Γενικά
Φωσφογύψος στο Βασιλικό – Στον ανάδοχο η ευθύνη υλικών
Πηγή: philenews.com
Στον χώρο ανέγερσης του τερματικού σταθμού στο Βασιλικό εξακολουθεί να υπάρχει ρυπασμένο έδαφος από φωσφογύψο. Η όλη ευθύνη για τη διαχείρισή του είναι αποκλειστικά στην κοινοπραξία που ανέλαβε και την κατασκευή των υποδομών έλευσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Μάλιστα, στην πολεοδομική άδεια που εκδόθηκε για λογαριασμό της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) στις 15/11/2022 γίνεται ειδική αναφορά ότι τα χώματα εκσκαφής μπορούν να αξιοποιηθούν πλήρως εντός των ορίων του τεμαχίου του έργου. Επομένως, τα ρυπασμένα χώματα με φωσφογύψο δεν μπορούν να απομακρυνθούν από την περιοχή του έργου. Περαιτέρω, με βάση τη σύμβαση, που υπογράφηκε μεταξύ Κυβέρνησης και Κοινοπραξίας ξεκαθαρίζεται ότι δεν μπορεί το θέμα του φωσφογύψου να αποτελέσει αιτία για περαιτέρω καθυστέρηση στην κατασκευή των έργων για έλευση του φυσικού αερίου.
Το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU), αγωγό επί της προβλήτας και προβλήτα για την πρόσδεση της πλωτής μονάδας. Το μεγαλύτερο μέρος του τερματικού θα είναι πλωτό και θαλάσσιο.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα βόμβα στο φυσικό αέριο – Θαμμένα επικίνδυνα υλικά
Σημειώνεται ότι από τις εξειδικευμένες μετρήσεις ραδιενέργειας σε δείγματα υλικών εδάφους που προέρχονται από την περιοχή που θα κατασκευαστεί το τερματικό είναι εντός των φυσιολογικών επιπέδων. Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι δεν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος έκθεσης των εργαζομένων σε ακτινοβολία και δεν συντρέχει κανένας λόγος για την υγεία τους.
Για τα τυχόν περιβαλλοντικά προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν από την κατασκευή του έργου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων την ερχόμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι παρόμοιο πρόβλημα με την κατασκευή του τερματικού για λογαριασμό της ΕΤΥΦΑ, πιθανόν να προκύψει και από τις εργασίες που θα διενεργηθούν για λογαριασμό του ΚΟΔΑΠ από την κατασκευή και λειτουργία σταθμού αποθήκευσης αποθεμάτων πετρελαιοειδών και δικτύου αγωγών πετρελαιοειδών και πυρόσβεσης. Ο ΚΟΔΑΠ δεν ξεκίνησε ακόμα εργασίες ωστόσο θα απαιτηθεί εκσκαφή του ρυπασμένου εδάφους με φωσφογύψο για την κατασκευή αντλιοστασίου που θα μεταφέρεται το νερό στο σύστημα πυροπροστασίας. Συγκεκριμένα, θα γίνει κατασκευή δύο αντλιοστασίων τροφοδοσίας θαλασσινού νερού και δικτύου πυρόσβεσης με αγωγούς μήκους 1,5 Km από την ακτή.
Το υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του αναφορικά με το χθεσινό δημοσίευμα του «Φ» με τίτλο «Νέα βόμβα στο φυσικό αέριο – Θαμμένα επικίνδυνα υλικά», αναφέρει κατ’ αρχάς, ότι οι εργασίες αποκατάστασης της περιοχής που θα υλοποιηθεί το τερματικό εισαγωγής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ), καθώς και η θωράκιση της ακτογραμμής, έχουν ήδη ολοκληρωθεί και δεν θα αποτελέσουν λόγο καθυστέρησης των εργασιών κατασκευής του τερματικού. Γεγονός άσχετο με τις αναφορές στο σχετικό δημοσίευμα, αφού όπως υπογραμμίζεται ανωτέρω, πρόκειται για ποσότητες φωσφογύψου που εντοπίστηκαν μετά από τις εργασίες που αναφέρει το Υπουργείου.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι στην περιοχή στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα, υπήρχαν για χρόνια οι Ελληνικές Χημικές Βιομηχανίες οι οποίες έκλεισαν το 1995, ενώ η κατεδάφιση των εγκαταστάσεων πραγματοποιήθηκε το 2006 – 2007.
Στα πλαίσια των απαιτήσεων για περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής, έγιναν αρχικές μελέτες από το Κράτος και, παράλληλα, κάποια έργα αποκατάστασης της περιοχής και θωράκισης του παραλιακού μετώπου, για αποφυγή διαρροής τυχόν χημικών στη θάλασσα.
Προς την κατεύθυνση ετοιμασίας του χωροταξικού σχεδιασμού για την Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού, το ΥΕΕΒ εκπόνησε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία είχε καταδείξει την ύπαρξη φωσφογύψου στην περιοχή που ήταν εγκατεστημένες προηγουμένως οι Ελληνικές Χημικές Βιομηχανίες.
Επιπρόσθετα, το 2017, με την απόφαση για δημιουργία του τερματικού εισαγωγής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό, ξεκίνησε η ετοιμασία των σχετικών μελετών και του σχεδιασμού. Στα πλαίσια των απαιτούμενων μελετών ετοιμάστηκε και υποβλήθηκε η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) για το έργο εισαγωγής ΥΦΑ. Η σχετική περιβαλλοντική γνωμάτευση εκδόθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος τον Οκτώβριο 2017 και περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, όρους για αποκατάσταση της περιοχής από τον φωσφογύψο.
Ως εκ τούτου, μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποφασίστηκε όπως το Τμήμα Δημοσίων Έργων προκηρύξει σχετικό διαγωνισμό για αποκατάσταση της περιοχής, στη βάση των όρων που τέθηκαν στην περιβαλλοντική γνωμάτευση και των αποτελεσμάτων σχετικής μελέτης του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Ο εν λόγω διαγωνισμός κατακυρώθηκε στις 30 Μαΐου 2019 και οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν περίπου ένα χρόνο μετά, τον Μάιο του 2020. Το συνολικό κόστος των εν λόγω εργασιών ανήλθε σε €3,86 εκατ.