Γενική Επικαιρότητα

Επ. Παιδείας: Επέκταση δωρεάν υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από 4 έτη

Είναι πραγματικά αδήριτη ανάγκη να εγκριθεί από τη Βουλή, η πρόταση για την «Υποστήριξη της Επέκτασης και Στρατηγικής Ανάπτυξης της Προδημοτικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας στην Κύπρο», ανέφερε, ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας συζήτησε την Τετάρτη, μεταξύ άλλων, και το θέμα της επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι με την ευκαιρία της σημερινής παρουσίας του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας ενημέρωσε τον Πρόεδρο και τα μέλη της σχετικά με τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκριση της πρότασης για την «Υποστήριξη της Επέκτασης και Στρατηγικής Ανάπτυξης της Προδημοτικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας στην Κύπρο».

«Ως γνωστόν, μετά τη μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας και λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές συνέπειες στις διάφορες χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενεργοποιήσει τον μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η χώρα μας στο πλαίσιο αυτό έχει παρουσιάσει το δικό της σχέδιο με τίτλο «Κύπρος του Αύριο». Μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφορά το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) με επενδύσεις και μεταρρυθμιστικές δράσεις που θα στηριχτούν με δαπάνες σχεδόν €100 εκατ., με σκοπό μαζί με την ανάκαμψη της οικονομίας να ενισχύσουμε και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας», πρόσθεσε.

Όπως είπε, ανάμεσα στις επενδύσεις και μεταρρυθμιστικές δράσεις ξεχωρίζει το Σχέδιο για την επέκταση της δωρεάν προδημοτικής εκπαίδευσης σε παιδιά από την ηλικία των 4 ετών αντί των 4 ετών και 8 μηνών, όπως ισχύει μέχρι τώρα.

«Με αυτό τον τρόπο και με την πλήρη εφαρμογή του μέτρου, το 2025, θα έχουν δωρεάν προδημοτική εκπαίδευση περίπου δέκα χιλιάδες πρόσθετα παιδιά. Είναι ένα σχέδιο με δαπάνη €12,2 εκατ.», σημείωσε.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι με αυτή τη μεταρρυθμιστική δράση το εκπαιδευτικό σύστημά μας θα γίνει περισσότερο συμπεριληπτικό και θα ανταποκριθούμε στις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις που επισημαίνουν τα οφέλη που έχουν τα παιδιά σε όρους τόσο της ανάπτυξης των δεξιοτήτων τους, όσο και κοινωνικοποίησης από τη φοίτηση σε σχολεία από πρώιμη ηλικία.

«Ταυτόχρονα, παρέχεται και μια σημαντική υπηρεσία στην κοινωνία και συγκεκριμένα στις οικογένειες, αφού θα γνωρίζουν ότι τα παιδιά από μικρότερη ηλικία απασχολούνται ωφέλιμα και δημιουργικά σε κατάλληλο σχολικό περιβάλλον. Πρέπει εξάλλου να υπογραμμίσουμε ότι με βάση ισχύουσες κοινωνικές πρακτικές το μέτρο αυτό θα είναι ιδιαίτερα επωφελές για τις γυναίκες», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι στην επόμενη φάση πληρωμών θα πρέπει να έχει εγκριθεί η σχετική πρόταση προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή.

«Σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα είναι σε θέση να προχωρήσει με αυτό τον σχεδιασμό δεν προβλέπεται απλώς καθυστέρηση, αλλά μπορεί η εμπλοκή να συνεπάγεται και ακύρωση. Σημειώνεται ακόμα ότι τυχόν εμπλοκή δεν θα αφορά ειδικά και ξεχωριστά αυτή τη δράση για την επέκταση της Προδημοτικής, αλλά θα επηρεάζει ολόκληρη τη διαδικασία αυτής της φάσης εκταμιεύσεων. Είναι, επομένως, κρίσιμο να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία για τη χώρα μας», συμπλήρωσε.

