Αλέξανδρος Ηλία
H Λάρνακα να γίνει η Μητρόπολη των αεροπορικών εταιρειών
Του Αλέξανδρου Ηλία
Ανέκαθεν από τα μαθητικά μου χρόνια πάντα είχα τη μεγάλη περιέργεια γιατί οι αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην Κύπρο, δεν επέλεγαν τη Λάρνακα για να κάνουν γραφεία. Αυτή η απορία μου μεγάλωσε ακόμη περισσότερο στα φοιτητικά μου χρόνια, μιας και οι σπουδές μου ήταν στον τομέα των αερομεταφορών. Μάλιστα, σε αυτά τα χρόνια έβλεπα τη λεωφόρο Αρτέμιδος και πίστευα ότι αυτή η λεωφόρος θα μπορούσε μια μέρα να γίνει η λεωφόρος όπου θα φιλοξενεί γραφεία αεροπορικών εταιρειών, ταυτίζοντας παράλληλα την πόλη με αυτόν τον επιχειρηματικό κλάδο.
Προσπαθείες πάντα γίνονταν και αραιά και που, κάποιες εταιρείες επέλεγαν στη συγκεκριμένη λεωφόρο. Οι πινακίδες της EuroCypria δίπλα από τα Δικαστήρια είναι ακόμη εκεί και μας θυμίζουν την άλλοτε Κυπριακή εταιρεία, ενώ γραφεία στη λεωφόρο είχαν η ”ΗΛΙΟΣ” και μέχρι πέρυσι η Εtihad Airways.
Μια πόλη με άμεση σχέση με τον κλάδο λόγω αεροδρομίου, πως γίνεται να μην κατάφερε να αποτελέσει επιλογή των αεροπορικών; Πολύ απλό. Μέσα από την εμπειρία μου στον κλάδο των αερομεταφορών, έζησα το παράλογο οι αεροπορικές εταιρείες να ανοίγουν γραφεία στη Λευκωσία, περισσότερο λόγω πρωτεύουσας κάτι που σημαίνει image αλλά και για το γεγονός ότι εκεί χτυπά και η καρδιά των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Με το κλείσιμο της Cyprus Airways στις 09/01/2015 o κλάδος των αερομεταφορών εισήλθε σε μια νέα εποχή. Νέες εταιρείες έκαναν την εμφάνιση τους, ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα άνοιξαν κλάδους αεροσυνοδών, νέοι εργοδοτήθηκαν στις νέες αεροπορικές εταιρείες και γενικά ο κλάδος εισχώρησε στην κοινωνία.
Οι νέες εταιρείες και η Λάρνακα
Τις αρχικές μου απορίες γιατί η Λάρνακα να μην ελκύει αεροπορικές εταιρείες για να δημιουργήσουν τη βάση τους στην πόλη μας, ήρθαν να απαλείψουν οι νέες αεροπορικές εταιρείες που άνοιξαν ή θα ανοίξουν φτερά στους Κυπριακούς αιθέρες.
Blue Air
H εταιρεία διατηρεί τη βάση της στην πόλη μας στη λεωφόρο Νίκου και Δέσποινας Παττίχη (Oδός Ηνωμένων Εθνών) και από το 2008 αποτελεί έναν αιμοδότη σε θέσεις εργασία για τους Λαρνακείς. Με τη δημιουργία της αεροπορικής της βάσης τον Ιανουάριο του 2015, η εταιρεία εργοδότησε αεροσυνοδούς, πιλότους προσωπικό αεροδρομίου αλλά και γραφεικό προσωπικό, όπου η πλειοψηφία τους προέρχεται από την πόλη και επαρχία Λάρνακας.
