Κοινωνία

Έντονες αντιδράσεις: Mας οδηγούν σε οικονομική καταστροφή

Ημίμετρα τα οποία δεν θα αποδειχθούν αποτελεσματικά, χαρακτηρίζει μερίδα πολιτών της Λεμεσού τα επιπρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν προχθές διά στόματος του υπουργού Υγείας, για αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού στη Λεμεσό. Δυσφορία υπάρχει ανάμεσα στους ιδιοκτήτες παιδότοπων και γυμναστηρίων της πόλης για την απόφαση να κλείσουν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου. Μάλιστα, αυτό που δηλώνουν στον «Φ», είναι πως τα μέτρα αυτά αποτελούν μέρος ενός λανθασμένου πειράματος.

Τα επιπρόσθετα μέτρα αφορούν το κλείσιμο των γυμναστηρίων και των παιδότοπων, για περίοδο δύο εβδομάδων. Επίσης, αναστέλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες που αφορούν τα παιδιά κάτω των 18 ετών και απαγορεύονται οι αγώνες των αθλητικών πρωταθλημάτων αθλητών κάτω των 18 ετών των ομάδων, των οποίων η έδρα είναι στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.

Σχολιάζοντας στον «Φ» τα επιπρόσθετα μέτρα που λήφθηκαν, οι Λεμεσιανοί εκφράζουν την άποψη πως αυτά δεν θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για αναχαίτιση της διασποράς στην πόλη. Αν και δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται να τους έχουν στερήσει την ελευθερία, ωστόσο, θύματα των μέτρων όπως λένε, είναι τα παιδιά τους τα οποία έχουν εγκλωβιστεί στο σπίτι, κρατώντας κινητά και tablet. 

«Δεν πιστεύω ότι με αυτά τα μέτρα θα δούμε αλλαγές στα κρούσματα», αναφέρει υπάλληλος υπεραγοράς, σημειώνοντας πως έπρεπε να γίνει κάτι άλλο.

Νεαρή συμπολίτισσά μας ερωτηθείσα αν τα μέτρα που λήφθηκαν την ικανοποιούν, εξέφρασε την άποψη πως «έκλεισαν τους παιδότοπους αλλά στις καφετέριες και στα malls γίνεται πανικός». Διερωτάται μάλιστα «αν πας σε αυτά τα υποστατικά δεν κολλάς τον ιό;».  Εξέφρασε επίσης την άποψη πως θα ήταν καλύτερα να γινόταν ένα lockdown για 2 βδομάδες. «Μόνο έτσι θα μπορούσε να περιορίσουν τα κρούσματα».

Η κ. Βέρα Ξενοφώντος μιλώντας στον «Φ» ανέφερε πως τα μέτρα δεν έχουν λογική. «Κολλάς τον ιό στα γυμναστήρια και στους παιδότοπους, αλλά στα υπόλοιπα όχι». Σημείωσε πως θύματα της όλης κατάστασης είναι τα παιδιά. «Τα έχουμε εγκλωβίσει στο σπίτι με κινητά και tablet».

Πάντως, αυτό που καταγράφεται από τις πιο μεγάλες ηλικίες είναι πως τα μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα δεν τους στερούν την ελευθερία τους. Εξέφρασαν την άποψη πως όσα μέτρα και να ληφθούν, αν ο κόσμος δεν τα εφαρμόζει, δεν θα αλλάξει και πολύ η κατάσταση στη Λεμεσό.

Ο κ. Νίκος σχολιάζοντας τα επιπρόσθετα μέτρα σημειώνει πως «εμάς τους συνταξιούχους δεν μας επηρεάζουν και τόσο πολύ, στις 10.30 το βράδυ εμείς είμαστε στο σπίτι μας».

Ο κ. Γιώργος Χριστοδούλου ανέφερε πως τα μέτρα λήφθηκαν με γνώμονα την οικονομική κατάσταση που βιώνει ο τόπος. «Αυτά τα μέτρα μπορεί να αντέξει η Κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν χρήματα για να μπορεί να κάνει lock down».

Πάντως εντύπωση προκαλεί πως παρά τα μέτρα, όπως καταγράφεται και στο ρεπορτάζ του «Φ», οι συνταξιούχοι συνεχίζουν καθημερινά να απολαμβάνουν το καφεδάκι τους στα καφενεία και στις πλατείες.