Για το θέμα αυτό, είπε ο κ. Προδρόμου, το Υπουργείο Παιδείας απευθύνει και σχετική επιστολή με ανάλογη έκκληση στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Επειδή έχουν ακουστεί κάποιες επιφυλάξεις ή και ενστάσεις, θέλω να διευκρινίσω ότι είναι κρίσιμο να εξασφαλίσουμε την επέκταση της δωρεάν Προδημοτικής στη χώρα μας με τη μείωση της πρώτης πρόσβασης στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Εάν όμως θα έπρεπε να φροντίσουμε να δημιουργηθούν προηγουμένως δυνατότητες υποδοχής στα δημόσια νηπιαγωγεία για το σύνολο των περίπου δέκα χιλιάδων παιδιών, αυτό δεν θα επέτρεπε να ενταχθεί αυτή η δράση στο πλαίσιο μιας άμεσης ενίσχυσης της κοινωνικής ανθεκτικότητας, στο πνεύμα της ευρωπαϊκής δράσης και θα απαιτούσε αρκετά χρόνια», σημείωσε.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι λαμβάνοντας υπόψη το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας έχει λάβει πρόνοια ούτως ώστε κατ’ αρχάς να ενταχθούν σε δημόσια νηπιαγωγεία όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, αναλόγως των υφιστάμενων δυνατοτήτων και ακολούθως η επέκταση να γίνει και μέσω των κοινοτικών νηπιαγωγείων, τα οποία ενισχύονται οικονομικά από την κυβέρνηση και, τελικά, να επιδοτηθεί και η φοίτηση παιδιών σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

«Παράλληλα, το Υπουργείο εξετάζει και τυχόν δυνατότητες σταδιακής επέκτασης της δυναμικότητας δημοσίων νηπιαγωγείων, ούτως ώστε να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια η δυνατότητα φοίτησης περισσότερων παιδιών σε αυτά. Σε αυτή την περίπτωση πάντως και για την ένταξη της δράσης στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πρώτος γνώμονας είναι να δοθεί το συντομότερο η δυνατότητα στα παιδιά και στις οικογένειες για δωρεάν φοίτηση από την ηλικία των 4 ετών», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, σε δηλώσεις του είπε ότι υπάρχουν πάρα πολλές ανησυχίες και πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται και την ΠΟΕΔ και συναδέλφους του βουλευτές που υποστηρίζουν την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου.

«Όμως, δεν είμαι βέβαιος ότι οι υποδομές, το δημόσιο νηπιαγωγείο δηλαδή, είναι έτοιμες να υποδεχθούν όλες αυτές τις χιλιάδες των παιδιών. Δεν είναι μόνο οι πλούσιοι που παίρνουν τα παιδιά τους ή έχοντες στα ιδιωτικά. Δεν υπάρχουν θέσεις και υποχρεώνεται ο κόσμος να πηγαίνει, οπότε είναι σοφή η στήριξη αυτών των οικογενειών με την επιδοματική πολιτική για να μπορέσουν να καλύψουν αυτή την ανάγκη», σημείωσε.

Όπως είπε, σχολεία, νηπιαγωγεία, σημαίνει μάνα και πατέρας έχουν τη δυνατότητα να πάνε να εργαστούν.

«Σε διαφορετική περίπτωση αν μείνουμε στην λογική που υποστηρίζεται από κάποιους, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αυτών των ανθρώπων να βρουν θέσεις στα δημόσια νηπιαγωγεία. Οπότε θα το συζητήσουμε, θα το διεξέλθουμε μεθοδικά για να βρούμε τη λύση», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι η επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης προς τα κάτω, να αρχίζει δηλαδή από την ηλικία των 4 χρόνων κατά τρόπο σταδιακό, αποτελεί αναγκαιότητα, λόγω των σύγχρονων συνθηκών να στηριχθεί η επαγγελματική ζωή των γονέων και ταυτόχρονα να παρέχεται ποιοτική εκπαίδευση στα παιδιά, στο πλαίσιο πάντοτε της αναπτυξιακής τους ετοιμότητας.

«Τονίζουμε εδώ ότι αυτή η μεταρρύθμιση λειτουργεί στα πλαίσια της εφαρμογής του σχεδίου ανάκαμψης και σταθερότητας και η ψήφιση της αποτελεί συστατικό στοιχείο της προσπάθειας. Το είπαμε και πριν μια εβδομάδα, το λέμε και σήμερα, ότι ναι στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια. Μέσα από την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική προδημοτική εκπαίδευση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί, στα πλαίσια επιλογών των γονέων χωρίς να υποβαθμίζεται με όποιον τρόπο το δημόσιο σχολείο, το οποίο πρέπει να ενδυναμωθεί σε υποδομές και αναλυτικά προγράμματα, καθώς και την αξιοποίηση των κοινοτικών νηπιαγωγείων», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι «έχουμε υποχρέωση να συνεργαστούμε στην Επιτροπή Παιδείας να βρούμε τη χρυσή τομή ικανοποίησης αυτής της κοινωνικής αναγκαιότητας με κύριο άξονα την ποιότητα της εκπαίδευσης για την Κύπρο του Αύριο».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι ήταν και είναι βασική θέση τους ότι πρέπει να επεκταθεί ηλικιακά προς τα κάτω η υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση.

