Εκπαίδευση

Η επιστροφή στα θρανία έφερε… deja vu για την αλλαγή ωραρίου στα σχολεία, ανοίγει ξανά η συζήτηση

Πηγή: reporter.com.cy

Επέστρεψαν στα θρανία οι μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, την περασμένη Πέμπτη, ενώ τη Δευτέρα επέστρεψαν και οι μαθητές των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, με τις πρώτες σκέψεις της ημέρας να είναι δύο. Η μία αφορούσε στην αυξημένη τροχαία κίνηση που επικρατούσε σε κάθε δρόμο της Κύπρου, αφού οι γονείς, που τους προηγούμενους μήνες δεν είχαν αυτή την έγνοια, ξεκίνησαν να επαναχρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, για να μεταφέρουν τα παιδιά στο σχολείο. Την ίδια ώρα, οι ψηλές θερμοκρασίες, που έκαναν όσους στέκονταν έξω για αρκετή ώρα, να νιώθουν δυσφορία, δημιούργησαν το ερώτημα κατά πόσο οι μαθητές θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και να παρακολουθούν τους εκπαιδευτικούς τους. Λύση σε όλα αυτά επιθυμούν να δώσουν οι αρμόδιοι και τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως να ανοίξει και πάλι μία συζήτηση που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Αλλαγή ωραρίου στα σχολεία.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Κάθε φορά που η σχολική χρόνια είναι είτε στην έναρξη, είτε στη λήξη, στο προσκήνιο έρχεται η ίδια συζήτηση και αφορά στο πολύκροτο θέμα του ωραρίου των σχολείων. Ένα θέμα που έχει αρκετές παραμέτρους, αφού δεν αφορά μόνο την άφιξη και αναχώρηση των μαθητών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία, αλλά επεκτείνεται και στην αγορά εργασίας, αφού αρκετοί γονείς επιλέγουν να μεταφέρουν και να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από τις σχολικές μονάδες.

Η συζήτηση είχε ανοίξει από τον Μάιο του 2022, όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας είχε αποφασίσει να επαναφέρει το θέμα στο τραπέζι. Όλοι οι φορείς είχαν καταθέσει τις απόψεις τους και όλοι είχαν παρουσιαστεί πρόθυμοι για να ξεκινήσει μία συζήτηση. Ωστόσο, δεν υπήρξε οποιαδήποτε αλλαγή, το θέμα δεν συζητήθηκε ποτέ, η Κυβέρνηση άλλαξε, η νέα σχολική χρονιά ήρθε και η κατάσταση είναι η ίδια.

Από πλευράς του, ο Παύλος Μυλωνάς δηλώνει πρόθυμος να τα βάλει με όλους και να θέσει ξανά προς συζήτηση το θέμα, αφού θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να γίνει μία αλλαγή, που θα έχει περισσότερα οφέλη παρά αρνητικές επιπτώσεις. Όπως ανέφερε ο ίδιος στον REPORTER, αυτή τη στιγμή στα σχολεία, τα κυριότερα προβλήματα, πέραν των κλιματιστικών, είναι δύο, τα αναλυτικά προγράμματα και τα ωράρια και εξήγησε πως όταν τα σχολεία είναι κλειστά, τότε όλα είναι ήρεμα, ενώ όταν ανοίγουν τα σχολεία, οι δρόμοι παραλύουν.

Πάντως ο ίδιος ξεκαθάρισε πως πρέπει να αλλάξει το ωράριο και να γίνει και επέκταση του ευέλικτου ωραρίου στο δημόσιο μέχρι τις 9:00, για να μπορούν οι γονείς να μεταφέρουν τους μαθητές στα σχολεία, ενώ τόνισε πως πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση, ώστε να επέλθει η πολυπόθητη αλλαγή.

Ανοιχτοί για διάλογο οι δάσκαλοι, θετικοί οι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης

Στο μεταξύ, οι θέσεις των εμπλεκόμενων φορέων φαίνεται ότι παραμένουν οι ίδιες, με τους δασκάλους να δηλώνουν ότι είναι ανοιχτοί για διάλογο μίας ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης πρότασης, ωστόσο υπάρχει ένας προβληματισμός, κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει.

«Η θέση μας είναι ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μία ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση, σε ό,τι αφορά στο θέμα της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης παιδιών και εκπαιδευτικών. Σημειώνουμε ότι είναι κάτι που αφορά όλη την κοινωνία, επομένως η ώρα έναρξης των μαθημάτων και η ώρα αποχώρησης των μαθητών είναι ένα κομμάτι που πρέπει να προβληματίσει, στο κατά πόσο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος του κυκλοφοριακού. Εκείνο που θα συνεχίσουμε να λέμε είναι ότι σε ό,τι αφορά σε θέματα που αφορούν το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών, υπάρχουν αρμόδια σώματα που πρέπει να συγκληθούν, για να το συζητήσουμε και αναφέρομαι στη ΜΕΠΕΥ», επεσήμανε η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου.

