Επιχειρήσεις
Εστιάτορες: «Δώρον άδωρον» το νέο ωράριο για εστίαση
Ως «δώρον άδωρον» χαρακτηρίζουν την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας τους, από το πλήρες κλείσιμο στις 7.00 το βράδυ οι εστιάτορες της Πάφου. Έχοντας συμπληρώσει πλέον μια εβδομάδα από το νέο διάταγμα που ισχύει μέχρι την 13η Δεκεμβρίου, οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης στην Πάφο κάνουν λόγο για μηδαμινό όφελος από την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που επιτρέπεται να λειτουργούν.
«Η αρχική μας εκτίμηση επιβεβαιώνεται σήμερα και από τα συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία», υποστηρίζουν. «Το να παραμένει σε λειτουργία ένα εστιατόριο μέχρι την 7η απογευματινή, είναι ακριβώς το ίδιο με το να παρέμενε πάλι κλειστό. Ουδείς Κύπριος έχει ως συνήθεια να έρχεται για βραδινό στις 5 ή στις 6 το απόγευμα, ενώ και οι ξένοι τουρίστες που έβγαιναν τέτοιες ώρες για φαγητό, σήμερα λόγω πανδημίας απουσιάζουν. Τουλάχιστον στην Πάφο, ξένη στην κουλτούρα μας είναι και η διαδικασία της παραλαβής του δείπνου ή της κατ’ οίκον παράδοσης, επομένως και η λειτουργία των εστιατορίων για άλλες δύο ώρες χωρίς δικαίωμα εξυπηρέτησης καθημένων, δεν προσθέτει το παραμικρό στην οικονομική μας ανάκαμψη».
Οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης τονίζουν ότι το νέο ωράριο που εφαρμόζεται τις μέρες αυτές υποβοηθά σε ικανοποιητικό βαθμό τις καφετέριες, που μπορούν εκ των πραγμάτων να λειτουργούν από το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, όχι όμως τα εστιατόρια και άλλους χώρους φαγητού.
Χαρακτηρίζοντας καταστροφική για τον κλάδο της εστίασης τη δέσμη μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας, οι ιδιοκτήτες κέντρων εστίασης της Πάφου επισημαίνουν ότι θα πρέπει το κράτος να προχωρήσει σε ρυθμίσεις για να δοθούν οικονομικές ανάσες στις επιχειρήσεις αυτές, πριν κατεβάσουν οριστικά τα ρολά.
«Αν και η αναγκαιότητα λήψης δραστικών μέτρων για διασφάλιση της δημόσιας υγείας δεν αμφισβητείται», ανέφεραν, «εντούτοις γεγονός παραμένει ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται εκ των πραγμάτων για εκατοντάδες μικρές ως επί το πλείστον επιχειρήσεις του κλάδου, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια πλέον στη μόνιμη αδράνειά τους. Θα πρέπει άμεσα το Κράτος να έρθει αρωγός με συμπληρωματικές αποφάσεις για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη. Ως τέτοια μέτρα βοήθειας θα πρέπει να μελετηθούν οι διευκολύνσεις στην καταβολή ενοικίων και δόσεων σε τράπεζες, η αναστολή των εκποιήσεων, καθώς και οι ρυθμίσεις για εξοφλήσεις κρατικών και ημικρατικών υπηρεσιών».