Σημείωσε ότι η επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευση θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να ενταχθούν πιο νωρίς στο εκπαιδευτικό σύστημα, κάτι το οποίο όπως απορρέει από επιστημονικές μελέτες και έρευνες που έχουν γίνει διαχρονικά, θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για την αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας και των διάφορων μορφών αναλφαβητισμού.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση του Συναγερμού θέλει να κάνει αυτή την επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης. Ουσιαστικά τι κάνει; Θέλει να επιχορηγεί με κουπόνια ιδιωτικά νηπιαγωγεία για να απορροφούν μαθητές», πρόσθεσε.

Δυστυχώς, είπε ο κ. Χριστοφίδης, δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για το πώς θα δημιουργηθεί η υλικοτεχνική υποδομή, για να μπορέσει η δημόσια υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση να είναι πραγματικά δημόσια.

«Ρωτήσαμε σήμερα αν υπάρχει πιθανότητα, τα εκατό κοινοτικά νηπιαγωγεία να μετατραπούν σε δημόσια και να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις τους. Δεν πήραμε απάντηση. Ρωτήσαμε αν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός και όταν λέμε συγκεκριμένος σχεδιασμός, εννοούμε να προστεθεί για παράδειγμα μία αίθουσα στον Στρόβολο, δύο αίθουσες στην Έγκωμη, τρεις αίθουσες στη Λακατάμεια και ούτω καθ’ εξής, ούτως ώστε να ξέρουμε ότι σε συγκεκριμένο αριθμό χρόνων, θα είμαστε έτοιμοι για μια πραγματικά δημόσια προδημοτική εκπαίδευση ή αν θα εκχωρούμε μόνιμα μέρος της δημόσιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τομέα. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν απαντήσεις από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι τους ανησυχεί ακόμα κάτι: Υπάρχει δέσμευση στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δηλαδή είναι πλέον συμβατική υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με συγκεκριμένο κονδύλι και παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει ένας συνολικός μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

«Ακούσαμε τις έντονες διαφωνίες και των εκπαιδευτικών οργανώσεων σήμερα και όχι μόνο. Αναμένουμε το Υπουργείο Παιδείας να μας ενημερώσει επιτέλους και έστω και την υστάτη, να προβεί σε ένα συγκεκριμένο ολοκληρωμένο σχεδιασμό, για το πως αυτό το σημαντικό βήμα της επέκτασης της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί», πρόσθεσε.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, σε δηλώσεις του είπε ότι το δημόσιο σχολείο είναι η μεγαλύτερη κοινωνική και λαϊκή κατάκτηση αυτού του λαού «και δεν μπορεί να αρχίσουμε τώρα, να την υπονομεύουμε και να λέμε ότι θα στηρίξουμε τα ιδιωτικά σχολεία με κουπόνια και δώρα».

«Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά, που οι γονείς τους πράγματι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες που αναγκαστικά στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά. Αυτό όμως το θέμα δεν είναι του Υπουργείου Παιδείας αρμοδιότητα. Είναι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας να πάει με κριτήρια δικά του να στηρίξει αυτές τις οικογένειες. Η δημόσια παιδεία, το δημόσιο σχολείο της Κύπρου πρέπει να παραμείνει δημόσιο. Δεν μπορεί να χρησιμοποιούμε την ιδιωτική εκπαίδευση ως υποκατάστατο, μόνο ως συμπλήρωμα ενίοτε και εκεί όπου χρειάζεται», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του όσον αφορά την προέκταση της φοίτησης στην προδημοτική εκπαίδευση, είπε ότι τη χαιρετίζουν «διότι θα είναι προς το καλό των παιδιών και του εκπαιδευτικού μας συστήματος, πάντα όμως μέσα στα πλαίσια του δημόσιου σχολείου, των σωστών υποδομών και της σωστής εκπαιδευτικής πολιτικής».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »