Εκπαίδευση

Διάκριση για τη μαθήτρια του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Ιγνατιάδου Δανάη

Στον 12ο Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής εις μνήμην Μίμη Σουλιώτη, με θέμα «Οδυσσέας Ελύτης (1911-1996)», που προκήρυξαν οι Διευθύνσεις Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, η μαθήτρια του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, Ιγνατιάδου Δανάη του τμήματος Γ31, διακρίθηκε με έπαινο (Κατηγορία Λυκειακού Κύκλου).

 

 

Οι μαθητές/-τριες Λυκείου καλούνταν να γράψουν ένα δικό τους ποιητικό κείμενο, χρησιμοποιώντας ως αφόρμηση ένα από τα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη. Το βραβευμένο ποίημα με τίτλο «Μη ρωτάς που γύριζα» αποτελεί απάντηση στο ποίημα του Ελύτη «Η Μαρίνα των βράχων», αναλύοντας την ψυχοσύνθεση της ηρωίδας Μαρίνας στο τέλος του καλοκαιριού και εφαρμόζοντας χαρακτηριστικά της τεχνοτροπίας του ποιητή.

Η Τελετή απονομής των Βραβείων πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε χαιρετισμό από τον Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης δρα Κυπριανό Δ. Λούη και αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη. Ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση των βραβευμένων ποιημάτων.

«Ο Οδυσσέας Ελύτης είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα. Η σπουδαιότητά του έγκειται σε μια πλειάδα παραγόντων. Καταρχάς, το σύνολο της ποιητικής παραγωγής του Ελύτη διακρίνεται για το θεματολογικό της εύρος, αφού αφορά τόσο σε ζητήματα που αγγίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη, την ταυτότητα και την ανθρώπινη αγωνία, όσο και σε θέματα που πηγάζουν από τη σύγχρονη πραγματικότητα και ιδίως από τα συγκλονιστικά βιώματα του Β ́ Παγκόσμιου πολέμου, της Κατοχής και της Αντίστασης.

Ποιητής του φωτός και του Αιγαίου, με καταβολές στην αρχαία ελληνική, τη βυζαντινή και τη νεοελληνική παράδοση, που συνδυάζονται αριστοτεχνικά με τη μαθητεία του στα ρεύματα του υπερρεαλισμού και ευρύτερα του μοντερνισμού.

Στο έργο του αξιοποιεί τόσο τη νεωτερική όσο και την παραδοσιακή ποιητική γραφή, με αξιοσημείωτη λειτουργικότητα. Τα ποιήματά του συχνά αντικατοπτρίζουν την ανησυχία του για την κατάσταση της κοινωνίας και της πολιτικής στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Αξιοσημείωτο βέβαια γεγονός είναι και η απονομή στον Οδυσσέα Ελύτη του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979. Η βράβευση αυτή επικύρωσε την αξία και την υψηλή αισθητική του λογοτεχνικού του έργου.

Η ποίησή του έχει γίνει μέρος του παγκόσμιου λογοτεχνικού κανόνα» (απόσπασμα από τη σχετική εγκύκλιο του διαγωνισμού).

 

Σχετικά νέα

X
Translate »