CoronaVirus
Η ακτινογραφία των ελέγχων στα σχολεία
Συρροές κρουσμάτων κορωνοϊού σε τρία σχολεία εντοπίστηκαν χθες, πρώτη μέρα των οργανωμένων rapid test σε σχολικές μονάδες και συγκεκριμένα σε δημόσια και ιδιωτικά Λύκεια και Τεχνικές Σχολές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας, τεστ διενεργήθηκαν σε 38 σχολεία σε όλες τις επαρχίες, και σε αυτά υποβλήθηκαν συνολικά 7,576 άτομα εκ των οποίων τα 42 ήταν θετικά περιστατικά.
Αναφορικά με τις συρροές κρουσμάτων, αυτές εντοπίστηκαν στο Λύκειο Βεργίνας στη Λάρνακα όπου από 248 τεστ τα 12 ήταν θετικά, στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου στη Λακατάμια όπου από 474 τεστ τα 9 ήταν θετικά και στο Λύκειο Παραλιμνίου όπου από 302 τεστ τα 8 ήταν θετικά.
Σημειώνεται ότι στις δειγματοληψίες μετείχαν μαθητές, εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό των σχολείων. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, στη Λευκωσία διενεργήθηκαν 2.782 τεστ, εκ των οποίων τα 12 ήταν θετικά (ποσοστό θετικότητας 0,43%), στη Λεμεσό διενεργήθηκαν 1.510 τεστ με 2 θετικά (ποσοστό θετικότητας 0,13%), στη Λάρνακα διενεργήθηκαν 1.640 τεστ με 17 θετικά (ποσοστό θετικότητας 1,03%), στην Πάφο διενεργήθηκαν 880 τεστ με 2 θετικά (ποσοστό θετικότητας 0,23%) και στην Αμμόχωστο διενεργήθηκαν 764 τεστ με 9 θετικά (ποσοστό θετικότητας 1,18%). Συνολικά 7.576 άτομα έκαναν raid test εκ των οποίων τα 42 είναι θετικά και το ποσοστό θετικότητας ανήλθε στο 0,55%.
Με αφορμή την «πρεμιέρα» των ελέγχων στα σχολεία -καθώς έχει καταρτιστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα κατά το οποίο κινητές μονάδες θα επισκέπτονται οργανωμένα διάφορα σχολεία- ο προϊστάμενος του Γραφείου Ασφάλειας και Υγείας του υπουργείου Παιδείας, Ηλίας Μαρκάτζιης, ανέφερε στον «Φ» πως αρκετοί γονείς έδωσαν γραπτώς τη συγκατάθεσή τους και τα παιδιά τους εξετάστηκαν.
Ερωτηθείς εάν υπήρξαν προβλήματα, ο κ. Μαρκάτζιης ανέφερε ότι υπήρξε αριθμός παιδιών σε διάφορα σχολεία που αντιδρούν στην εξέταση, ενώ πολλά άλλα παιδιά υποβλήθηκαν στο τεστ χωρίς κανένα πρόβλημα.
ΟΕΛΜΕΚ: OI AΡΜΟΔΙΟΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε τα σχολεία πως δεν χρειάζεται κάθε εβδομάδα γραπτή συγκατάθεση γονέα για τη διενέργεια τεστ στο παιδί του. Σε περίπτωση που γονέας υπογράψει το έντυπο συγκατάθεσης, τότε αυτό θα ισχύει για κάθε φορά που θα διενεργείται ο έλεγχος. Η συγκατάθεση των γονέων θα φυλάσσεται από το σχολείο και πρέπει να γίνεται συνεννόηση μεταξύ της Διεύθυνσης του σχολείου και του συνεργείου της κινητής μονάδας για τα παιδιά που έχουν προσκομίσει συγκατάθεση ώστε να μην χρειάζεται να δίνονται οι συγκαταθέσεις στα συνεργεία των κινητών μονάδων δειγματοληψίας από τους μαθητές.
Με αυστηρό ύφος η ΟΕΛΜΕΚ απευθύνθηκε στους αρμόδιους, τους οποίους καλεί να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Συγκεκριμένα, η οργάνωση των καθηγητών απευθυνόμενη σε υπουργείο Παιδείας, Αστυνομία και Νομική Υπηρεσία, τόνισε πως πρέπει «να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την προστασία των Διευθύνσεων και του προσωπικού των σχολείων». Κι αυτό στη βάση των όσων καταγράφονται και προκαλούν ανησυχίες για την κατάσταση που θα επικρατήσει από βδομάδας στα σχολεία με την άρνηση γονέων και μαθητών να προσκομίσουν rapid test για να μπουν στις τάξεις. Η ΟΕΛΜΕΚ καταδίκασε επίσης το υπουργείο Υγείας κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη, ατεκμηρίωτη και προκλητική προσπάθεια να αποδώσει έμμεσα την άνοδο των κρουσμάτων στους εκπαιδευτικούς».