Πάντως, αυτό που τονίζεται από πλευράς οργάνωσης δασκάλων είναι ότι οποιαδήποτε απόφαση παρθεί, θα πρέπει να έχει στο επίκεντρο, το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών. «Πρέπει να το δούμε σφαιρικά το θέμα. Τους μαθητές κάποιος πρέπει να τους πάρει στο σχολείο, να τους αφήσει και μετά να πάει δουλειά. Κατά καιρούς τέθηκαν διάφορες αντικρουόμενες απόψεις. Ειπώθηκε, μάλιστα, να ξεκινά το σχολείο πιο νωρίς, επειδή κάποιοι γονείς έπαιρναν τα παιδιά πιο νωρίς. Πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη η πρόταση, που να φαίνεται ότι όποια αλλαγή επηρεάζει προς το θετικό και είμαστε διατεθειμένοι να τη συζητήσουμε».

Από πλευράς τους, οι οργανωμένοι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης συνεχίζουν να είναι θετικοί για αλλαγή του ωραρίου στα σχολεία, καθώς θεωρούν ότι η προσέλευση στις 7:00 το πρωί, δεν έχει κανένα παιδαγωγικό όφελος για τους μαθητές, που πρέπει να ξυπνάνε από πολύ νωρίς και να παρακολουθούν νυσταγμένοι τις πρώτες ώρες διδασκαλίας.

«Είμαστε υπέρ να αλλάξει η ώρα, δεν μπορούν να συνεχίσουν οι μαθητές να πηγαίνουν στις 7:30. Ο λόγος που πηγαίνουν είναι λόγω εργασίας των γονιών. Είμαστε υπέρ να ανοίξει ο διάλογος και υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις. Η μία είναι να γίνουν οι διευθετήσεις για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, επειδή θεωρούμε ότι θα βοηθήσει στο κυκλοφοριακό και δεύτερο είναι να τοποθετηθούν κλιματιστικά στα σχολεία», τόνισε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου.

Έτοιμοι για διάλογο οι εργοδότες, έρχεται περαιτέρω επέκταση του ωραρίου στο δημόσιο

Πάντως, οποιαδήποτε απόφαση παρθεί για τα σχολεία, πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με το ωράριο εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Παρά το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα είχε παρθεί απόφαση για επέκταση του ευέλικτου ωραρίου στο δημόσιο, η Κυβέρνηση καλείται να αξιολογήσει την κατάσταση, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η δεύτερη φάση, που είναι επέκταση μέχρι τις 9:00.

«Εμείς είχαμε πρόταση να γίνει επέκταση 7-9, αλλά αποφασίστηκε να γίνει 7-8:30, με την υπόσχεση να γίνει ότι θα αξιολογήσουμε την εφαρμογή του νέου ωραρίου και μετά θα γίνει περαιτέρω επέκταση. Ήταν μία πρόταση που βρήκε ανταπόκριση και πιστεύουμε ότι θα προχωρήσει. Σίγουρα 1/1/2025 θα ξεκινήσει, εμείς θεωρούμε ότι ίσως να γίνει πιο νωρίς. Τότε είναι πότε θα μπουν οι ευέλικτες μορφές εργασίας που είναι και η περαιτέρω επέκταση του ωραρίου. Εγώ εκτιμώ ότι μπορεί και από 1/1/2024 μπορεί να επεκταθεί κι άλλο», εξήγησε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου.

Παράλληλα, οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα παρουσιάζονται ανοικτοί προς διάλογο για αλλαγή ωραρίου, με βασική προϋπόθεση να μην υπάρξει οποιαδήποτε αρνητική συνέπεια στην οικονομία.

«Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε εισηγήσεις που είναι λειτουργικές και αποτελεσματικές, χωρίς να αναστατώνεται ή να παρακωλύεται η εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας. Πάντα αυτή ήταν η θέση μας, αν κάποιος έχει εισήγηση που ικανοποιεί αυτές τις παραμέτρους, είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε. Είναι ένα θέμα που συζητείται από το 1980. Προσπαθούμε να πετύχουμε κάτι που προσπάθησαν να πετύχουν κάποιοι τόσα χρόνια και είναι συγκοινωνούντα δοχεία με άλλους τομείς και πρέπει να βρεθεί λύση σε όλα», υπέδειξε ο Μιχάλης Αντωνίου.

Σχετικά νέα

X
Translate »