Breaking News

Υγεία

Εμβόλια και τεστ στο εκπαιδευτικό μενού

Αφήνοντας για λίγο στην άκρη το εκπαιδευτικό κομμάτι, οι εμπλεκόμενοι φορείς με την Εκπαίδευση ενόψει της επιστροφής των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων και των τελειόφοιτων Λυκείων και Τεχνικών Σχολών στα σχολεία τους στις 8 Φεβρουαρίου, προτάσσουν εδώ και δύο μέρες το θέμα των εμβολιασμών και της διενέργειας rapid test. Θέματα τα οποία, παρά τις επίσημες θέσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων, άρχισαν ήδη να προκαλούν μεγάλες συζητήσεις αλλά και διαφωνίες. 

Συγκεκριμένα, τόσο η ΠΟΕΔ όσο και η ΟΕΛΜΕΚ υποστηρίζουν πως οι εκπαιδευτικοί πρέπει να θεωρηθούν από τα αρμόδια υπουργεία, ως επαγγελματίες πρώτης γραμμής και ως εκ τούτου να έχουν προτεραιότητα στη διαδικασία εμβολιασμού για λόγους ασφάλειας των ιδίων αλλά και των μαθητών. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στη μεσημβρινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, «πρέπει να έχουν προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες των εκπαιδευτικών, έτσι ώστε να επιστρέψουν στα σχολεία τους με ασφάλεια χωρίς να χρειάζονται να παίρνουν άδειες για αντικαταστάσεις», ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, πως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και εάν δοθεί αυτή η προτεραιότητα, θα εμβολιαστούν προαιρετικά όσοι θέλουν.

Την ανάγκη όπως δοθεί προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς για προαιρετικό εμβολιασμό, τόνισε και ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, σημειώνοντας ότι από την στιγμή που οι εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στην εργασία τους και θα είναι 200, 300 και περισσότεροι πολλές φορές, μαζί και με τους μαθητές, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για εμβολιασμό τους, κάτι που έγινε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε δηλώσεις του στον «Φ», ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι υπήρξε πληροφόρηση πως εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, κάτι που προκαλεί τη δυσαρέσκεια της ΟΕΛΜΕΚ.

Πάντως, το θέμα αυτό προκάλεσε έντονες διαδικτυακές συζητήσεις στις τάξεις των εκπαιδευτικών, καθώς αρκετοί που είναι αντίθετοι με τον εμβολιασμό αντέδρασαν σε αυτές τις θέσεις.

Εξάλλου, θολό παραμένει το τοπίο και με τα rapid test που θα διενεργηθούν σε σχολεία, κυρίως για το κατά πόσο θα περιλάβουν ή όχι και τους τελειόφοιτους μαθητές. Παρά το γεγονός ότι γίνονται σκέψεις –κυρίως στο υπουργείο Παιδείας– να γίνουν με τον τρόπο που διεξάγονταν την προηγούμενη περίοδο, δηλαδή με συγκατάθεση γονέων, φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο πλάνο του υπουργείου Υγείας.

Και το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις, αφού υπάρχουν δύο σχολές σκέψης, κυρίως ανάμεσα σε γονείς: Αυτοί που δεν επιθυμούν τα παιδιά τους να υποβάλλονται σε τεστ και αυτοί που θεωρούν ότι είναι ένας καλός τρόπος πρόληψης.

Συζητήσεις προκάλεσε και μήνυμα που φέρεται να στάλθηκε από σχολείο, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι μαθητές της Γ΄ τάξης που θα επιστρέψουν στις 8 Φεβρουαρίου, παρακαλούνται όπως προσκομίσουν πιστοποίηση διενέργειας rapid test. Σημειώνεται ότι τέτοια οδηγία δεν δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας.

Σχετικά νέα

X
Translate »