Κοινωνία
Επιμένουν στο πάγωμα εξώσεων
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των νέων κυβερνητικών μέτρων στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων, λόγω του lockdown στη Λεμεσό και στην Πάφο, κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την αναπομπή του νόμου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το πάγωμα των express εξώσεων μέχρι το τέλος του χρόνου, εμμένοντας στην ανάγκη για αναστολή των εξώσεων.
Με την απόφασή της, η Βουλή απέρριψε τους λόγους που επικαλείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην αναπομπή, ο οποίος υποστήριξε πως κατά τον χρόνο ψήφισης της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων δεν υφίσταντο τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν την περίοδο του πρώτου lockdown, ώστε να μπορούν έστω και οριακά να δικαιολογήσουν την επέμβαση στο δικαίωμα του συμβάλλεσθαι. Σύμφωνα με την αναπομπή, η νομοθεσία αντιβαίνει στην ελευθερία του συμβάλλεσθαι, στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και στο δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη, που κατοχυρώνεται στο σύνταγμα.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υποστήριξαν πως, λόγω των νέων μέτρων που λήφθηκαν, είναι αναγκαίο το πάγωμα των εξώσεων. Την αναπομπή απέρριψαν 28 βουλευτές της αντιπολίτευσης και την αποδέχθηκαν οι 17 βουλευτές του ΔΗΣΥ. Πλέον, είναι στα χέρια του Προέδρου Αναστασιάδη εάν θα υπογράψει το νόμο ή θα προχωρήσει σε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Διαδικασία η οποία ουσιαστικά θα είναι άνευ ουσίας, καθώς μέχρι το δικαστήριο να προχωρήσει στην εκδίκαση της υπόθεσης θα παρέλθει η χρονική προθεσμία που επιδιώκει η Βουλή να μπουν στο ψυγείο οι εξώσεις.
Υπενθυμίζεται πως αρχικά είχε τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος για αναστολή των εξώσεων από τις 27 Μαρτίου μέχρι το τέλος Μαϊου, στη συνέχεια το πάγωμα παρατάθηκε μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου, ενώ με την πρόταση νόμου που ψηφίστηκε επιχειρήθηκε να ανασταλούν οι εξώσεις για μερικούς ακόμη μήνες.
Διαμαρτυρίες από αντιπολίτευση
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Ολομέλειας πως υπάρχουν νομικές αντιφατικές προσεγγίσεις στην αναπομπή. Όπως είπε, οι επιπτώσεις από την πανδημία παραμένουν, επισημαίνοντας πως είναι η ελάχιστη προστασία που μπορεί να προσφερθεί στους ενοικιαστές για να μην μείνουν στο δρόμο. Ανέφερε πως το θέμα είχε εγγραφεί για συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, έτσι ώστε να στηριχθούν τόσο οι ιδιοκτήτες των υποστατικών, όσο και οι ενοικιαστές. «Βλέπουμε μια κοινωνική αναισθησία από πλευράς της κυβέρνησης» συμπλήρωσε.
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε πως οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το lockdown ακυρώνουν την επιχειρηματολογία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην αναπομπή. «Η κυβέρνηση έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλία να για στηρίξει τους ενοικιαστές, αντί αυτού βλέπουμε την κυβέρνηση να δίνει φοροαπαλλαγές στους ιδιοκτήτες για να προχωρήσουν σε μειώσεις ενοικίων» τόνισε. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου δήλωσε πως είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να μην αντιλαμβάνεται πως λόγοι ανωτέρας βίας επιβάλλουν την παρέμβαση του κράτους, καλώντας το κράτος να παρέμβει για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως θα ήταν προσβολή για τη νοημοσύνη του πολίτη η Βουλή να αποδεχθεί την αναπομπή. Όπως είπε, εάν η Βουλή έπραττε κάτι τέτοιο θα συμμεριζόταν τις θέσεις της κυβέρνησης πως τώρα είναι καλύτερη η κατάσταση της οικονομίας από ότι ήταν τον Ιούνιο. Ο βουλευτής Άγγελος Βότσης είπε πως τα νέα μέτρα δεν επιτρέπουν στο κοινοβούλιο να κάνει δεύτερες σκέψεις και να αποδεχθεί την αναπομπή.