Οικονομία
Εφιάλτης για την οικονομία η αύξηση των κρουσμάτων
Πηγή: brief.com.cy
Μεγάλες οι ενδεχόμενες παρενέργειες σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους
Δεν αρκεί το «μαξιλάρι» των ευρωπαϊκών ταμείων σε περίπτωση επιδείνωσης
Εφιάλτη για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αποτελεί η αύξηση των κρουσμάτων του COVID-19 και στην Κύπρο.
Το εφιαλτικό σενάριο στηρίζεται σε εκτιμήσεις και δεδομένα που συγκλίνουν σε αυξημένες δημοσιονομικές ανάγκες, αύξηση της ανεργίας, μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών. Ο τουρισμός ήδη μετρά τεράστιες απώλειες τόσο στην τουριστική και ξενοδοχειακή όσο και γενικότερα στους κλάδους οι οποίοι έμμεσα ή άμεσα στηρίζονται από τον τουρισμό.
Από την πλευρά τους τα δημόσια ταμεία έχουν ακόμη ορισμένες αντοχές, ένα «μαξιλάρι», που δημιουργήθηκαν από τα χρήματα που εισέρρευσαν μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων και που θα στηρίξουν τα νέα σχέδια για επιχειρήσεις και εργαζόμενους όπως τα ειδικά σχέδια πλήρους και μερικής αναστολής των εργασιών επιχειρήσεων μέχρι τον Μάρτιο 2021, τα οποία έχουν προσαρμοστεί και επεκταθεί λόγω Covid-19 (75 εκατ. ευρώ).
Η υγειονομική κρίση επεκτείνεται επικίνδυνα μέσα από την κάθετη πτώση του τουρισμού, τη χαμηλή εσωτερική ζήτηση που περιορίζει τον τζίρο στην αγορά, γενικότερα τη ζήτηση και την παραγωγή, με ισχυρές πιέσεις στις επιχειρήσεις και στην αγορά εργασίας.
Ευπαθής οικονομία
Οικονομικές πηγές εκτιμούν πως «τα τελευταία αυξημένα κρούσματα στην επαρχία Λάρνακας πανικοβάλλουν όχι μόνο τους επιδημιολόγους αλλά και τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης, των τραπεζών, των επιχειρήσεων καθώς ένα νέο κύμα κορωνοϊού θα θέσει σε επικίνδυνα ευάλωτη θέση την οικονομία και όλους ανεξαίρετα τους κλάδους, νοουμένου ότι αυτή τη φορά, όλα τα σενάρια καταλήγουν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο ένα lockdown ευρείας κλίμακας και σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων».
Η μεγαλύτερη, ωστόσο, απειλή πλησιάζει επικίνδυνα πολλές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με κλείσιμο και μια ενδεχόμενη αύξηση της ανεργίας, παρά τις ασφαλιστικές δικλείδες που τέθηκαν από τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας για συγκεκριμένη περίοδο.
Από πλευράς τραπεζών αλλά και Υπουργείου Οικονομικών, η προσοχή στρέφεται προς τη χρηματοδότηση των βιώσιμων επιχειρήσεων, όσων δεν κινδυνεύουν με οποιουσδήποτε τρόπους να καταστούν μη βιώσιμες και να αυξήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Το «μαξιλάρι»
Η Κύπρος, αν καταφέρει να αποφύγει την υποτροπή της πανδημίας, με το υπάρχον «μαξιλάρι», θα διαχειριστεί την κατάσταση χωρίς δανεισμό μέχρι να ενεργοποιηθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Το συνολικό ποσό των πρόσθετων δημόσιων δαπανών για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει ήδη καλυφθεί κατά ένα μέρος από εισροές κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους ενώ στο Υπουργείο Οικονομικών απεύχονται οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης που θα υποχρεώσει το κράτος να καταφύγει σε δανεισμό.
Οικονομικοί παράγοντες του ιδιωτικού τομέα δήλωναν στη Brief πως «οι επιδόσεις των επιχειρήσεων είναι άμεσα συνδεδεμένες με το οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον. Έτσι, παρόλο που υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, μετά το lockdown της Άνοιξης, οι προοπτικές είναι αβέβαιες και η οικονομία βρίσκεται σε μια εύθραυστη γραμμή. Ήδη, τα νέα κρούσματα σε συνάρτηση και με τις καθυστερήσεις στη διάθεση του εμβολίου δημιουργούν ένα σκηνικό με αυξημένους κινδύνους και ανησυχίες».
Το ΔΝΤ, το Υπουργείο Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, συνηγορούν ότι η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6.3% το 2020, με σταδιακή ανάκαμψη από το 2021 και με ρυθμό ανάπτυξης 5.6% για το 2021 (στη βάση του βασικού σεναρίου).