Εκπαίδευση
Διάκριση του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Μαζωτού στα Cyprus Education Leaders Awards 2022
«ΜαΖωΤίΖουμε»: Ανάπτυξη Νεανικής Επιχειρηματικότητας με βάση την Αειφορία και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
Cyprus Education Leaders Awards 2022
«Η εκπαίδευση είναι ένας τρόπος ζωής και όχι προετοιμασία για έναν μελλοντικό τρόπο ζωής.» (John Dewey)
Κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022, μέσα στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης εντάξαμε στην καθημερινότητα των μαθημάτων μας, την καλλιέργεια και την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής επιχειρηματικότητας. Για το έργο αυτό, το σχολείο βραβεύθηκε στα Education Leaders Awards 2022 με Silver Award – Ανάπτυξη Νεανικής Επιχειρηματικότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχολείο μας βραβεύεται για τέταρτη συνεχή χρονιά για την πρωτοποριακή και συστηματική εργασία του σε καινοτόμα, μαθητοκεντρικά προγράμματα. Προηγήθηκαν οι βραβεύσεις Gold Award 2019 – Βέλτιστη Μαθησιακή Εμπειρία, Silver Award 2020 – Εκπαιδευτικό Έργο και Bronze Award 2021 – Καινοτομία στη διδασκαλία, στα Cyprus Education Leaders Awards .
Κάτω από την ομπρέλα «Μα Ζω Τί Ζούμε», μια ευφάνταστη ονομασία για τη σχολική μας καθημερινότητα, εντάξαμε στη διδασκαλία μας την περιβαλλοντική επιχειρηματικότητα με τρία προγράμματα: 1. «Φωτοβολταϊκά από πλαστικό», 2. «Οικοτεχνία μεταποίησης Ροδιού», 3. «Φύτευση τριάντα μουριών στην αυλή του σχολείου». Όλα τα προγράμματα πραγματοποιήθηκαν με συνεργασίες και την ενεργό εμπλοκή γονέων-επιχειρηματιών, συνδέσμου γονέων και σχολικής εφορείας.
- ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ
Τα μεγάλα παιδιά του σχολείου μας, το σύμπλεγμα δηλαδή της Ε και Στ συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Mind REset». Οι εμπειρίες και οι γνώσεις που πήραν είναι σημαντικές και πολύτιμες, καθώς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διασκεδαστικό και διαδραστικό πρόγραμμα, μια σειρά πέντε μαθημάτων που στόχευαν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και δράση.
Το πρόγραμμα ήταν μια ενδιαφέρουσα πρόταση του οργανισμού Junior Achievement Cyprus που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και φυσικά εκπονήθηκε με προθυμία και κέφι από τις εργατικές εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, οι οποίες ένταξαν στην καθημερινότητα των μαθημάτων την καλλιέργεια και την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής επιχειρηματικότητας.
Βασικό ζήτημα ήταν να εντοπίσουν αρχικά τα παιδιά μέσα από έρευνα, τις συνέπειες της χρήσης του πλαστικού στη ζωή μας και να προτείνουν πρακτικές και βιώσιμες λύσεις μείωσης της χρήσης αλλά και αξιοποίησης του ήδη χρησιμοποιημένου πλαστικού που ρυπαίνει το περιβάλλον. Το τελικό προϊόν που έχουν προτείνει τα παιδιά είναι τα φωτοβολταϊκά από ανακυκλωμένο πλαστικό και η χρήση τους. Πετύχαμε συνεργασίες με γονείς-επιχειρηματίες του σχολείου, συνεργαστήκαμε με γραφίστα για τις αφίσες και τα φυλλάδια που θα χρησιμοποιούσαμε για την προώθηση των ιδεών των παιδιών, εμπλέξαμε την ευρύτερη κοινότητα που ενθάρρυνε και στήριζε το επιχειρηματικό ταξίδι των παιδιών.