Σε οριακό σημείο λέει ο δήμαρχος 

Στο κλείσιμο των παιδότοπων του δήμου, όπως στην Επίχωση, στον Δημόσιο Κήπο και σε όλα τα πάρκα, προχώρησε χθες ο Δήμος Λεμεσού στο πλαίσιο εφαρμογής των νέων μέτρων.

Ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, σε δηλώσεις του, ανέφερε πως «όλα είναι σε οριακό σημείο και επιβάλλεται ο καθένας να επιδείξει μέγιστη υπευθυνότητα».

«Τα μέτρα που επιβλήθηκαν μέχρι σήμερα δεν είχαν τα αποτελέσματα που ελπίζαμε όλοι σε ό,τι αφορά την ανακοπή του δεύτερου κύματος του ιού», δήλωσε, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το τι φταίει, απάντησε πως «σύμφωνα με τους ειδικούς φαίνεται ότι υπάρχει μια μικρή μερίδα πληθυσμού η οποία δεν έχει κατανοήσει πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Σημείωσε πως τα νέα μέτρα σίγουρα δεν είναι ευχάριστα και θα έχουν περαιτέρω επιπτώσεις σε μερίδα εργαζομένων όπως η συρρίκνωση των εισοδημάτων τους.

Ιδιοκτήτες παιδότοπων: Τεράστια ζημιά

Τρέχουν να ακυρώσουν πάρτι παιδικών γενεθλίων οι ιδιοκτήτες παιδότοπων στη Λεμεσό μετά και τα νέα μέτρα. Όπως δηλώνουν στον «Φ», επωμίζονται τεράστιες ζημιές ενώ ζητούν την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας.

Κληθείς να τοποθετηθεί για το κλείσιμο των παιδότοπων, η ιδιοκτήτρια του Galactica Entertainment κ. Γεωργιάνα Θεοδώρου, ανέφερε πως «από χθες το πρωί προχωράμε σε ακυρώσεις γενεθλίων ενώ κάποιοι από τους γονείς επιλέγουν να τα μετακινήσουν χωρίς όμως να γνωρίζουμε τι θα γίνει».

Σημείωσε πως ο τομέας τους έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τον περασμένο Ιούνιο. «Όταν οι επιστήμονες βγαίνουν και λένε μην πηγαίνετε σε κλειστούς χώρους, έμμεσα ή άμεσα εμείς έχουμε κλείσει εδώ και μήνες».

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη πως «ενώ τα παιδιά πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο, γίνεται όλοι να ισχυρίζονται ότι κολλάνε μόνο όταν πηγαίνουν στις εξωτερικές δραστηριότερες;».

ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ

Στοχευμένα σε λάθος κατεύθυνση χαρακτήρισε τα μέτρα ο ιδιοκτήτης του Machallekide Fitness and Dance στη Λεμεσό, Χριστάκης Μαχαλλεκίδης.

Όπως είπε στον «Φ, όλα τα αδειούχα γυμναστήρια και οι σχολές χορού τηρούν κατά γράμμα τα πρωτόκολλα και με μεγάλη σχολαστικότητα. «Τα γυμναστήρια αποτελούν μέρος ενός λανθασμένου πειράματος. Και στην πρώτη περίπτωση που εμφανίστηκε ο ιός, ήμασταν από τις πρώτες επιχειρήσεις που κλείσαμε και από τους τελευταίες που επαναλειτουργήσαμε», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που λήφθηκαν, εξήγησε πως υπάρχουν μεγάλες αντιφάσεις και δυστυχώς δεν πείθουν τον κόσμο. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα ότι ενώ τα σχολεία είναι ανοικτά και η κοινωνία βρίσκεται σε κανονική δραστηριότητα, αποφασίζεται εν μια νυκτί, να κλείσουν τα γυμναστήρια. «Κατά την προσωπική μας άποψη είναι λάθος να στερείς από τον κόσμο την υγιή απασχόληση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Αντώνης Αλεξόπουλος, μιλώντας στον «Φ» ανέφερε πως «τα μέτρα είναι σεβαστά αλλά εμείς θεωρούμε πως τα γυμναστήρια και οι αθλητικές δραστηριότητες δεν θα επιφέρουν κάποια αλλαγή στην κακή επιδημιολογική εικόνα, που παρουσιάζει η Λεμεσός και η Πάφος, αφού δεν ήταν μέρος της».

