Έχουμε θέμα

Εγκαταλειμμένη η ανατολική Λάρνακα

Πηγή: philenews.com


Εγκατάλειψη και φθορά, είναι η εικόνα που συνθέτει το τοπίο στις γειτονιές της ανατολικής Λάρνακας, οι οποίες γειτνιάζουν με το λιμάνι. Η επί σειρά δεκαετιών καθυστέρηση απόφασης που να σχετίζεται με την προώθηση του έργου της μαρίνας και του λιμανιού Λάρνακας, είχε καθοριστικές συνέπειες για την ανάπτυξη της περιοχής. Ανάλογα επηρέασε και η μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη απόφασης για τη μετακίνηση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, καθώς και ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης, ο οποίος μειώθηκε περαιτέρω τα τελευταία χρόνια. 

Ακόμα και σήμερα, που πλέον προωθείται έργο στη μαρίνα και το λιμάνι και παράλληλα υλοποιείται η μετακίνηση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, η ιδιωτική πρωτοβουλία παραμένει επιφυλακτική στο να αναλάβει ουσιαστική δραστηριότητα. Με ένα χώρο λιμανιού γεμάτο παλιοσίδερα, εγκαταλειμμένα μηχανήματα και μια γερασμένη και παρακμάζουσα μαρίνα, δεν προσφέρονται κίνητρα για να υπάρξει κάτι άλλο πέρα από στασιμότητα στις ανατολικές περιοχές της πόλης του Ζήνωνα. Την ίδια στιγμή, άδεια οικόπεδα, εγκαταλειμμένα σπίτια και αρχοντικά, συμπληρώνουν το γκρίζο χρώμα των εν λόγω γειτονιών της πόλης. Η ανάπτυξη, εδώ, μοιάζει να τράβηξε χειρόφρενο, αναμένοντας εξελίξεις και γεγονότα που θα την ενεθάρρυναν να αναλάβει πρωτοβουλία. Μια στάση αναμονής που έχει κρατήσει σχεδόν 30 χρόνια, αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια πίσω της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Σχέδιο που αλλάζει τη Λάρνακα

Ο οικοδομικός οργασμός που παρατηρήθηκε τα πρώτα 10 με 15 χρόνια από την εισβολή του 1974, δεν υπάρχει σήμερα στις γειτονιές της Λάρνακας που συνορεύουν με το λιμάνι. Πολυκατοικίες πήραν τη θέση, σύμφωνα με ηλικιωμένους κατοίκους, ακόμη και των αρχοντικών που δέσποζαν στην περιοχή. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου και τη φθίνουσα πορεία του λιμανιού, παρόμοια φθίνουσα πορεία είχε και η ανάπτυξη. Με τους πλείστους κατοίκους των εναπομεινάντων σπιτιών να είναι ηλικιωμένοι και σημαντικό αριθμό των ενοίκων στις πολυκατοικίες να είναι αλλοδαποί. Άνθρωποι που για χρόνια καταγράφουν και καθημερινά παρακολουθούν, μέχρι τώρα, την καταθλιπτική εικόνα ενός λιμανιού που έχει πλέον τα σημάδια της εγκατάλειψης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λάρνακας Αντρέα Βύρα, ο ίδιος αναμένει και ευελπιστεί ότι με τη σταδιακή πρόοδο του έργου της μαρίνας και κυρίως του λιμανιού καθώς και με την μετακίνηση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, οι περιοχές της πόλης που τώρα επηρεάζονται αρνητικά, θα μπορέσουν να ανακάμψουν και όχι μόνο να συμβαδίσουν σε ανάπτυξη μαζί με την υπόλοιπη πόλη, αλλά και ίσως και να την ξεπεράσουν. «Είναι φυσιολογικό», συνέχισε ο κ. Βύρας, «το ιδιωτικό κεφάλαιο να βρισκόταν σε μια στάση αναμονής τα τελευταία χρόνια σε αυτές τις περιοχές, ιδιαίτερα από τη στιγμή που καταγραφόταν καθυστέρηση στα δύο μεγάλα έργα». Ωστόσο, συνέχισε, αναμένεται ότι το μεγάλο έργο του λιμανιού και της μαρίνας, εκτός του ότι αναμφίβολα θα βοηθήσει όλη την πόλη, θα βοηθήσει και αυτές τις περιοχές ιδιαιτέρως.

Ο δήμαρχος Λάρνακας υπενθύμισε, ακόμη, ότι στις 4 Σεπτεμβρίου 2020 έληγε η προθεσμία που είχε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, για να υποβάλει τις απόψεις της επί της συμφωνίας που υπεγράφη με τους επενδυτές του έργου. Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και κατόπιν επικοινωνίας που είχε με τους επενδυτές, η συμφωνία εξελίσσεται θετικά και το έργο θα προχωρήσει προς όφελος όλων. Μαζί με την κατασκευή του έργου, κατέληξε, θα διαφοροποιηθούν και τα δεδομένα που σήμερα ισχύουν για αυτές τις περιοχές της Λάρνακας.

Σχετικά νέα

X
Translate »