Cobalt Air
Η νέα αεροπορική εταιρεία του τόπου αν και πολυδιαφημίζει την εικόνα της ως ο νέος εθνικός αερομεταφορέας, εστιάσε τις πρακτικές ευκολίες τησ λειτουργίας της και προτίμησε αντί του Πρωτευουσιάνικου image, να δώσει έμφαση στην ουσία και έστησε το δικό της στρατηγείο στη λεωφόρο Αρτέμιδος. Η εταιρεία έχει προσφέρει πέραν των 100 θέσεων εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα (φυσικά υπάρχει προσωπικό και από άλλες πόλεις) και έστειλε μηνύματα πως η Λάρνακα είναι η ιδανική πόλη για μια αεροπορική εταιρεία να δραστηριοποιείται σε αυτήν.
ΤUS Airways
Λίγο πιο κάτω από τα γραφεία της Cobalt Air οχυρώθηκε και η ΤUS Airways. Η εταιρεία που προσφέρει ένα διαφορετικό προϊόν από τις υπόλοιπες, αφού προσφέρει πτήσεις με δικινητήρια μικρά αεροσκάφη, επέλεξε και αυτή τη Λεωφόρο Αρτέμιδος λειτουργώντας με τη λογική ότι μια αεροπορική εταιρεία πρέπει να βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο.
Αυτές που έρχονται
Orion Airways
Η Orion Airways είναι μια κυπριακή αεροπορική εταιρεία με γραφεία στη Λευκωσία και στη Λάρνακα στη λεωφόρο Νίκου και Δέσποινας Παττίχη. Τα γραφεία στη Λευκωσία εξυπηρετούν τις οικονομικές υπηρεσίες, ενώ στα γραφεία στη Λάρνακα βρίσκεται η διοίκηση της εταιρείας. H εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα τη λειτουργία της.
Cyprus Airways – Charlie Airlines
O Ρώσσικος Κολωσσός στις 08/07/2016 προχώρησε στην αγορά της παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης των λογότυπων των Κυπριακών Αερογραμμών θα ξαναπετάξει το Αγρινό με βάση την πόλη μας. Η εταιρεία θα διευθύνει τις εργασίες της από τα γραφεία που έχει ενοικοιάσει στην περιοχή ΓΣΖ και αναμένεται πως και αυτή με τη σειρά της θα προσφέρει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας στην πόλη μας.
Εκπαιδευτικό κέντρο υψηλού επιπέδου
Με βάση τα πιο πάνω η πόλη μας έχει σίγουρα πάρει μια ταυτότητα που της πάει. Μια πόλη στην οποία βρίσκεται το πρώτο αεροδρόμιο του τόπου, δεν μπορεί να μην αναπτύξει δραστηριότητες γύρω απ’ αυτόν τον κλάδο. Πρέπει και τα ιδιωτικά κολέγια που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας να δουν το ενδεχόμενο λειτουργίας κλάδων σπουδών σε σχέση με τις αερομεταφορές, ούτως ώστε να συνδεθεί και η εκπαίδευση σε όλη αυτήν την ανάπτυξη.
Ήδη στην περιοχή Αραδίππου λειτουργεί το εκπαιδευτικό κέντρο C.A. Crew Aviation.
Η C.A. Aviation Management Services είναι μια νεοιδρυθήσα Εταιρία με τεράστια εμπειρία από το προσωπικό και τους συνεργάτες της στα Αεροπορικά θέματα. Κάτω από τον οργανισμό είναι το Crew Academy έναν Εγκεκριμένο Εκπαιδευτικό Κέντρο για Πληρώματα Αεροπορικών εταιριών και υπαλλήλους εταιριών Αεροδρομίου και Αερομεταφορών.
