Οικονομία

Φόβοι για νέο κύκλο αύξησης των κόκκινων δανείωνv

Πηγή: economytoday.com

Οι κυπριακές εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα νέο κύκλο ΜΕΔ, προβλέψεων και ενδεχομένως ζημιών.

O Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επεσήμανε τους κινδύνους που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κυπριακές τράπεζες προειδοποιώντας για ένα νέο κύμα αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Κατά την γενική συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών ο Κωνσταντίνος Ηροδότου τόνισε ότι οι κυπριακές εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα νέο κύκλο ΜΕΔ, προβλέψεων και ενδεχομένως ζημιών, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται παγκοσμίως.

Στο μέτωπο της οικονομικής διαχείρισης της πανδημίας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον τραπεζικό τομέα, η αναστολή των δόσεων και εκποιήσεων, είναι εξ’ ορισμού προσωρινού χαρακτήρα και δεν μπορούν να επιλύσουν διαρθρωτικές αδυναμίες.

Ο εξορθολογισμός του ισολογισμού των τραπεζών θα πρέπει να συνεχιστεί και η ανοικοδόμηση του τραπεζικού συστήματος μετά την πανδημία του κορωνοϊού θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του μη εξυπηρετούμενου χρέους.

Ο Διοικητής αναφερόμενος στο παγκόσμιο τραπεζικό περιβάλλον σημείωσε τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζονται λόγω των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, με τις κυπριακές εμπορικές τράπεζες να έχουν την πρόσθετη πρόκληση της επίλυσης του προβλήματος των ΜΕΔ.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι αναμένται ότι θα ολοκληρωθούν οι ενέργειες που έχουν αναληφθεί έτσι ώστε να υπάρξει περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ που βρίσκονται εντός του τραπεζικού συστήματος.

Η πώληση των ΜΕΔ μπορεί να ανακουφίζει τους ισολογισμούς των εμπορικών τραπεζών αλλά ο αντίκτυπος στο ιδιωτικό χρέος παραμένει αφού τα δάνεια αυτά δεν διαγράφονται.

Σημαντικός παράγοντας για το πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση με τα δάνεια εκτός του τραπεζικού συστήματος και τις επιπτώσεις στο επηρεαζόμενο κοινό, θα αποτελέσει η δυνατότητα των δανειοληπτών να τηρούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Τόνισε ότι ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος στη στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων και στην προσπάθεια ανάκαμψης της Κυπριακής οικονομίας από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία είναι καθοριστικός,

Οι αρμόδιες εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, χρησιμοποιώντας τα buffers [μαξιλάρια] ασφάλειας που δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια, έχουν αποφασίσει να παρέχουν προσωρινή ευελιξία στα τραπεζικά συστήματα των χωρών μελών έτσι ώστε αυτά να μπορέσουν να προχωρήσουν σε αυξημένη παροχή ρευστότητας προς τις βιώσιμες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αντισταθμίζοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Βελτίωση μέσω της ψηφιοποίησης

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου ανέφερε ότι αν και τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στην Κυπριακή οικονομία είναι σοβαρά, εντούτοις είναι αντιμετωπίσιμα.

Η πανδημία κατέδειξε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα περαιτέρω αξιοποίησης και ενίσχυσης της εφαρμογής της ψηφιακής τεχνολογίας, έτσι ώστε η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία προώθησης της σχετικής επιστημονικής γνώσης προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης.

Η αποτελεσματική μετάβαση στη ψηφιοποίηση, θα επιτρέψει στις τράπεζες να επαναπροσδιορίσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και να τα αξιοποιήσουν με τρόπο που να βελτιώνεται η μειωμένη κερδοφορία τους.

Η ψηφιοποίηση είναι σημαντική έτσι ώστε οι εμπορικές τράπεζες να διατηρήσουν και να προσελκύσουν νέες εργασίες και κατ’ επέκταση νέους πελάτες. Θα ήθελα ακόμα να τονίσω ότι η ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης μέσω στήριξης από τον τραπεζικό τομέα των επιχειρήσεων που επενδύουν σε έργα φιλικά προς το περιβάλλον, αποτελεί πλέον μία καίριας σημασίας επιλογή στην ενίσχυση της απασχόλησης και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν περαιτέρω οι αναπτυξιακές προοπτικές για σταδιακή επούλωση των οικονομικών προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία, ενώ παράλληλα θα μειωθούν τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα της υφηλίου.

Σχετικά νέα

X
Translate »