Εκπαίδευση

Ένας φοιτητής του Alexander College μιλά για την εμπειρία του στον κλάδο Hospitality Management

Hospitality Management: O κλάδος με τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για εργοδότηση στην στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

 

Ο Κυριάκος Χριστοφή ξεκίνησε πέρσι τις σπουδές του στον κλάδο Hospitality Management του Canterbury Christ Church University, που στην Κύπρο προσφέρεται μόνο στο Alexander College στη Λάρνακα.

 

Μας μεταφέρει την εμπειρία του ως πρωτοετής φοιτητής  στο ακαδημαϊκό ίδρυμα σ’ έναν κλάδο που προσφέρει τις μεγαλύτερες ευκαιρίες εργοδότησης… ευκαιρίες που μπορεί τώρα, εν όψει πανδημίας να έχουν περιοριστεί, αλλά θα ενισχυθούν σύντομα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο τουρισμός κινεί τις οικονομίες των χωρών ανά το παγκόσμιο.

 

Από παιδί λάτρευα τα ταξίδια και τα αεροσκάφη.  Πάντα ήθελα να γίνω πιλότος… αυτό ήταν το επάγγελμα των ονείρων μου και πάντα έλεγα «θέλω να σκίζω τα σύννεφα…και να γνωρίσω όλη την Ευρώπη».

 

Δεν το έβαλα κάτω, λοιπόν, ξεκίνησα να ψάχνω για σπουδές στην τουριστική βιομηχανία – δηλαδή, ένα επάγγελμα που να έχει πάλι σχέση με ταξίδια και τουρισμό – εφόσον οικονομικά δεν μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε για να μπορέσω να σπουδάσω πιλότος. Στην πορεία ανακάλυψα ότι μου  άρεσαν τα γραφειακά επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Έτσι, μετά από πολλές σκέψεις και πολλές συζητήσεις που είχα με καταξιωμένα ονόματα τις βιομηχανίας του τουρισμού, κατέληξα στο ότι αυτό είναι το μέλλον μου.

Από το Λύκειο ήξερα τί ψάχνω και τί θέλω να κάνω, και έτσι έκανα τις σωστές επιλογές μαθημάτων που με βοηθήσαν να αναπτύξω κάποιες δεξιότητές μου. Στο σχολείο επέλεξα μαθήματα όπως Μάρκετινγκ, Αγγλικά ενισχυμένα, Πολιτική Οικονομία και Λογιστική. Οι δεξιότητες που απόκτησα από την τριβή μου με τον χώρο του τουρισμού είναι πολύ χρήσιμες, τόσο στη καθημερινή μου ζωή, όσο και σε πολλά άλλα επαγγέλματα.

Ο κλάδος Hospitality Management, μου δίνει την ευκαιρία να διευθύνω ένα τουριστικό γραφείο, ένα ξενοδοχείο και πολλά άλλα που έχουν σχέση με την τουριστική βιομηχανία. Στον τουρισμό έχεις πολλές ευκαιρίες να εξελίξεις την καριέρα σου και να πας ένα βήμα παραπέρα, αρκεί να αγαπάς αυτό που κάνεις και να πιστεύεις στον εαυτό σου.

O χώρος σε φέρνει αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις. Αν δεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων, τότε θα αντιληφθείς ότι όλα αυτά που γίνονται, σε γεμίζουν εμπειρίες, σε κάνουν πιο δυνατό και ενδυναμώνουν την προσωπικότητά σου.

Στο 1ο έτος σπουδών έμαθα ότι λόγω της εξέλιξης του επαγγέλματος, δημιουργούνται και αναπτύσσονται συνεχώς νέες τάσεις. «Βρες» και «εξειδικεύσου» σ’ αυτό που σε εκφράζει καλύτερα. Αν το αγαπάς, θα πετύχεις! Στην Κύπρο και στην Ελλάδα κατέχουμε τις τελευταίες δεκαετίες το αντικείμενο (εφόσον η οικονομία μας στηρίζεται στον τουρισμό) και αυτό μας δίνει ένα σημαντικό προβάδισμα το οποίο σε συνδυασμό με την κατάλληλη εκπαίδευση, φέρνει και θα συνεχίσει να φέρνει καλύτερα αποτελέσματα.

Διαπιστώνω ότι η Τουριστική Βιομηχανία αναγνωρίζεται παγκόσμια ως το πιο δυνατό όπλο της οικονομίας και έτσι και τα ίδια τα κράτη προσπαθούν να την αναπτύξουν ακόμα παραπάνω, με χρηματοδοτήσεις, αλλά και άλλους τρόπους.
Παρόλα αυτά, η τουριστική βιομηχανία και ο τουρισμός, είναι η πιο εύθραυστη αγορά. Μπορεί εύκολα να συρρικνωθεί, αλλά μπορεί τον επόμενο χρόνο να αναπτυχθεί. Είναι μεταβαλλόμενος κλάδος που επηρεάζεται από τις συνθήκες και συγκυρίες που έχει κάθε χώρα.

 

Έχοντας στα χέρια σου αυτό το πτυχίο, και κατέχοντας τις κατάλληλες γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρία, μπορείς να εργαστείς σε όποιο σημείο του πλανήτη θέλεις.
Η βιομηχανία του τουρισμού είναι για την χώρα μας η πιο σημαντική οικονομική ανάσα! Ειδικά τώρα που όλα ξεκινάνε από το απόλυτο μηδέν (εν καιρώ Covid-19), γίνε μέλος της οικογένειας μας και πάρε στα χέρια σου πτυχίο από βρετανικό πανεπιστήμιο μόνο σε 3 χρόνια!

Καλωσόρισες στο πλήρωμα. Η πτήση με προορισμό το μέλλον σε χρειάζεται!

 

Το κείμενο είναι αναδημοσίευση από το blog του Alexander College, diplasou.com.cy  https://blog.alexander.ac.cy/

 

Κυριάκος Χριστοφή

Φοιτητής Alexander College, Hospitality Management

Σχετικά νέα

X
Translate »