Η σχολή εχει δημιουργηθεί με όλες τις προδιαγραφές της Ευρωπαικής Ενωσης και εχει πιστoποιηθεί απο την Πολιτική Αεροπορία της Κύπρου εκ μέρους της ΕΑΣΑ (EUROPEAN AVIATION SAFETY AGENCY)σαν ΑΤΟ ( APPROVED TRAINING ORGANISATION) . Ειναι το μόνο στην Κύπρο που μπορεί να εκδώσει ‘Αδεια Αεροσυνοδού είτε σε ιδιώτη είτε σε προσωπίκο Αεροπορικών Εταιριών. Επίσης είναι σε θέση να προσφέρει επανεκπαιδεύση (recurrent) στις διαδικασίες και στον εξοπλισμό ασφάλειας και σε υφιστάμενα πληρώματα.
Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό κέντρο έχουν εκπαιδευτεί τα πληρώματα των αεροπορικών εταιρειών που εδρεύουν στην πόλη μας.
Πανεπιστημιακός κλάδος αεροναυπηγικής
Με τον κλάδο να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς σίγουρα οι εταιρείες θα αναζητούν και το ανάλογο προσωπικό που αφορά τη μηχανική των αεροπορικών εταιρειών κ.α. Όταν η πόλη αποφάσισε πως δεν ήθελε τις εταιρείες υδρογονανθράκων στο λιμάνι, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και δη ο Πρύτανης, μας ”τιμώρησαν” στέλνοντας τον κλάδο σπουδών στη Λεμεσό, ακολουθώντας τη διαδρομή των εταιρειών. Ίσως η ανάπτυξη της δραστηριότητας των αεροπορικών εταιρειών να ευνοεί τη δημιουργία μιας τέτοιας Πανεπιστημιακής Σχολής κύριε Πρύτανη;
Αξιοποίηση του χώρου γύρω από το αεροδρόμιο
Η αξιοποίηση του χώρου γύρω από το αεροδρόμιο για εξυπηρέτηση αεροπορικών εταιρειών είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει οι τοπικές αρχές να το δουν σοβαρά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σε όλα τα αεροδρόμια του κόσμου βλέπουμε να αναπτύσσονται εξωτερικά των αεροδρομίων κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται από αεροπορικές εταιρείες, κάτι που μπορεί να αναπτυχθεί και στην πόλη μας αν φυσικά υπάρχουν οι ανάγκες, που λογικά υπάρχουν.
H Λάρνακα, για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί έχει εισέλθει ποικιλοπροσώπος στον τομέα των αερομεταφορών και της πάει πολύ. Μια πόλη που καθημερινά κοιμάται και ξυπνά με τους ήχους των μηχανών jet δεν μπορεί αν μην αντλεί από τον κλάδο. Για καλή μας τύχη οι νέες αεροπορικές εταιρείες που ήρθαν πέρυσι και φέτος της έδωσαν την ευκαιρία να ταυτιστεί με τον κλάδο. Είναι στο χέρι των τοπικών φορέων να ενδυναμώσουν τη θέση της πόλης και πρέπει να λειτουργήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Βρήκε το λιμάνι του αναφέρει η γνωστή ρήση. Με βάση τα πιο πάνω βλέπουμε ότι οι νεες αεροποριές εταιρείες βρήκαν το ”αεροδρόμιο” τους στην πόλη μας αφού πέραν της κοντινής απόστασης με το αεροδρόμιο και τις πρακτικές ευκολίες, στην πόλη μας βρήκαν και ένα εκπαιδευτικό κέντρο υψηλού επιπέδου (C.A. Aviation Management Services) στο οποίο εκπαιδεύονται τα πληρώματα και το προσωπικό τους χωρίς να αλλάζουν πόλεις, χωρίς να διανύουν αποστάσεις.
Όλα αυτά είναι σημαντικά θεμέλια για να αναπτυχθεί αυτή η ”κοινωνιά” των αερομεταφορών στην πόλη μας όπως έγινε για παραδειγμα στη Λεμεσό με τη Ναυτιλία.
Η Λάρνακα από τη στιγμή που φιλοξενεί στη γη της το κύριο αεροδρόμιο της Κύπρου, μπορεί και πρέπει να καταστεί η ”Μητρόπολη” των αεροπορικών εταιρειών.