Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία. Φίλος ή εχθρός?
O όρος «Ηλεκτρομαγνητικό Πεδίο» έχει μπει για τα καλά στην καθημερινή μας ζωή, μέσα από τις αναρίθμητες εφαρμογές του ηλεκτρομαγνητισμού, τις οποίες ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πόσους διακόπτες ή «κουμπάκια» πατάει ένας άνθρωπος στη καθημερινότητα του σε ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές για να αντιληφθεί του λόγου το αληθές.
Όλα αυτά τα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιούργησε ο άνθρωπος στην προσπάθειά του να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του, προστίθενται στα φυσικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Τα φυσικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, υπήρχαν ανέκαθεν γύρω μας στην φύση και αποτελούν καθοριστική παράμετρο για την λειτουργία και εξέλιξη της ζωής. Είναι όμως τελικά φίλος ή εχθρός η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία; Η παρουσίαση αυτή έχει σκοπό να μεταφέρει στο ακροατήριο ουσιαστικό γνωστικό όφελος περί του θέματος. Άλλωστε η γνώση αποτελεί λέξη κλειδί για την ορθή διαχείριση της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας.
Ομιλητής Στέλιος Χριστοφίδης, BSc, PhD, CPhys, CSci, MinstP, FIPEM, FIOMP.
Εμπειρογνώμονας Ιατρικής Φυσικής και Ακτινοπροστασίας, με περισσότερα από 30 χρόνια πείρα στην Ιατρική Φυσική. Πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Ποιότητας στην Υγεία και πρώην Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Βιοϊατρικών Ερευνών. Από το 2009 μέχρι το 2011, ήταν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οργανισμών Ιατρικής Φυσικής. Έχει εκτεταμένη πείρα σε θέματα ασφάλειας και ελέγχου ποιότητας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Έλαβε και λαμβάνει μέρος σε αριθμό Ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων όπως το SENTINEL, EUnetHTA, PHGEN, EMAN, MEDRAPET, EUTEMPE-RX, ENETRAP III και CRADL. Ήταν και είναι μέλος σε καθηγητικά σώματα και οργανωτής πολλών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Διεθνή Οργανισμό Υγείας (WHO) Διεθνή Οργανισμό Ιατρικής Φυσικής (IOMP) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οργανισμών Ιατρικής Φυσικής (EFOMP). Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων, συγγράψει κεφάλαια βιβλίων και παρουσίασε το ερευνητικό του έργο σε πολλά διεθνή συνέδρια.