Εκπαίδευση
Επιστροφή στο σχολείο: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά – Τα σενάρια
Τι δηλώνουν στην offsite o Υπουργός Παιδείας , η Δρ Κολιού, γονείς και εκπαιδευτικές οργανώσεις – Παίζει δυνατά το σενάριο για εκ περιτροπής φοίτηση ανά εβδομάδα
Της Αγάθης Χατζηκωστή
Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για την επιστροφή στα σχολεία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο καθώς η αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών φέρνει όλα τα σενάρια στο τραπέζι. Online μαθήματα, διδασκαλία εκ περιτροπής και υγειονομικά πρωτόκολλα είναι τα συστατικά που πιθανώς θα αποτελέσουν τη νέα σχολική χρονιά με καμία απόφαση να μην έχει ληφθεί οριστικά μέχρι στιγμής.
Τι δηλώνει ο Υπ. Παιδείας στην offsite
Όπως δήλωσε στην Offsite, ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, γίνονται σχεδιασμοί για την νέα σχολική χρονιά και όσο περνούν οι μέρες θα φανεί το τελικό σενάριο. “Υπάρχουν σχέδια για την νέα χρονιά. Θα μάθουμε τέλος του μήνα ή αρχές Σεπτεμβρίου τι θα κάνουμε ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα. Δεν το γνωρίζει ακόμα κανείς. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για ό,τι μας ανακοινώσουν. Ένα θα είναι το σενάριο αλλά προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα”
“Είναι δεδομένο ότι, ό,τι και να γίνει θα πάμε στα σχολεία με υγειονομικό πρωτόκολλο. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τα δεδομένα, γιατί αλλάζουν συνεχώς τα πράγματα αλλά θα ακολουθήσουμε αυτό που θα μας πουν οι επιδημιολόγοι. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι θα συμβεί, έχουμε ακόμη ένα μήνα που ίσως ανατρέψει τα δεδομένα εκ νέου. Σε περίπτωση που μας πουν ότι επιβάλλονται αποστάσεις και δεν γίνεται να πάνε στο σχολείο όλα τα παιδιά είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε αυτό το ενδεχόμενο. Δεν θα είναι εύκολο, δεν θα είναι κανονικά. Η ευχή είναι να έχουμε κανονική φοίτηση”.
Στελέχωση εκπαιδευτικών
Σύμφωνα με τον Υπουργό, η στελέχωση γίνεται πολύ πιο γρήγορα από άλλες χρονιές λόγω της κατάστασης. “Αυτές τις μέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την Εκπαιδευτική Υπηρεσία και το Υπουργείο αναφορικά με τη στελέχωση. Φέτος θα γίνουν νωρίτερα και θα κάνουμε και μικροπροσαρμογές αναφορικά με ενστάσεις κτλ για να είμαστε έτοιμοι”.
Online μαθηματα
Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα γίνονται σχεδιασμοί με το Υφυπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. “Θα καλύψουμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και νομοθετικά πριν αρχίσει η σχολική χρονιά, ενώ ταυτόχρονα προχωράμε στην ενίσχυση των σχολείων σε συνδεσιμότητα. Με τον εξοπλισμό των παιδιών έχουμε καλυφθεί από πέρσι. Αν εξαιρέσουμε μερικές περιπτώσεις στο Δημοτικό όλοι οι υπόλοιποι που είχαν δηλώσει ότι χρειάζονται ταμπλετ, υπάρχουν οι συσκευές στα σχολεία και θα ανά διανεμηθούν.”
Ύλη
Αναφορικά με την ύλη της περσινής χρονιάς αλλά και της φετινής ο Υπουργός δήλωσε ότι “φέτος προβλέπεται ότι γύρω στις 10 μέρες θα είναι ενίσχυση των μαθητών για τα περσινά μαθήματα. Τα σχολεία ετοιμάζουν υλικό για το πρώτο τρίμηνο, γιατί πέρσι είχαμε υλικό για το δεύτερο τετράμηνο. Ετοιμάζεται το αντίστοιχο υλικό για τους πρώτους μήνες για την ασύγχρονη εκπαίδευση και για τις ιστοσελίδες των σχολείων. Ενδεχομένως αν χρειαστεί θα αξιοποιήσουμε και την τηλεόραση. Είμαστε όλοι πιο έμπειροι σε σύγκριση με πέρυσι και σε κάθε ανάγκη θα ανταποκρινόμαστε”.