Παράλληλα, η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρθηκε και στην τηλεκπαίδευση σημειώνοντας πως: «Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που προκύπτουν και το οποίο μπορεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρη τη σχολική χρονιά, είναι η παρουσίαση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, κατά τρόπο ανεύθυνο, περίπου ως εναλλακτική επιλογή της δια ζώσης διδασκαλίας, για όσους μαθητές απουσιάζουν από το σχολείο επειδή δεν διαθέτουν αρνητικό rapid test ή για διάφορους άλλους λόγους που δεν σχετίζονται με την πανδημία. Τονίζουμε ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν αποτελεί εναλλακτική επιλογή για όσους μαθητές απουσιάζουν για τον οποιοδήποτε λόγο, αλλά εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που καθορίζονται στο Πλαίσιο Δράσης ημερομηνίας 10 Νοεμβρίου 2020, που εξέδωσε το ίδιο το υπουργείο Παδείας για την εφαρμογή της σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα Σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, όπως: α) απουσία αριθμού μαθητών για λόγους υγειονομικής προστασίας, προκειμένου να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά από οδηγίες των Υγειονομικών Αρχών και του σχολείου και β) απουσία ολόκληρου τμήματος ή αριθμού τμημάτων του σχολείου για λόγους υγειονομικής προστασίας, προκειμένου να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά από οδηγίες των Υγειονομικών Αρχών και του σχολείου».
Δεν βλέπει παραβίαση δικαιωμάτων η Επίτροπος Παιδιού
Στο μεταξύ, μέχρι την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, έφτασε το ζήτημα της διενέργειας rapid test σε μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης, όπως αυτό προκύπτει από το Διάταγμα του υπουργού Υγείας, ούτως ώστε τα παιδιά να μπορούν να εισέρχονται στα σχολεία τους. Στην κα. Μιχαηλίδου υποβλήθηκαν παράπονα τόσο από γονείς, οι οποίοι διαμαρτύρονται με την πρόνοια αυτήν, καθώς επίσης και η Συντεχνία «Ισότητα», η οποία ζήτησε την παρέμβαση της.
Μελετώντας το όλο ζήτημα που έχει προκύψει, η αρμόδια Επίτροπος ανέφερε ότι δεν πλήττονται τα δικαιώματα των παιδιών, τόσο στην ιδιωτική τους ζωή, όσο και στην εκπαίδευση τους. Σε δηλώσεις της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κα. Μιχαηλίδου ανέφερε πως «μέχρι στιγμής ακούμε οργανωμένα σύνολα, γονείς. Δεν έχω ακούσει τα παιδιά, πώς αντιδρούν τα παιδιά αυτά, πώς τα ίδια τα παιδιά εκλαμβάνουν τη διαδικασία αυτή και για αυτό το σκοπό έχω συγκαλέσει την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων, την Κυριακή το απόγευμα σε τηλεδιάσκεψη -και θα παραστεί και η ΠΣΕΜ- όπου θέλω να ακούσω τα ίδια τα παιδιά».
Η κα. Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι οι γονείς θεωρούν το μέτρο ως αναγκαστικό, αλλά δεν πρέπει να αγνοείται ότι υπάρχει προϋπόθεση προηγούμενης συγκατάθεσης. «Οπότε, δεν υπάρχει καταναγκαστικό, στην έννοια που θέλουν να το ορίσουν, μέτρο», ανέφερε η Επίτροπος. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην τηλεκπαίδευση που θα παρέχεται στους μαθητές που δεν θα υποβληθούν σε τεστ και άρα θα παραμείνουν στο σπίτι, επισημαίνοντας πως το υπουργείο Παιδείας έχει προβλέψει για την τηλεκπαίδευση αυτών των παιδιών και θα πρέπει ίσως να δει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το θέμα αυτό, ούτως ώστε να παρασχεθεί ποιοτική εκπαίδευση στα παιδιά που θα μείνουν κατ΄οίκον.
Εξάλλου, η κα. Μιχαηλίδου τόνισε ότι «πρέπει όλοι να θυμόμαστε κάτι που θεωρώ ότι πολλοί γονείς που διαμαρτύρονται θέλουν να το ξεχνούν: Δεν είναι μόνο τα δικά τους παιδιά που προστατεύει η Επίτροπος. Προστατεύει όλα τα παιδιά και σε μια τάξη χωρούν όλα τα παιδιά και παιδιά που ενδεχομένως να νοσήσουν σοβαρά και δεν το γνωρίζουμε και παιδιά που χαίρουν άκρας υγείας και αν νοσήσουν δεν θα έχει συνέπειες εις στην υγεία τους. Στη συνέχεια αυτά τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τους γονείς τους και τους ενηλίκους και διασπείρουν τον ιό, ακόμα μπορεί να είναι και χωρίς συμπτώματα, ασυμπτωματικά. Αυτό όλο το πακέτο φαίνεται να διαφεύγει από πολλούς γονείς, οι οποίοι φωνάζουν για παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού τους