Aστυνομικά νέα
Διαφήμιζε θεραπείες το ιατρικό κέντρο-«Ξεπάγωναν και μετάγγιζαν κύτταρα»
Πηγή: reporter.com.cy
Με εις βάθος έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσον οι Αρχές βρίσκονται ενώπιον κυκλώματος, για την υπόθεση με τις μη εγκεκριμένες αναγεννησιακές θεραπείες, που φέρεται να χρησιμοποιούσε ιατρικό κέντρο στη Λάρνακα και οι οποίες αποκαλύφθηκαν έπειτα από καταγγελία που έγινε για άλλες θεραπείες σε ασθενείς με συμπτώματα long covid, προχωρούν Υπουργείο Υγείας και Αστυνομία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητούσαν τα ανθρώπινα κύτταρα για έρευνα-Διερευνούν 14 φακέλους ασθενών
Η αποκάλυψη για χρήση παράνομων θεραπειών, όπως ανθρώπινα πολυδύναμα κύτταρα, αλλά και αλλογενούς ομφάλιου λώρου, που φαίνεται να έφθαναν από την Ουκρανία, έθεσε το Υπουργείο Υγείας και την Αστυνομία σε συναγερμό, καθότι το εν λόγω ιατρικό κέντρο, που εδρεύει στη Λάρνακα, δεν κατείχε σχετικές άδειες, ενώ στην περιγραφή περιεχομένου των συγκεκριμένων προϊόντων, αναφερόταν ότι προορίζονταν για έρευνα κι όχι για θεραπεία. Πάντως, όπως αναφέρουν ιατρικοί κύκλοι στον REPORTER, αυτές οι θεραπείες απαγορεύονται, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας, ο ισχυρισμός των υπευθύνων του κέντρου, είναι πως «συνεργάζονταν με ιατρικό κέντρο που εδρεύει στη Γερμανία και το οποίο ήταν υπεύθυνο για την επιλογή των ασθενών και των μοσχευμάτων, ύστερα από την επίβλεψη ενός ιατρού, ο οποίος δεν διαθέτει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος στην Κυπριακή Δημοκρατία».
Διαφημιζόταν στη σελίδα τους, κατέβηκαν οι αναρτήσεις
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Υγείας, οι θεραπείες διαφημίζονταν στην επίσημη σελίδα του ιατρικού κέντρου, μέσω αναρτήσεων που ενημέρωναν το κοινό.
Αμέσως μετά τον εντοπισμό των στοιχείων για τις εν λόγω θεραπείες, το Υπουργείο ζήτησε από το ιατρικό κέντρο να κατεβάσει όσες αναρτήσεις σχετίζονταν με ιστούς και κύτταρα, αφού δεν είχαν άδεια για να πράξουν κάτι τέτοιο. «Ο νόμος λέει ότι οποιοδήποτε κέντρο πριν δημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να πάρει άδεια του Υπουργείου Υγείας», σημείωσε η ίδια πηγή.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στις συγκεκριμένες θεραπείες, όπως ανέφερε άλλη αρμόδιο πηγή «φαίνεται να ξεπάγωναν τα κύτταρα και να τα μετάγγιζαν στους ασθενείς, διατεινόμενοι ότι αυτό θα καλυτέρευε την ποιότητα ζωής ή ότι θα θεράπευε διάφορα χρόνια νοσήματα».
«Λαμβάνονται καταθέσεις»
Η Αστυνομία, άρχισε τη διερεύνηση της υπόθεσης, στα πλαίσια της οποίας παραλήφθηκαν διάφορα τεκμήρια και έγγραφα που στάλθηκαν για επιστημονικές εξετάσεις, ενώ ξεκίνησε και η λήψη καταθέσεων. Παρόλα αυτά, οι Αρχές δεν θέλησαν να τοποθετηθούν ως προς το κατά πόσον κλήθηκαν για κατάθεση οι άμεσα εμπλεκόμενοι που φαίνεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα να είναι τέσσερις γιατροί.
Όπως φαίνεται υπάρχει εμπλοκή ενός γνωστού γιατρού, ο οποίος φέρεται να υπέγραφε έντυπα χορήγησης των εμβρυικών πολυδύναμων κυττάρων και ενός άλλου γιατρού, ο οποίος είναι αλλοδαπός και φαίνεται να ήταν ο υπεύθυνος για τη χορήγηση του ομφαλικού αίματος στους ασθενείς, που στο μεταξύ δεν κατείχε άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος στην Κύπρο. Παράλληλα, οι Αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν το ρόλο που είχαν άλλοι δύο γιατροί του κέντρου, που υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκονται στην υπόθεση.
Σε ό,τι αφορά στους ασθενείς, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν είναι δεκατέσσερις, έντεκα εκ των οποίων προχώρησαν σε θεραπείες με εμβρυικά πολυδύναμα κύτταρα και άλλοι τρεις, που φαίνεται να έλαβαν θεραπεία με τη χρήση αλλογενούς ομφαλικού αίματος.
Σημειώνεται ότι το Υπουργείο, σε συνεργασία με την Αστυνομία αναμένεται να αξιολογήσουν τα ενώπιόν τους δεδομένα και να καταλήξουν εάν στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα, είτε εναντίον του νοσηλευτηρίου, είτε εναντίον οποιουδήποτε γιατρού.
Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση, είχε έρθει στο φως μετά από καταγγελία προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας από Βρετανίδα δημοσιογράφο, η οποία είχε γράψει αρχές Ιούλιου πως, ασθενείς με long covid συμπτώματα ταξιδεύουν σε ιδιωτικές κλινικές στην Κύπρο για να λάβουν θεραπείες.
Μάλιστα όπως είχε αναφερθεί στο δημοσίευμα, εκπρόσωπος του ιατρικού κέντρου είχε πει ότι όλες οι θεραπείες που προσφέρονται βασίζονται πάντα στην ιατρική και κλινική αξιολόγηση από τους γιατρούς και τον κλινικό διατροφολόγο τους, τη διάγνωση μέσω αιματολογικών εξετάσεων με εργαστηριακή παρακολούθηση σύμφωνα με την ορθή ιατρική πρακτική. Κάτι που εν τέλει αποδείχθηκε παράνομο.
Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, η δημοσιογράφος ενημέρωσε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος και κατήγγειλε το ιατρικό κέντρο στο Υπουργείο Υγείας και στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).