Γενική Επικαιρότητα
Εφιάλτης για τα ζώα τα πυροτεχνήματα
Πηγή: philenews.com
Πολλά ζώα φοβούνται το φαινόμενο της ρίψης πυροτεχνημάτων που έχει καταντήσει βραχνάς παγκύπρια.
Τρέχουν πανικόβλητα, τρέμουν, κρύβονται. Ιδιαίτερα τα σκυλιά, όχι μόνο είναι πιο ευαίσθητα στο φως από τους ανθρώπους, αλλά κυρίως έχουν ευαίσθητη ακοή. Οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τους ψηλούς ήχους και επομένως, ακούνε πολύ πιο έντονα το θόρυβο που κάνουν τα πυροτεχνήματα σε σχέση με τον άνθρωπο.
Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται στην κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος για τα πυροτεχνήματα, η Ομοσπονδία Φιλοζωικών Οργανώσεων Κύπρου “Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου” καταγράφει τα προβλήματα που προκύπτουν από την αλόγιστη χρήση πυροτεχνημάτων και κροτίδων στα ζώα, εισηγείται την απαγόρευσή τους, ενώ παράλληλα προτείνει και εναλλακτικές λύσεις αντί της χρήσης πυροτεχνημάτων.
Το φαινόμενο ρίψης πυροτεχνημάτων/κροτίδων, είναι παγκύπριο και παρατηρείται σε εκδηλώσεις, γάμους, πανηγύρια, αλλά και καθημερινά σε γειτονιές, προκαλώντας πολλά και σοβαρά προβλήματα, όπως οχληρίες, προβλήματα ακοής, ακρωτηριασμούς ακόμα και πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άνθρωποι, περιουσίες αλλά και ζώα.
Η πρόεδρος της “Φωνής για τα Ζώα της Κύπρου” Μαίρη Αναστάση επικεντρώνεται στα προβλήματα τα οποία αφορούν ζώα και αυτά αφορούν στη φυσική βλάβη στην ακοή, τον φόβο και το άγχος και τις επιβλαβείς επιδράσεις από χημικά σωματίδια.
Σε ότι αφορά την ακοή πολλών ζώων, η κ. Αναστάση σημειώνει πως είναι πολύ πιο ευαίσθητη από ό,τι η ανθρώπινη, επομένως οι εκρήξεις πυροτεχνημάτων όχι μόνο τους ενοχλούν περισσότερο, αλλά μπορούν να βλάψουν την ακοή τους πιο σοβαρά. Τα πυροτεχνήματα μπορούν να εκπέμψουν ήχους έως και 190dB, δηλαδή υψηλότερο επίπεδο θορύβου από τους πυροβολισμούς (140dB) και ορισμένα αεριωθούμενα αεροπλάνα (100 dB).
Περαιτέρω, η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ξαφνικούς δυνατούς θορύβους μπορεί να προκαλέσει φοβίες σε πολλά ζώα, αυξάνοντας τις αντιδράσεις πανικού σε θορύβους μελλοντικά. Πάρα πολλά ζώα χάνονται κάθε χρόνο. Υπολογίζεται ότι το ένα πέμπτο των εξαφανίσεων ζώων συντροφιάς οφείλονται σε πολύ δυνατούς ήχους, κυρίως πυροτεχνήματα και καταιγίδες.
Διαβάστε εδώ την τραγική ιστορία του Tsezar που πέθανε εξαιτίας πυροτεχνημάτων
Επιπρόσθετα, τα πυροτεχνήματα είναι δηλητηριώδη και η έκρηξή τους απελευθερώνει επιβλαβή σωματίδια που είναι τοξικά κατά την εισπνοή. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει υπάρχουσες ασθένειες και να προκαλέσει άλλες. Επομένως, αποτελούν κίνδυνο τόσο για τα ζώα που ζουν σε περιοχές όπου τα πυροτεχνήματα εκρήγνυνται ή σε πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες όταν ο άνεμος μεταφέρει αυτά τα σωματίδια, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος κατάποσης των υπολειμμάτων.
