Εκπαίδευση
Η εγκύκλιος του ΥΠΠΑΝ για ενδυνάμωση μαθησιακών αποτελεσμάτων στα Δημοτικά
Στοχευμένη κάλυψη των όποιων κενών και αδυναμιών έχουν παρουσιαστεί στο προηγούμενο διάστημα αλλά και μια σειρά από αναπτυξιακές πολιτικές και δράσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση, βελτίωση και ενίσχυση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, προβλέπει ο προγραμματισμός για τη νέα σχολική χρονιά στη Δημοτική Εκπαίδευση, η έναρξη της οποίας θα γίνει την 6η Σεπτεμβρίου 2021 για τους εκπαιδευτικούς και στις 13 Σεπτεμβρίου 2021 για τους μαθητές,
Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης, Δρ Μάριος Στυλιανίδης, εύχεται σε όλους και όλες, διευθυντικό, διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό, «να είναι η νέα χρονιά δημιουργική, γόνιμη και παραγωγική και να συνοδεύεται από κάθε προσωπική και οικογενειακή χαρά και ευτυχία». Στους μαθητές και στις μαθήτριές, ο κ. Στυλιανίδης εύχεται ολόψυχα, να ζήσουν όλα τα όμορφα, τα μοναδικά και τα σπουδαία που το σχολείο τους μπορεί, με την ιδιαίτερη φροντίδα και μέριμνά του, να τους προσφέρει.
Σε εγκύκλιο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΑΝ προς Διευθυντές/Διευθύντριες και Μέλη Διδακτικού Προσωπικού, Δημοτικών Σχολείων, Νηπιαγωγείων και Ειδικών Σχολείων, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς παρέχει πάντοτε μια εξαιρετική ευκαιρία σε όλες και όλους μας, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, για ένα νέο ξεκίνημα και μια ακόμα πιο πετυχημένη και ελπιδοφόρα συνέχεια.
«Δεν διαφεύγει της προσοχής μας ότι και η νέα σχολική χρονιά αναμένεται να είναι μια απαιτητική χρονιά, αφού η πανδημία της COVID-19 εξακολουθεί να ταλαιπωρεί όχι μόνο την χώρα μας, αλλά και όλη την υφήλιο», σημειώνεται.
Μπροστά στα δεδομένα αυτά και με την σημαντική εμπειρία που έχει μέχρι σήμερα αποκτηθεί, συνεχίζει η εγκύκλιος, «καθηκόντως, θα καταβάλουμε όλοι και όλες κάθε δυνατή προσπάθεια για μια συντεταγμένη διαχείριση της κατάστασης, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για την παιδαγωγική και συναισθηματική στήριξη των μαθητών/ριών μας και την ομαλή συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και προστασίας της υγείας όλων, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα βρίσκονται σε ισχύ».
Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται και τονίζεται η προτροπή του Υπουργείου Υγείας προς τους/τις εκπαιδευτικούς για εμβολιασμό.
«Πέρα από την προσπάθεια για ομαλή συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα σχολεία μας, εν μέσω πανδημίας, και την στοχευμένη κάλυψη των όποιων κενών και αδυναμιών έχουν παρουσιαστεί στο προηγούμενο διάστημα, με την νέα σχολική χρονιά έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται στη Δημοτική Εκπαίδευση μια σειρά από αναπτυξιακές πολιτικές και δράσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση, βελτίωση και ενίσχυση των μαθησιακών αποτελεσμάτων», σημειώνεται.
Ανάμεσα σε αυτές, σύμφωνα με την εγκύκλιο, περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:
– Ανασχεδιασμός του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε. και επέκτασή του από 52 σε 92 δημοτικά σχολεία και από 32 σε 52 νηπιαγωγεία.
– Ανασχεδιασμός και σημαντική ενίσχυση των πόρων που διατίθενται για ενισχυτική διδασκαλία των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία.
– Εισαγωγή προγράμματος για ενισχυτική διδασκαλία με παροχή σημαντικού χρόνου σε μεγάλο αριθμό σχολείων που παρουσιάζουν διαχρονικά αυξημένα ποσοστά παιδιών με ρίσκο αναλφαβητισμού.
– Προτεραιοποίησητης πολιτικής για ομαλή μετάβαση από την προδημοτική στο δημοτικό σχολείο και από το δημοτικό στο γυμνάσιο στη βάση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης.
– Περαιτέρω ενίσχυση του ωρολογίου προγράμματος και του διαθέσιμου χρόνου διδασκαλίας στα μικρά τριθέσια σχολεία και όλα τα συμπλέγματα δύο τάξεων παγκύπρια.
– Επιπρόσθετος χρόνος στον/στην υπεύθυνο/η τμήματος (αφορά τις τάξεις Α ́, Β ́, Γ ́ και Στ ́) για περαιτέρω ενδυνάμωση και ενίσχυση του μεντορικού ρόλου των εκπαιδευτικών σε σχέση με τα παιδιά του τμήματός τους.
Επίσης, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μια προσπάθεια για την ενίσχυση της ενημερότητας και την ανάπτυξη της πρόληψης απέναντι σε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης («σεξουαλική διαπαιδαγώγηση») των παιδιών, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, θα ετοιμάσει και αποστείλει σχετικές διδακτικές προτάσεις και υλικό προς τις νηπιαγωγούς και δασκάλες Α ́ τάξης.
«Το διδακτικό υλικό θα επικεντρώνεται σε θέματα σχετικής διαπαιδαγώγησης και προστασίας, ιδιαίτερα των παιδιών προδημοτικής ηλικίας και Α ́ τάξης, από τη σεξουαλική κακοποίηση. Παράλληλα, θα διοργανωθούν σχετικές επιμορφώσεις, με στόχο την ενδυνάμωση/στήριξη των εκπαιδευτικών στην εφαρμογή του συγκεκριμένου υλικού. Για όλα τα πιο πάνω έχουν ήδη αποσταλεί ή θα αποσταλούν προσεχώς στα σχολεία ξεχωριστές οδηγίες και άλλες πληροφορίες, ενώ για αρκετά από αυτά προγραμματίζονται παράλληλα και ανάλογες επιμορφωτικές δράσεις και ενημερώσεις», σημειώνεται.
Στην εγκύκλιο, δίνονται αναλυτικές οδηγίες και πληροφορίες που αφορούν στη σχολική χρονιά 2021-2022 και που αποσκοπούν στην όσο το δυνατό πληρέστερη ενημέρωση όλων για διάφορα εκπαιδευτικά ή και διοικητικά θέματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ώστε αυτά να τυγχάνουν ορθής, έγκαιρης και αποτελεσματικής διαχείρισης.
Πηγή: ΚΥΠΕ