτικής και έχει ενδιαφέρον πώς θα τις διαχειριστεί ο ∆ήµος Λάρνακας και τι θα κάνει εάν ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες αιτήσεις.

Σαφής η τοποθέτηση του δήµου και για το µεγάλο έργο «Larnaca Land of Tomorrow»

Επί τούτου, ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η δηµόσια τοποθέτηση της δηµοτικής Αρχής τον περασµένο Μάρτιο όταν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απουσία πύργων στη σχεδιαστική προσέγγιση του µεγάλου έργου «Larnaca Land of Tomorrow», που προγραµµατίζει ο όµιλος Πετρολίνα στο χώρο απ’ όπου µετακινήθηκαν οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου.

Ο ∆ήµος Λάρνακας, µέσω ανακοίνωσης, ανέφερε τότε πως η σχεδιαστική προσέγγιση του έργου συνάδει µε το ευρύτερο όραµά του για µια περιοχή µε χαµηλά κτίρια, ελεύθερους δηµοσίους χώρους, οπτικές φυγές και πολύ πράσινο.

Αυτό καθιστά σαφές ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις παραλιακές αναπτύξεις, δεν πρόκειται να δοθεί το πράσινο φως για ανέγερση πύργων.

Αυτό, άλλωστε, ξεκαθαρίζεται και στο νέο Σχέδιο Περιοχής της περιοχής των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών όπου υπάρχει πρόνοια για κτίρια µέχρι 20 ορόφων και ύψους 90 µέτρων µόνο στον Κεντρικό Πολυλειτουργικό Πυρήνα.

 

Το πλαίσιο αδειοδότησης ψηλών κτιρίων

Το θέµα των πύργων στη Λάρνακα άνοιξε για τα καλά το 2018 µε αφορµή την προαναφερόµενη ανάπτυξη «Κίτιον» για την οποία είχαν εγερθεί στο αρχικό στάδιο σοβαρές επιφυλάξεις από το Τµήµα Γεωλογικής Επισκόπησης για τις αντοχές του εδάφους της Λάρνακας, κυρίως στην περιοχή εκείνη.

Εκείνη η υπόθεση άνοιξε το κεφάλαιο «πύργοι» και οδήγησε στην υιοθέτηση του υφιστάµενου Πλαισίου Αδειοδότησης Ψηλών Κτιρίων, το οποίο όµως είναι ένα τεχνικό κείµενο και θέτει τις τεχνικές παραµέτρους για την έκδοση αδειών για τέτοιες αναπτύξεις. Η πολιτική του ∆ήµου Λάρνακας είναι κάτι διαφορετικό και άπτεται του οράµατος για την πόλη η οποία, όπως οι περισσότεροι συµφωνούν, δεν µπορεί να αφεθεί να γίνει όπως η Λεµεσός.

Σε ό,τι αφορά το Πλαίσιο Αδειοδότησης Ψηλών Κτιρίων, όπως εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών το 2019 κατόπιν συστάσεων Ad Hoc Επιτροπής, αυτό διασκεδάζει τις ανησυχίες και επιφυλάξεις που ήγειρε το Τµήµα Γεωλογικής Επισκόπησης για τις αντοχές του εδάφους της Λάρνακας και καθορίζει διαδικασία παραχώρησης αδειών για τέτοιου µεγέθους κατασκευές µε καθορισµό υποχρεωτικών µελετών που εστιάζουν στη θεµελίωση των κτιρίων και στην ενίσχυση του υπεδάφους.

Τι προβλέπει συγκεκριµένα το πλαίσιο

– Να εκπονείται υποχρεωτικά λεπτοµερής εδαφολογική / γεωλογική και γεωτεχνική έρευνα από έµπειρο και εξειδικευµένο ερευνητικό οίκο. Περαιτέρω, οι αναγκαίες εργαστηριακές δοκιµές να γίνονται από εξειδικευµένο εργαστήριο µε σκοπό τον καθορισµό των εδαφοτεχνικών συνθηκών και µηχανικών παραµέτρων του υπεδάφους. Η διαδικασία και οι όροι διεξαγωγής της έρευνας θα καθορίζονται µέσω συνεργασίας του µηχανικού µελετητή και του γεωλόγου ερευνητή, στο πρώτο στάδιο της έρευνας. Η σχετική έκθεση αποτελεσµάτων θα συµπεριλαµβάνει τους πιο πάνω όρους και θα υποβάλλεται στο Τµήµα Γεωλογικής Επισκόπησης για σκοπούς συγκέντρωσης στοιχείων και αρχειοθέτησής της και όποτε κριθεί αναγκαίο θα δίδονται και σχετικές απόψεις/εισηγήσεις. Σηµειώνεται ότι ο σχετικός έλεγχος και καθοδήγηση της έρευνας θα γίνεται από τον µηχανικό µελετητή, ο οποίος θα έχει και την τελική ευθύνη.

– Η µελέτη θεµελίωσης ή/και ενίσχυσης του υπεδάφους ή και ταπείνωσης του υδροφόρου ορίζοντα και αποµάκρυνσης των νερών, ή και η λήψη άλλων συναφών µέτρων, να ελέγχεται στη βάση του «Peer Review» από έµπειρο και εξειδικευµένο ανεξάρτητο οίκο µελετών της Κύπρου ή του εξωτερικού. Ο εξειδικευµένος οίκος θα εργοδοτείται από το δήµο και το κόστος θα το επωµίζεται ο αιτητής. Η σχετική πιο πάνω έκθεση να αποστέλλεται στο Τµήµα Γεωλογικής Επισκόπησης για πιθανές απόψεις / εισηγήσεις.

– Η κατασκευή της θεµελίωσης ή η σταθεροποίηση του υπεδάφους να επιβλέπεται στα κρίσιµα στάδια, πέραν του µελετητή και από εξωτερικό οίκο ή από τους µηχανικούς του δήµου, µε κόστος του αιτητή.

– Ο µελετητής θα πρέπει να µελετήσει και το θέµα της αλληλοεπίδρασης της ανάπτυξης στα γειτονικά κτίρια.

– Η έκθεση της εδαφολογικής, γεωτεχνικής, γεωλογικής έρευνας θα πρέπει να υποβάλλεται κατά τη διαδικασία έκδοσης πολεοδοµικής άδειας. Οι υπόλοιπες µελέτες και ενέργειες που αναφέρονται πιο πάνω να υποβάλλονται µε βάση τα λοιπά στάδια αδειοδότησης που θα γίνονται µε βάση την ισχύουσα νοµοθεσία.

– Για τις άλλες κατασκευές (πέραν των µεγάλης κλίµακας αναπτύξεων), που εµπίπτουν σε περιοχή µε προβληµατικό υπέδαφος, να γίνεται υποχρεωτικά λεπτοµερής εδαφοτεχνική έρευνα και µελέτη για να καθορίζονται µε ακρίβεια οι παράµετροι για ασφαλή θεµελίωσή τους, στη βάση των χαρτών γεωλογικής καταλληλότητας του Τµ. Γεωλογικής Επισκόπησης.

Σχετικά νέα

X
Translate »