Σκύλοι
Παρουσιάζουν σημάδια συντριπτικού άγχους καθώς δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον θόρυβο, ειδικά όσα είναι μόνιμα στα κλουβιά ή δεμένα. Συχνές αντιδράσεις είναι το πάγωμα ή η παράλυση, οι ανεξέλεγκτες προσπάθειες διαφυγής και απόκρυψης και ο τρόμος. Μπορεί επίσης να υπάρχουν και πιο έντονα σημάδια όπως σιελόρροια, ταχυκαρδία, έντονο γαύγισμα, ούρηση ή αφόδευση, αυξημένη δραστηριότητα, υπερβολική εγρήγορση και γαστρεντερικές διαταραχές. Έχει επισημανθεί ότι η αντίδραση των σκύλων στον ήχο των πυροτεχνημάτων είναι παρόμοια με το μετατραυματικό στρες στους ανθρώπους.
Γάτες
Οι επιπτώσεις των πυροτεχνημάτων στις γάτες είναι λιγότερο εμφανείς, αλλά οι αντιδράσεις τους είναι παρόμοιες με αυτές των σκύλων, όπως η προσπάθεια να κρυφτούν ή να δραπετεύσουν. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τον φόβο, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο δηλητηρίασης.
Πουλιά
Ο θόρυβος των πυροτεχνημάτων μπορεί να προκαλέσει στα πουλιά ταχυκαρδία και ακόμη και θάνατο από τρόμο. Ο υψηλός βαθμός άγχους που βιώνουν τα πουλιά υποδεικνύεται από το γεγονός ότι συχνά εγκαταλείπουν προσωρινά ή μόνιμα τις φωλιές τους.Ο αποπροσανατολισμός και ο πανικός από τα πυροτεχνήματα μπορεί να αναγκάσουν τα πουλιά να πέσουν σε κτίρια ή να πετάξουν προς τη θάλασσα.
Άλογα
Τα άλογα μπορούν εύκολα να νιώσουν ότι απειλούνται από πυροτεχνήματα λόγω της υπερεπαγρύπνησής τους, καθώς είναι συνεχώς σε εγρήγορση λόγω πιθανών αρπακτικών. Τα άλογα ενεργούν επίσης αρκετά παρόμοια με τους σκύλους και τις γάτες, παρουσιάζοντας σημάδια άγχους και φόβου και προσπαθώντας να φύγουν ή να δραπετεύσουν. Μερικές φορές αντιδρούν στα πυροτεχνήματα προσπαθώντας να πηδήξουν φράχτες και να φύγουν σε επικίνδυνες περιοχές όπου μπορεί να τους χτυπήσουν αυτοκίνητα.
Εναλλακτικές λύσεις στη χρήση πυροτεχνημάτων
Η μόνη πραγματικά ικανοποιητική λύση είναι η αποφυγή χρήσης πυροτεχνημάτων και για πιο σίγουρα η απαγόρευση τους σύμφωνα με την κ. Αναστάση, ειδικά σε μία χώρα όπως η Κύπρος όπου υπάρχει μεγάλη δυσκολία να εφαρμοστούν οι νομοθεσίες. Παράλληλα, εισηγείται:
• Τα αθόρυβα πυροτεχνήματα προσφέρουν φώτα και οπτικό θέαμα παράγοντας ελάχιστο θόρυβο.
• Τα σόου με λέιζερ μοιάζουν με πυροτεχνήματα όντας λιγότερο επιζήμια για τα ζώα και ρυπογόνα για το περιβάλλον.
• Οι φωτεινές επιδείξεις με drone, όπως αυτά στα εγκαίνια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο του 2021.
Σημειώνει ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες η Μασαχουσέττη έχει απαγορεύσει όλα τα είδη πυροτεχνημάτων, ενώ στο Οχάιο, Ιλινόις και Βερμόντ, επιτρέπονται μόνο βεγγαλικά.
Ολική απαγόρευση πυροτεχνημάτων στο κοινό έχουν Ιρλανδία, Αυστραλία, Αργεντινή, Χιλή και Κολομβία.