Πολιτιστικά

Η καλή πρακτική του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου παρουσιάστηκε στη Σλοβενία

Η καλή πρακτική του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου, παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας κατά τη διάρκεια της 12ης Ετήσιας Περιφερειακής Συνάντησης Εμπειρογνωμόνων ΝΑ Ευρώπης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

Τη συνάντηση διοργάνωσαν από κοινού η Εθνική Επιτροπή για την UNESCO της Σλοβενίας και το Εθνογραφικό Μουσείο της Σλοβενίας με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Έφορος του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου, Νόνη Παπουή – Παπασιάντη, κάθε χρόνο οι εμπειρογνώμονες της Ουνέσκο πραγματοποιούν συνάντηση με θέμα την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Φέτος το θέμα ήταν «Ο ρόλος των Μουσείων στη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και η ίδια κλήθηκε από την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO για να παρουσιάσει το παράδειγμα του Καλλινείκιου Δημοτικού Μουσείου ως μια καλή πρακτική.

Εξήγησε ότι «στη Λουμπλιάνα παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου για τη διαφύλαξη του στοιχείου «Δαντέλες “βενίς” ή “πιττωτές” και αθηενίτικη ολόπλουμη δαντέλα», το οποίο συμπεριλήφθηκε στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου το 2015. Μετά από πάρα πολλή δουλειά και αφού συνεργαστήκαμε με οκτώ καλλιτέχνες, εγκαινιάστηκε το 2016 στο Καλλινίκειο Μουσείο έκθεση με τίτλο «Εφτά ιστορίες δαντέλας και σύγχρονη τέχνη».

Σύμφωνα με την κα. Παπασιάντη «οι επτά καλλιτέχνες από την Αθηένου και μια από την Αραδίππου, έφτιαξαν επτά μοναδικά έργα σύγχρονης τέχνης με βάση κάποιες προφορικές ιστορίες που τους δόθηκαν. Μεταξύ άλλων η εικαστικός δημιούργησε ένα πίνακα, ένας από τους γραφίστες εργάστηκε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένας άλλος με Plexiglas ενώ οι υπόλοιποι έκαναν μικτή τεχνική και δημιούργησαν διάφορα άλλα έργα».

Εξήγησε ακόμα πως «σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες και κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στην Αθηένου διάφορες δράσεις, μεταξύ των οποίων  δωρεάν εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες και δημιουργία υφασμάτινων κούκλων και κολάζ».

Όσον αφορά τις μελλοντικές ενέργειες του Μουσείου η κα. Παπασιάντη είπε πως «προχωρούμε με τη συγγραφή ενός παιδικού παραμυθιού το οποίο θα εκδοθεί σύντομα και έχει τίτλο «Η κλωστή της υπομονής». Με βάση αυτό το παραμύθι έχουν ήδη ξεκινήσει εκπαιδευτικές δράσεις στο Καλλινίκειο Μουσείο για σχολικές ομάδες».

Με βάση το κέντημα, σημείωσε «άρχισαν να γίνονται κάποια στέγαστρα λεωφορείων στην Αθηένου. Στόχος μας είναι να διασώσουμε το κέντημα της Αθηένου και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες που κεντούν, ψάχνουμε συνεχώς τρόπους για να το διαφυλάξουμε και ταυτόχρονα ο κόσμος να ενδιαφερθεί και να ασχολείται μαζί του».

ΠΗΓΗ: KΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »