Περιβάλλον

Γεμάτη σφαιρίδια μόλυβδου αλυκή στη Λάρνακα (εικόνα)

Πηγή: dialogos.com.cy

Προέρχεται από φυσίγγια κυνηγών – Ο μόλυβδος είναι ένα εξαιρετικά τοξικό μέταλλο και η έκθεση ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις βιολογικές διεργασίες

Υψηλά επίπεδα μόλυβδου που προέρχονται από κυνηγετικά φυσίγγια, καταγράφεται στη λίμνη Σόρος του συμπλέγματος των αλυκών στη Λάρνακα.

Το νοτιοδυτικό κομμάτι της Αλυκής Λάρνακας στο Μενεού (γνωστή ως Λίμνη Σορός) είναι ένας από τους λίγους υγρότοπους στην Κύπρο που επιτρέπεται το κυνήγι σε κοντινή απόσταση από αυτή. Με δεδομένο ότι η πλειονότητα των κυνηγετικών φυσιγγίων που είναι διαθέσιμα στην Κύπρο περιέχουν σφαιρίδια από μόλυβδο, ο κίνδυνος μόλυνσης της λίμνης από μόλυβδο ήταν πάντα εκεί. Για αυτό τον λόγο, το BirdLife Cyprus συντόνισε μια δειγματοληπτική έρευνα για να αξιολογήσει τη συγκέντρωση του μόλυβδου στα ιζήματα στο συγκεκριμένο κομμάτι της Αλυκής.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν σε έκθεση που έχει ήδη αποσταλεί στον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους.

Η ανάλυση των ιζημάτων έδειξε υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης μόλυβδου στα σημεία της λίμνης που συνορεύουν με την επιτρεπόμενη περιοχή κυνηγίου. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλες πιθανές πηγές μόλυβδου στην περιοχή, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κυνηγετική δραστηριότητα είναι η πηγή μόλυνσης από μόλυβδο.

Σε ανακοίνωση του BirdLife, τονίζεται πως ο μόλυβδος είναι ένα πολύ τοξικό μέταλλο και η έκθεση ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις βιολογικές διεργασίες, τόσο στον άνθρωπο όσο και στην άγρια φύση. Για την ακρίβεια έχει εκτιμηθεί ότι 1 εκατομμύριο υδρόβια πουλιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από δηλητηρίαση λόγω μόλυβδου σε ολόκληρη την ΕΕ. Ως νευροτοξίνη, ο μόλυβδος έχει επίσης αποδειχθεί ότι επηρεάζει πολλές πτυχές της συμπεριφοράς του ανθρώπου, προκαλώντας εγκεφαλική βλάβη σε χαμηλά επίπεδα έκθεσης.

Τα ευρήματα αυτά είναι άκρως ανησυχητικά. Πρώτον, επειδή η Λίμνη Σορός είναι μολυσμένη με μόλυβδο και αυτό είναι επικίνδυνο τόσο για εμάς τους ανθρώπους όσο και την άγρια ζωή, ειδικά για τα υδρόβια πουλιά. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2020 περισσότερα από 100 φλαμίνγκο βρέθηκαν νεκρά σε μια άλλη περιοχή της Αλυκής Λάρνακας. Οι αναλύσεις που έγιναν από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έδειξαν ότι τα 85 πέθαναν λόγω δηλητηρίασης από μόλυβδο. Δεύτερον, τα ευρήματα δείχνουν σαφώς ότι οι κυνηγοί που χρησιμοποιούν αυτή την περιοχή δεν συμμορφώνονται με την εθνική νομοθεσία που απαγορεύει τη χρήση φυσιγγίων με σφαιρίδια από μόλυβδο σε ακτίνα 300 μέτρων από υγροτόπους και φράγματα. Αυτή η απαγόρευση ισχύει από το 2007. Παρόλο που δεν γνωρίζουμε γιατί ορισμένοι κυνηγοί δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία, πιθανοί λόγοι για αυτό θα μπορούσαν να είναι η έλλειψη ικανοποιητικής επιβολής του νόμου από την αρμόδια αρχή και η έλλειψη ευαισθητοποίησης ή  αδιαφορίας των κυνηγών για αυτό το θέμα.

Η Λίμνη Σορός δυστυχώς αποτελεί και γνωστό μαύρο σημείο παράνομης θανάτωσης μεταναστευτικών πουλιών. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το BirdLife Cyprus κατάγγειλε τον παράνομο πυροβολισμό δεκάδων μελισσοφάγων και άλλων προστατευόμενων ειδών σε αυτή την περιοχή.  Αυτή η προβληματική περιοχή παράνομου κυνηγίου έχει καταγγελθεί πολλές φορές στο παρελθόν στην αρμόδια αρχή, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας. Παρόλα αυτά, η παράνομη θανάτωση μεταναστευτικών πουλιών συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του περασμένου φθινοπώρου.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης μόλυβδου και τα περιστατικά παράνομης θανάτωσης αποδημητικών πουλιών δείχνουν ότι το κυνήγι στη Λίμνη Σορός αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα.

Το BirdLife Cyprus έχει ζητήσει από τον Υπουργό Εσωτερικών και την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας να απαγορεύσουν το κυνήγι σε αυτήν την περιοχή.

A2B8Ded7 4C57 850C Df6A Fc0A22B59768
Ο χάρτης δείχνει τη λίμνη σορός και τα αποτελέσματα της ανάλυσης των ιζημάτων για τα επίπεδα μόλυβδου. Το κόκκινο και κίτρινο χρώμα δείχνει τις περιοχές εντός της λίμνης όπου τα επίπεδα μόλυβδου ξεπερνούν το ελάχιστο ασφαλές όριο – αυτό είναι το όριο που θεωρείται “ασφαλές” για τον υγροβιότοπο. Όπως φαίνεται οι περιοχές αυτές γειτνιάζουν με την επιτρεπόμενη περιοχή κυνηγίου.

Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός έργου του BirdLife Cyprus, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα MAVA, με στόχο την αξιολόγηση της πιθανής παρουσίας μόλυβδου σε υγρότοπους της Κύπρου.

Σχετικά νέα

X
Translate »