Breaking News

Ιωάννα Αλεξάνδρου

H περίπτωση ενός μικρού χωριού της Ορεινής Λάρνακας, της Λάγειας και το Μνημείο ενός αγνοουμένου.

Της Ιωάννας Αλεξάνδρου

 H περίπτωση ενός μικρού χωριού της Ορεινής Λάρνακας, της Λάγειας και το Μνημείο ενός αγνοουμένου.

Στην κοινότητα αυτή ανεγέρθηκε το μνημείο του πρώην αγνοούμενου Νίκου Ανδρέα Κυριάκου, ο οποίος υπήρξε αγνοούμενος από τις 23 Ιουλίου του 1974 μέχρι και το 2016, χρονολογία κατά την οποία ταυτοποιήθηκαν τα οστά του με τη μέθοδο του DNA.

Ο Νίκος Αντρέου[1] γεννήθηκε το 1953 και καταγόταν από το Τρίκωμο. Την περίοδο του 1974 ήταν έγγαμος και κλήθηκε από την εθνική Φρουρά ως έφεδρος. Συνελήφθην στο Συγχάρι στις 23.7.2974.

Ο αγνοούμενος κηδεύτηκε στις 23 Ιουλίου 2016 στην περιοχή Αυγόρου- τόπος μόνιμης κατοικίας των συγγενών του[2].

Με πρωτοβουλία του αδερφού του Κυριάκου Κυριάκου ανεγέρθηκε μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη του 1 χιλιόμετρο έξω από τη Λάγεια, στο δρόμο προς την κοινότητα της Οράς.

Τα αποκαλυπτήρια του εν λόγω μνημείου τέλεσε ο Πάτερ Αλέξανδρος, ο οποίος  τέλεσε τρισάγιο στο χώρο του μνημείου.

Το πρόγραμμα των αποκαλυπτηρίων περιλάμβανε[3] :

  • ομιλία από την αδερφότεκνη του ήρωα Μαριάννα Κυριάκου
  • Απαγγελία ποιημάτων
  • κατάθεση στεφάνων
  • και η τελετή έληξε με τον Εθνικό Ύμνο

Το μνημείο αυτό ανεγέρθηκε κατόπιν επιθυμίας του αδελφού του, Κυριάκου προς τιμήν του ήρωα. Όπως ο αδελφός του ανέφερε:

 

«Μετά την κηδεία του αδελφού μου ένιωσα την ανάγκη να κάνω κάτι εις μνήμη του. Έτσι έφτιαξα το μνημείο αυτό[4]».

 

Το μνημείο ανεγέρθηκε από τον αδελφό του ήρωα, Κυριάκο και  φιλοτεχνήθηκε από το Λαζαρή Αργυρού από την Αγροκηπιά.

Ο Νίκος Κυριάκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο κάτω Βαρώσι. Ήταν το μεγαλύτερο από τα πέντε παιδιά του Αντρέα και της Αννούς. Έκανε τη  στρατιωτική του θητεία στον Καραβά. (στο πυροβολικό).Κατά τη διάρκεια της θητείας του ξεχώρισε για τη λεβεντιά και τον εξαιρετικό του χαρακτήρα. Τιμήθηκε από το διοικητή της μονάδας του με το αξίωμα του υποδεκανέα, τιμητικός τίτλος που δίνεται μόνο σε περιπτώσεις εξαίρετης συμπεριφοράς.

Στις 20 Ιουλίου 1974 ο Νίκος κλήθηκε για κατάταξη ως έφεδρος. Χωρίς καθυστέρηση ξεκίνησε από τον Άγιο Ανδρόνικο της Καρπασίας όπου ήταν παντρεμένος για να παρουσιαστεί στο τάγμα του  πυροβολικού στο Τρίκωμο.
Στις 23 Ιουλίου 1974 μαζί με τους συναγωνιστές του βρίσκονταν στην περιοχή Συγχαρί- Πέλλα Πάις. Στην προσπάθειά τους να οπισθοχωρήσουν πλήγηκαν από τα τούρκικα πυρά.

Συγκεκριμένα ο αδερφός του αναφέρει για τον ήρωα:

« Ενώ η έγνοια των περισσοτέρων ήταν να καλυφθούν, ο Νίκος κλήθηκε και χωρίς δισταγμό έτρεξε στην αρχή της φάλαγγας για να μετακινήσει το πρώτο φορτηγό που είχε ακινητοποιηθεί. Δεν πρόλαβε να αρπάξει το τιμόνι όταν τα τουρκικά πυρά διέλυσαν τα πρώτα φορτηγά τραυματίζοντας και σκοτώνοντας τους στρατιώτες. Από μαρτυρίες που δόθηκαν από τους δύο επιζώντες συναγωνιστές του που βρίσκονταν κοντά του, ο ίδιος θεάθηκε ξαπλωμένος στο έδαφος, βαριά τραυματισμένος στο γόνατο και στην κοιλιακή χώρα. Δυστυχώς ήταν δύσκολο για τους επιζώντες να πουν με σιγουριά αν ήταν νεκρός ή βαριά τραυματίας. Ήταν τότε 21 χρονών[5]»

 

[1] http://www.missing-cy.org/cgi-bin/missing/gr_display_sn?482

[2] http://neammochostos.com/kideftike-sto-avgorou-meta-apo-42-chronia-o-nikos-andreou-kiriakou/ \

[3] Δεν υπήρχε πρόσκληση για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, η γράφουσα παρευρέθηκε στα αποκαλυπτήρια του μνημείου λόγω φιλικών σχέσεων με την κοινότητα.

[4] Προφορική Μαρτυρία  προς τη γράφουσα.

[5] Προφορική Μαρτυρία  προς τη γράφουσα.

Σχετικά νέα

X
Translate »