Breaking News

Οικονομία

Έτοιμη να λειτουργήσει λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας, δηλώνει η Κυβέρνηση και ενεργοποιεί το plan B

Πηγή: philenews.com

Απαντήσεις για την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε τερματισμό της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία Kition Ocean Holdings αναφορικά με την επένδυση του €1.2 δισ. σε λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας, έδωσε ο υπουργός Μεταφορών, διαβεβαιώνοντας πως το έργο θα γίνει με εναλλακτικούς τρόπους.

Ο Αλέξης Βαφεάδης ανέφερε πως ενεργοποιείται το plan Β της Κυβέρνησης για την επένδυση, το οποίο, όπως σημείωσε, αφορά στην επαναπροκήρυξη προσφορών για το μεγάλο έργο. Ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε πως η «Λύση Β» θα συζητηθεί με τους φορείς της Λάρνακας την ερχόμενη Παρασκευή. Υπέδειξε δε πως το κράτος θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από την Kition και παραδέχθηκε πως «κάτι έχει πάει λάθος» με τη σύμβαση.

Αιτιολογώντας την απόφαση της Κυβέρνησης ο κ. Βαφεάδης ανέφερε πως «λήφθηκε έπειτα από διαβουλεύσεις με Νομική Υπηρεσία, αφού ενημερωθήκαμε πως η μη καταβολή της εγγυητικής αποτελεί παραβίαση ουσιώδους όρου της σύμβασης, η οποία δεν μπορούσε να μην εκπληρωθεί. Συνεπώς, η συνεχής άρνηση της Kition ν’ ανανεώσει την εγγυητική μας οδήγησε στην απόφαση να τερματίσουμε άμεσα τη σύμβαση».

Η ενέργεια μας αυτή, υπέδειξε ο υπουργός, ενεργοποιεί μια διαδικασία κατά την οποία λιμάνι και μαρίνα επανέρχονται στη διαχείριση του κράτους. «Το κράτος είναι έτοιμο να λειτουργήσει το λιμάνι χωρίς καμία διακοπή. Έχει λάβει όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του, ώστε να συνεχίσουν οι βασικές υπηρεσίες και να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της Κύπρου».

Πρόσθεσε ακόμη πως έχει επικοινωνήσει με τον δήμαρχο Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα, ζητώντας του να διευθετήσει συνάντηση με την Επιτροπή Ανάπτυξης της Πόλης, προκειμένου ν’ αρχίσουν οι διαδικασίες υλοποίησης του plan B της Κυβέρνησης. «Ζήτησα να διευθετήσει συνάντηση την Παρασκευή με την τοπική κοινωνία, ώστε να ορίσουμε την έναρξη της επόμενης φάσης, δηλαδή της «Λύσης Β», για την οποία έχουμε μιλήσει και στο παρελθόν και βασικά αφορά τα μέτρα που θα πάρουμε για να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση του έργου με εναλλακτικούς τρόπους. Από τη στιγμή που η σύμβαση αυτή έπρεπε να καταγγελθεί, εμείς έχουμε δεσμευτεί πως το έργο θα προχωρήσει και ενεργοποιούμε αυτή την πρόθεσή μας με τη συνάντηση αυτής της Παρασκευής. Η δέσμευσή μας είναι πως το έργο πρέπει να υλοποιηθεί -δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει με αυτή τη σύμβαση- κι έτσι θα βρεθούν άλλοι τρόποι για να προχωρήσει».

Ο κ. Βαφεάδης είπε επίσης πως η εταιρεία αποφάσισε να μην συμμετάσχει σε σημερινή συνάντηση που είχε οριστεί στις 12:00 προκειμένου να συζητηθεί η «ομαλή μετάβαση του λιμανιού και της μαρίνας προς το κράτος».

Κληθείς ν’ απαντήσει εάν λόγω της δικαστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει απωλέσει το κράτος το δικαίωμα να ρευστοποιήσει τις υπόλοιπες εγγυητικές απάντησε αρνητικά. «Δεν χάνεται το δικαίωμα του κράτους γι’ αυτά τα λεφτά, θα είναι μέρος των αποζημιώσεων που θα ζητήσουμε να λάβουμε. Θα κριθεί στο δικαστήριο, αλλά εμείς πιστεύουμε πως δικαιούμαστε αυτά τα λεφτά και θα τα διεκδικήσουμε. Την Παρασκευή έχουμε ενεργοποιήσει ένα άλλο όρο της σύμβασης που λέει πως πριν τον τερματισμό δικαιούσαι να διεκδικήσει και την άλλη εγγυητική και αυτό το έχουμε κάνει. Όπως γνωρίζετε η τρίτη εγγυητική είναι αντικείμενο διαδικασίας στο Δικαστήριο, η οποία συνεχίζεται».

Ερωτηθείς για τις ενέργειες του κράτους σε περίπτωση που κινηθεί με νέα δικαστικά μέτρα η εταιρεία απάντησε πως «θα το δούμε με την Νομική Υπηρεσία». 

Σε ερώτηση για το εάν έγινε κάποιο λάθος στη σύμβαση ο κ. Βαφεάδης είπε πως «όταν μια σύμβαση δεν πάει όπως τη θέλαμε κάτι έχει πάει λάθος. Έχουμε καθηκόντως υποχρέωση να’αξιολογήσουμε τι έχει πάει λάθος, να διορθώσουμε εάν κάτι πρέπει να διορθωθεί ώστε στην επόμενη διαδικασία  να μην αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα. Συνεπώς αυτή η αυτοκριτική καθηκόντως πρέπει να γίνει και θα γίνει».

Κληθείς να πει εάν εντοπίστηκε αυτό το λάθος είπε πως «η ανάδοχη εταιρεία προβάλλει κάποιους ισχυρισμούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει για να προχωρήσει. Αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε αποδεκτό στο στάδιο αυτό, ήταν κάτι το οποίο θα υπόκειτο σε μελέτη εάν είχαμε την εγγυητική και εάν προχωρούσαμε για να δώσουμε στις αρμόδιες επιτροπές το θέμα για να το μελετήσουν. Συνεπώς δεν έχουμε αξιολογήσει αυτό το θέμα, δεν το έχουμε μελετήσει και δεν μπορώ να έχω άποψη».

Σχετικά νέα

X
Translate »