Γενικά

Διπλή ασφάλιση για οικιακές βοηθούς λόγω ΓεΣΥ

Συνεχίζονται τα μπερδέματα με τη φορολόγηση των πολιτών ένεκα της εισαγωγής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ). Πέραν της άδικης φορολόγησης των Ταμείων Προνοίας, σειρά έχουν τα παράπονα για τις διπλοασφαλίσεις. Μια τέτοια περίπτωση είναι η διπλοασφάλιση των εργαζομένων από τρίτες χώρες.
Σχετική επιστολή απέστειλε η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) προς τον υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, σχετικά με την ανάγκη τροποποίησης των διαδικασιών απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες ενόψει της εισαγωγής του ΓεΣΥ. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εργαζομένων από τρίτες χώρες είναι 28.338, από τους οποίους 10.623 είναι άντρες και οι 17.715 γυναίκες. Μάλιστα, μεγάλος αριθμός εργαζόμενων από τρίτες χώρες είναι οικιακές βοηθοί. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, 12.703 απασχολούνται με τις δραστηριότητες νοικοκυριών, εκ των οποίων οι 11.843 είναι γυναίκες και οι 860 άντρες.
Όπως τονίζει η ΟΕΒ, η προγραμματισμένη έναρξη της λειτουργίας του ΓεΣΥ σε συνάρτηση με τις πρόνοιες του περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμου και των σχετιζόμενων με αυτόν διαδικασιών έκδοσης αδειών απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες που ακολουθούνται ελλοχεύει τον κίνδυνο να οδηγήσουν στη διπλοασφάλιση των εργαζομένων από τρίτες χώρες και στην καταβολή διπλών ασφαλίστρων.
Σύμφωνα με την ΟΕΒ, ο περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμος καθιστά τους αλλοδαπούς από τρίτες χώρες δικαιούχους στο ΓεΣΥ, ενώ ταυτόχρονα ο περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νόμος δημιουργεί ξεχωριστή υποχρέωση σύναψης ιδιωτικής ασφάλισης, το κόστος της οποίας επωμίζεται είτε αποκλειστικά ο εργοδότης είτε ο εργοδότης εξ ημισείας με τον εργοδοτούμενο.
«Στην πράξη η διατήρηση του υφιστάμενου πλαισίου έγκρισης αδειών απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες οδηγεί, μέσω των εισφορών στο Ταμείο Ασφάλισης Υγείας του ΓεΣΥ και της ιδιωτικής ασφάλισης, στη διπλή πληρωμή ασφαλίστρων για πρόσβαση σε ενδοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή φροντίδα υγείας», υπογραμμίζει η ΟΕΒ, προσθέτοντας ότι το ΓεΣΥ με την εφαρμογή του θα αποτελέσει ένα περιεκτικό σύστημα υγείας και η διπλή ασφάλιση για το ίδιο ωφέλημα που επιβάλλεται κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι αχρείαστη και οικονομικά επιζήμια.
«Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρούμε αυτονόητη την επαναξιολόγηση και τροποποίηση των διαδικασιών παραχώρησης αδειών εργασίας σε αλλοδαπούς από τρίτες χώρες ώστε να μη γίνονται διπλές πληρωμές για τις ίδιες υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσω του ΓεΣΥ», καταλήγει η ΟΕΒ.

Σχετικά νέα

X
Translate »