Κοινωνία
Διακρίσεις σε βάρος εθελοντριών στην Εθνική Φρουρά
Πηγή: philenews.com
Το αίτημα για άρση της αδικίας σε βάρος 199 εθελοντριών υπαξιωματικών της 5ης, 6ης και 7ης σειράς της Εθνικής Φρουράς θυμάτων διακρίσεων στη βάση του φύλου που προσλήφθηκαν το 1990 μέχρι το 1998 με διαφορετικό κανονιστικό πλαίσιο από αυτό των ανδρών και οι πρόσφατες προαγωγές ικανοποιητικού αριθμού γυναικών στην Αστυνομία, βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επρόκειτο για συνέχιση της συζήτησης για τα ποσοστά συμμετοχής γυναικών στη δομή του κράτους σε σχέση με τις βαθμίδες ιεραρχίας που ενέγραψαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και Κινήματος Οικολόγων, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Ρίτας Σούπερμαν και Αλεξάνδρας Ατταλίδου, στην οποία προσκλήθηκαν και έκαναν παρεμβάσεις αρμόδιοι υπαξιωματικοί, αξιωματικοί και ανώτεροι λειτουργοί της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας και των υπουργείων Άμυνας και Δικαιοσύνης, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων και λειτουργός του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θύματα διάκρισης φύλου οι 199 γυναίκες υπαξιωματικοί
«Με ικανοποίηση είδαμε να προάγονται γυναίκες στις πρόσφατες προαγωγές στην Αστυνομία, όπου φαίνεται να γίνονται βήματα μπροστά, όμως δεν είδαμε παρόμοια κατάσταση στα ανώτατα δώματα της Αστυνομίας όπου είναι απόλυτα ανδροκρατούμενη», σχολίασε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Από την πλευρά της, η Ρίτα Σούπερμαν έδωσε συγχαρητήρια στην Αστυνομία για τις πρόσφατες προαγωγές ικανοποιητικού αριθμού γυναικών, παρατήρησε όμως ότι «στον βαθμό του Αστυνόμου Β΄ που αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι των ανώτερων αξιωματικών, δεν έχει προαχθεί η μοναδική υποψήφια γυναίκα που υπήρχε και παραμένει το ερώτημα κατά πόσο οι οργανισμοί όπως η Αστυνομία καθηλώνουν τις γυναίκες όταν αυτές φτάσουν κοντά στην ανώτερη ιεραρχία. Ενημερωθήκαμε για τη σύσταση επιτροπής για θέματα ισότητας φύλων στην Αστυνομία, καθώς και πρωτοκόλλων για τον χειρισμό περιπτώσεων διακρίσεων κι εκφράσαμε την ικανοποίηση μας». Εκ μέρους της Αστυνομίας στη συζήτηση συμμετείχαν οι αξιωματικοί Χριστόφορος Μαυρομάτης, Καίτη Σοφοκλέους (Αστυνόμος Β΄ η μοναδική γυναίκα σήμερα στις ανώτερες βαθμίδες της Αστυνομίας), Νίκος Λοϊζίδης πρόεδρος κλάδου Αστυνομικού Σώματος «Ισότητα», Ιωάννης Γεωργίου, Κυριάκος Χαραλάμπους και Ανδρέας Αγγελίδης.
Το μεγαλύτερο μέρος της δύο και πλέον ωρών συζήτησης αφορούσε την κατάσταση στην Εθνική Φρουρά, όπου, όπως είπε η Ρίτα Σούπερμαν, «σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει θέμα διάκρισης φύλου, ωστόσο, η αδικία για τη συγκεκριμένη ομάδα ατόμων παραμένει». Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου επεσήμανε ότι «την στενοχωρεί που σήμερα δεν έχουμε εδώ καμία από τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Γνωρίζω ότι υπάρχουν σχετικοί κανονισμοί στην Εθνική Φρουρά, αλλά θεωρώ απαραίτητο να υπάρχει ελευθερία έκφρασης απόψεων. Το υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και τώρα ενώπιον Δικαστηρίου εκκρεμεί προσφυγή εκ μέρους εθελοντριών για άρνηση συμμόρφωσης με την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως». Σημειώνεται ότι η θέση του υπουργείου Άμυνας είναι ότι πριν τη λήψη των όποιων μέτρων, πρέπει να αναμένεται η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου όπου προσέφυγαν οι παραπονούμενες. Τη θέση αυτή αντέκρουσε ο δικηγόρος τους Γιώργος Καραπατάκης. «Εκφράζω την αγανάκτηση μας για τη θέση του υπουργείου Άμυνας ότι θα αναμένει την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου στο οποίο κατέφυγαν οι εθελόντριες υπαξιωματικοί της 3ης και 4ης σειράς», είπε μεταξύ άλλων. «Αυτές απευθύνθηκαν στο υπουργείο Άμυνας και ζήτησαν αποκατάσταση με βάση την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και η απάντηση του υπουργείου ήταν αρνητική κι αυτό συνιστά καταρράκωση θεσμού της Επιτρόπου». Η Μαρία Κοζάκου, δικηγόρος των εθελοντριών υπαξιωματικών της 3ης και 4ης σειράς που υπέβαλαν καταγγελία το 2019 στην Επίτροπο Διοικήσεως, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέφερε ότι «η έκθεση της Επιτρόπου του Μαρτίου 2021 αφορούσε και τις υπαξιωματικούς που εκπροσωπούμε εμείς».