Καταληκτικά σημείωσε πως «δημιουργούνται εύλογες απορίες για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις από τους επιστήμονες».

Aντιδράσεις και στην Πάφο

Ενώ ο κλάδος της εστίασης στην Πάφο ουσιαστικά παραμένει στον ίδιο παρονομαστή με τη νέα φάση των μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, τη σκυτάλη των αντιδράσεων στην πόλη πήραν πλέον οι επαγγελματίες των γυμναστηρίων και σχολών χορού, που μπαίνουν πια σε καθεστώς lockdown.

Εκπρόσωποι του κλάδου των γυμναστηρίων τόνιζαν χθες την ενόχλησή τους για τη γενικευμένη διακοπή των εργασιών τους το προσεχές διάστημα, υποστηρίζοντας ότι από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που επανήρχισαν τη λειτουργία τους μετά το πρώτο lockdown, εφάρμοσαν πλήρως τα διατάγματα και πρόνοιες που αποφασίσθηκαν σε ό,τι τους αφορούσαν.

«Εργαζόμαστε έκτοτε με μειωμένο αριθμό πελατών, με ξεχωριστούς χώρους για κάθε προπονητή, με διαφορετικές εισόδους και εξόδους, καθώς και τις άλλες πρόνοιες για υγειονομική προφύλαξη», τόνισαν. «Θα μπορούσαν, αν μη τι άλλο οι αρμόδιοι, να αυστηροποιήσουν ακόμη περισσότερο τις διατάξεις αυτές ή να εξαιρέσουν κάποιες περιπτώσεις που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης. Αντιθέτως, αυτή η γενίκευση μάς ωθεί ακόμη μια φορά στην άκρη της οικονομικής καταστροφής».

Αντιστοίχως, οι σχολές χορού της Πάφου εκφράζουν αγωνία για την επιβίωσή τους, αφού όπως ανέφεραν εκπρόσωποί τους, προέβησαν σε μεγάλα έξοδα για να εφαρμόσουν τις πρόνοιες που απαιτούσαν τα διατάγματα. «Η ορθή διαδικασία θα ήταν να γίνουν έλεγχοι στις σχολές χορού και να επιβληθούν μέτρα για όσους δεν τηρούν τα διατάγματα», τόνισαν. «Όχι να μας τσουβαλιάζουν όλους στο ίδιο καλάθι για την ευκολία κάποιων που απλώς λαμβάνουν αποφάσεις».

Προβληματισμό για τις επιπτώσεις των μέτρων στη φυσική και πνευματική κατάσταση των νεαρών παιδιών εκφράζουν επίσης οι υπεύθυνοι των δύο ακαδημιών καλαθόσφαορας που λειτουργούν στην Πάφο, του ΑΠΟΠ και του Άτλαντα. Όπως επισημαίνουν, η διασπορά του ιού επί της ουσίας δεν έχει να κάνει με τους χώρους άθλησης ανηλίκων, τη στιγμή που οι ίδιοι οι ειδικοί λένε ότι τα παιδιά, ιδιαίτερα κάτω των 15 χρόνων, δεν μεταφέρουν τον ιό. «Είναι ακαταλαβίστικα πράγματα αυτά», τόνισαν εκπρόσωποι των δύο ακαδημιών, τη στιγμή που λειτουργούν κέντρα αναψυχής, εκκλησίες και χώροι εκδηλώσεων».

Από πλευράς του κλάδου της εστίασης, επιχειρηματίες τόνισαν και χθες ότι το κακό έχει ήδη συμβεί με τους πρώτους περιορισμούς στον κλάδο, αλλά και με τις συνθήκες που επιβάλλουν πλέον την παντελή απουσία τουριστικού ρεύματος στην Πάφο. «Το χειρότερο αποφεύχθηκε με το πλήρες κλείσιμο όπως φοβόμασταν», είπαν χαρακτηριστικά. «Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η κατάσταση στην εστίαση είναι ομαλή».

Σχετικά νέα

X
Translate »