Οικονομία
Φορολογικά κίνητρα για στήριξη του real estate
Ο κλάδος του real estate αποτελεί έναν στυλοβάτη της κυπριακής οικονομίας. Τα εργοτάξια έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, ενώ τα μικρά και τα μεγάλα έργα συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Ωστόσο, αυτό που έχει παγώσει είναι οι αγοραπωλησίες των έργων.
Οι επενδυτές αφενός δεν μπορούν να ταξιδέψουν και να έρθουν στην Κύπρο κι αφετέρου η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί με τον κορωνοϊό έχει παγώσει τις όποιες αποφάσεις τους. Επομένως, οι developers εκτιμούν ότι η Κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτό το μομέντουμ και η Κύπρος να αποκτήσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών.
Ο Παγκύπριος Συνδέσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδόμων έχει ζητήσει φορολογικά κίνητρα περιορισμένης διάρκειας (μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2021) με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αγοράς ακινήτων τόσο από ντόπιους, όσο και από ξένους αγοραστές. Αυτό το έχουν κάνει ήδη η Ελλάδα αλλά και η Βρετανία.
Στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για να μπει στο παιχνίδι του ανταγωνισμού και για να προσελκύσει επενδύσεις, χαμηλώνει τους φορολογικούς συντελεστές. Μάλιστα, στον µακροπρόθεσµο σχεδιασµό του υπουργείου Οικονοµικών περιλαµβάνεται η µείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Επίσης, μια ρύθμιση, η οποία εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει υπέρ της αγοράς των εξοχικών κατοικιών και κυρίως στο «μέτωπο» της ανέγερσης νέων ακινήτων, αφορά στην αναστολή ΦΠΑ 24% για την απόκτηση κατοικίας.
Επομένως, οι developers αξιώνουν αντίστοιχες ρυθμίσεις οι οποίες θα αποφέρουν έσοδα στο κράτος, εφόσον θα τονωθεί η αγορά των ακινήτων, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε στασιμότητα. Εκτιμούν ότι όλα τα έργα που βρίσκονται στα σκαριά θα συνεχίσουν να κατασκευάζονται, ενώ πιθανόν να καθυστερήσουν την έναρξη τους νέα έργα λόγω της αβεβαιότητας.
Τέλος, ζητούν τη συνέχιση και ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας με ενοποίηση διαδικασιών και εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για όλα τα στάδια εξέτασης των πολεοδομικών αιτήσεων. Η ψηφιοποίηση είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η προώθηση της μεταρρύθμισης για τη διευκόλυνση των μεγάλων έργων είναι εκ των ων ουκ άνευ για τους developers, ενώ και η ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων σε κτηματολόγιο και πολεοδομία είναι το κομβικότερο σημείο για τόνωση του κλάδου.
Πηγή: Φιλελεύθερος