Δρ Κολιού: Το πιο πιθανό σενάριο η εκ περιτροπής φοίτηση
Όλα εξαρτώνται από την κατάσταση που θα υπάρχει τέλος Αυγούστου, ανέφερε στην Offsite η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας, Μαρία Κολιού. “Νομίζω ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η εκ περιτροπής φοίτηση εφόσον υπάρχει η κατάσταση αυτή εκείνη την στιγμή. Το ένα σενάριο είναι να μην ανοίξουν καθόλου, το άλλο να ανοίξουν εκ περιτροπής και για να πάνε όλοι οι μαθητές η κατάσταση πρέπει να είναι άριστη. Όπως το βλέπω τώρα δεν είναι. Μια καλή επιδημιολογική κατάσταση προϋποθέτει κρούσματα κάτω από 10 ημερησίως. Γι αυτό και πρέπει έχει μεγάλη σημασία να προσπαθήσουμε να σβήσουμε αυτή την έξαρση για να μπορέσουν τα παιδιά μας να πάνε κανονικά σχολείο”.
“Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα με τις έρευνες που έχουν γίνει αν τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό. Το θέμα είναι ότι τα παιδιά απέδειξαν ότι είναι πολύ πειθαρχημένα, αυτό είναι πολύ σημαντικό, τουλάχιστον τα παιδιά των Δημοτικών σχολείων. Αυτό ήταν μια πολύ καλή διαπίστωση που κάναμε όταν άνοιξαν τα σχολεία. Επομένως καλώς άνοιξαν τα σχολεία γιατί τώρα είμαστε γνώστες της κατάστασης”
Τι λένε γονείς και εκπαιδευτικοί για την νέα χρονιά
ΟΕΛΜΕΚ
Όπως δήλωσε στην Offsite ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, “το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να έχει ένα ολοκληρωμένο πλάνο πλέον λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και όχι να λέει ότι έχουμε σενάρια, διότι φαίνεται ότι το ζήτημα με τον κορωνοϊό είναι σοβαρό. Θα επιδιώξουμε νέα συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και θα θέσουμε τα ζητήματα όλα ενώπιον του. Δεν γίνεται να ξεκινήσει η χρονιά με πολλά κρούσματα και όλους τους μαθητές στα σχολεία. Υπάρχουν θέματα με μαθητές και εκπαιδευτικούς σε ευάλωτες ομάδες, προσαρμογή της ύλης με τις νέες συνθήκες, μετακινούμενα τμήματα και αρκετά άλλα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη. Πρέπει να υπάρχει ένα πραγματικό πλάνο και όχι σενάρια”.
ΠΟΕΔ
Από πλευράς της και η ΠΟΕΔ τονίζει την ανάγκη σχεδιασμού της νέας σχολικής χρονιάς. Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης, Χάρης Χαραλάμπους, “είναι γνωστό το θέμα και ο συσχετισμός του κορωνοιος με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Υπάρχει μια αμφιβολία με ποιον τρόπο θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά μετά την έξαρση του ιού και αναμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας να κάνει έγκαιρα τους ανάλογους σχεδιασμούς, ώστε όποια και αν είναι η επιδημιολογική κατάσταση τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου να είναι έτοιμο να εφαρμόσει τα ανάλογα σενάρια για την επιστροφή στα σχολεία”.
Γονείς
Σε αναμονή για τις αποφάσεις του Υπουργείου βρίσκονται και οι γονείς. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπο Διονυσίου περιμένουν να δουν τις εξελίξεις. “Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη και τα δεδομένα γιατί μέρα με τη μέρα αλλάζουν. Αρχή μας είναι ότι αν ανοίξουν τα σχολεία θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγείας για παιδιά και εκπαιδευτικούς όπως ήταν και πριν κλείσουν τα σχολεία. Περιμένουμε να δούμε το πλάνο του Υπουργείου κατά πόσο θα είναι εξ αποστάσεως ή εκ περιτροπής η διδασκαλία.
Έχουμε δηλώσει στο Υπουργείο ότι τα λάθη ή παραλείψεις που εντοπίστηκαν πρέπει να λυθούν και να είμαστε πολύ πιο έτοιμοι όσον αφορά την τηλεκπαίδευση. Είχαμε το θέμα της αξιολόγησης και τα παιδιά δεν αξιολογήθηκαν για το δεύτερο τετράμηνο άρα πρέπει να βρουν μια λύση και για αυτό. Όσον αφορά τη συμμετοχή και τις απουσίες στην τηλεκπαίδευση είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί όπως επίσης και το γεγονός ότι μια μερίδα εκπαιδευτικών δεν ήταν σε θέση να κάνει χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Οπότε θα πρέπει να γίνει επιμόρφωση των εκπαιδευτικών αυτών. Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να λυθούν. Καταθέσαμε υπόμνημα και στο Υπουργείο Παιδείας και στη Βουλή εδώ και περίπου ένα μήνα με τους προβληματισμούς μας, ώστε να βρεθούν τρόποι για να ξεπεραστούν. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα πλάνο για να γνωρίζουμε όλοι τι θα γίνει”.