Παράλληλα, τα παιδιά μέσα από το πρόγραμμα, είχαν εισαχθεί με διαδραστικό και ψυχαγωγικό τρόπο στον τομέα της νεανικής επιχειρηματικότητας καθώς τους δόθηκε η ευκαιρία να προωθήσουν τα δικά τους προϊόντα και υπηρεσίες. Σημαντικό στάδιο του προγράμματος ήταν να περάσουν τα παιδιά, από το στάδιο της ιδέας, στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση, αλλά και στην προώθηση και πώληση του προϊόντος τους.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την πρότασή τους και να περάσουν στην τελική φάση του παγκύπριου διαγωνισμού MindREsetters 2022, καταλαμβάνοντας την πολύ τιμητική 5η θέση ανάμεσα σε 63 Δημοτικά σχολεία της Κύπρου, εκπροσωπώντας επάξια την επαρχία της Λάρνακας καθώς είμαστε το μοναδικό σχολείο της Επαρχίας που έφτασε στον τελικό.
Β. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΡΟΔΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΖΩΤΟ
Στη συνεργασία αυτή έλαβαν μέρος όλες οι τάξεις του σχολείου και ήταν συνέχεια της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας, των γνώσεων και των δεξιοτήτων που είχαμε αποκτήσει μελετώντας αυτό το θέμα. Στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αλλά και του στόχου του σχολείου μας για ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας συνεργαστήκαμε με μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής που λειτουργεί στα πλαίσια της κατοικίας μιας οικογένειας στο χωριό, χρησιμοποιώντας την εργατική δύναμη των μελών της. Αποφασίσαμε να επισκεφθούμε την οικοτεχνία που βρίσκεται δίπλα από το σχολείο μας και να ζήσουμε μαζί τους αυτή την εμπειρία, μαθαίνοντας αλλά και διδάσκοντας.
Μελετήσαμε το ρόδι ως προϊόν που παράγεται στην περιοχή και μπορεί να τύχει επεξεργασίας και προώθησης σε διάφορες μορφές. Κάναμε συνεντεύξεις με τον ιδρυτή της οικοτεχνίας και εισηγηθήκαμε τρόπους ανάπτυξης της επιχείρησής του ώστε να γίνει ανταγωνιστική και πιο αποδοτική. Φτιάξαμε διαφημιστικές αφίσες και προωθήσαμε τον γνήσιο χυμό ροδιού σε όλες τις οικογένειες του σχολείου. Εκδώσαμε φυλλάδιο με τις ευεργετικές ιδιότητες του φρέσκου χυμού ροδιού και το προωθήσαμε στις οικογένειες των μαθητών. Τα παιδιά έγραψαν ποιήματα και ζωγράφισαν πίνακες με θέμα το ρόδι. Ο ιδιοκτήτης της οικοτεχνίας χάρισε συσκευασίες φρέσκου χυμού σε όλα τα παιδιά για σκοπούς διαφήμισης και προώθησης του προϊόντος. Επίσης ονοματοδοτήσαμε το προϊόν ως “ΝΕΚΤΑΡΟΔΙ”, το προτείναμε στον ιδιοκτήτη και αυτός το υιοθέτησε ως επίσημο όνομα του προϊόντος του.
Γ. ΦΥΤΕΥΣΗ ΤΡΙΑΝΤΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΜΟΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου και τη Σχολική Εφορεία Μαζωτού προχωρήσαμε στη φύτευση 30 δέντρων κυπριακής μουριάς (δύο είδη βαβατσινιάς) στην αυλή του σχολείου, με σκοπό να πειραματιστούμε στην αξιοποίηση των φύλλων της μουριάς για εκτροφείο μεταξοσκωλήκων κατά τις επόμενες σχολικές χρονιές.
Στόχος μας είναι η αειφορία, η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης αλλά και ανάπτυξης της νεανικής επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με την κοινότητα αλλά και η προώθηση των τοπικών προϊόντων εμπλουτίζοντας τη γεωργική παραγωγή με φρέσκιες ιδέες και άμεση εμπλοκή των μαθητών και των μαθητριών του σχολείου σε συστηματική βάση.
(Αγγέλα Καϊμακλιώτη, Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Μαζωτού, Μάρτης 2023)