Απαγορευμένη διάκριση λόγω φύλου
Όπως εξήγησε η Νάσια Διονυσίου, λειτουργός του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως, «η πρόσφατη έκθεση του Γραφείου μας, του Δεκεμβρίου 2021 για τις εθελόντριες υπαξιωματικούς της 5ης, 6ης και 7ης σειράς είναι η δεύτερη για το ίδιο θέμα, μετά την έκθεση του Μαρτίου 2021 για τις εθελόντριες υπαξιωματικούς της 3ης και 4ης σειράς. Τα πορίσματα είναι και στις δύο εκθέσεις πανομοιότυπα, αφού διαπιστώθηκε ότι είχαν αποκλειστεί εξαιτίας του κανονιστικού πλαισίου που ίσχυε κατά το χρόνο πρόσληψης τους, από το δικαίωμα διεκδίκησης θέσης προαγωγής. Οι διαδικασίες και προϋποθέσεις που ίσχυαν ήταν διαφορετικές για τους άνδρες και τις γυναίκες στη θέση εθελοντών. Αυτό καταγράφηκε από την Επίτροπο Διοικήσεως ως παραβίαση της αρχής της ισότητας, ως απαγορευμένη διάκριση λόγω φύλου, τόσο στην πρόσβαση στην εργασία, όσο και στην επαγγελματική ανέλιξη. Οι θέσεις που πήραμε από το υπουργείο Άμυνας οι οποίες καταγράφονται στην πρόσφατη έκθεση μας, εστιάζονται ουσιαστικά στο ότι έστω και αν οι παραπονούμενες είχαν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα επιλέγονταν και θα έπαιρναν τις θέσεις προαγωγής. Αυτό που εμείς έχουμε πει είναι ότι η αρχή της ισότητας δεν κατοχυρώνει την ισότητα εκ του αποτελέσματος αλλά την ισότητα ίσων ευκαιριών. Αυτό δηλαδή που στερήθηκαν οι συγκεκριμένες γυναίκες υπαξιωματικοί ήταν να έχουν την ευκαιρία διεκδίκησης θέσης προαγωγής κατά ισότιμο τρόπο με τους άνδρες συναδέλφους τους. Η σύσταση της Επιτρόπου Διοικήσεως ήταν όπως το υπουργείο Άμυνας εντείνει τις προσπάθειες με σκοπό τη διόρθωση στον μέγιστο δυνατό βαθμό, των συνεπειών που επήλθαν διαχρονικά σε βάρος των παραπονουμένων και να εξετάσει το ενδεχόμενο να προβεί σε αναβάθμιση των υφιστάμενων μισθολογικών τους κλιμάκων». Σύμφωνα με την Επίτροπο Ισότητας, Ιωσηφίνα Αντωνίου, που πήρε τον λόγο αμέσως μετά, «η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως τα λέει όλα και η όλη ιστορία βρίθει δυστυχώς από δυσμενείς διακρίσεις και άνιση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών στο στράτευμα της Κύπρου». Από την Εθνική Φρουρά μίλησαν η Κατερίνα Μαρκουλίδου, μόνιμη υπαξιωματικός, πρόεδρος του Συνδέσμου Υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, Χριστίνα Πετρούδη και ταγματάρχης Αργύρης Αργυρού από το υπουργείο Άμυνας, υπολοχαγός Νεόφυτος Θεοδώρου από το Νομικό Τμήμα του υπουργείου Άμυνας και οι ταγματάρχες του ΓΕΕΦ, Χριστίνα Τσιάκκα και Θωμάς Στυλιανού.