Γενικά
Η Κύπρος στην πεντάδα χωρών με εργαζόμενους χωρίς διακοπές
Πηγή: philenews.com
Η Κύπρος συγκαταλέγεται στην πεντάδα των χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, που δεν αντέχουν οικονομικά ούτε καν διακοπές μιας εβδομάδας, σύμφωνα με μελέτη της Eυρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), με τίτλο «Low income leaves 35 million without holiday».
Η μελέτη δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη βελτίωση του εργατικού εισοδήματος στην ΕΕ. Σύμφωνα με την ETUC «οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν αμοιβές σε επίπεδο φτώχειας είναι μεταξύ των 35 εκατομμυρίων φτωχότερων Ευρωπαίων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές το καλοκαίρι».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη της ETUC, η οποία βασίζεται σε στοιχεία της Eurostat, το 28% των πολιτών της ΕΕ δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά διακοπές μιας εβδομάδας εκτός σπιτιού. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 59,5%, κατά μέσο όρο, ανάμεσα στα άτομα με εισόδημα κάτω από το όριο κινδύνου φτώχειας (60% του μέσου όρου).
Η χειρότερη κατάσταση καταγράφεται στην Ελλάδα, με το 88,9% των ανθρώπων με εισόδημα κάτω από το όριο κινδύνου φτώχειας (ή 1,38 εκατομμύρια) να μην αντέχουν, οικονομικά, διακοπές. Ακολουθεί η Ρουμανία με το 86,8% των εργαζόμενων που ζουν σε κίνδυνο φτώχειας (3,07 εκατ.) να μην μπορούν να κάνουν διακοπές φέτος. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Κροατία με 84,7% των ανθρώπων με εισοδήματα στα όρια της φτώχειας (524,29 χιλ.) να μην αντέχουν οικονομικά για διακοπές. Στην τέταρτη θέση, σύμφωνα με την ETUC βρίσκεται η Κύπρος, με το 79,2% των ανθρώπων που ζουν στα όρια κινδύνου για φτώχεια (81,57 χιλ.) να μην μπορούν να κάνει διακοπές. Την πεντάδα κλείνει η Σλοβακία, με ποσοστό 76,1% και 360,71 χιλ. πολίτες.
Η Ιταλία καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων σε αυτήν την κατηγορία, με 7 εκατ. (71,2%), ακολουθεί η Ισπανία με 4,7 εκατ. (62,8%), η Γερμανία 4,37 εκατ. (31,7%), η Γαλλία 3,6 εκατ. (57,2%) και η Πολωνία 3,1 εκατ. (63,4%).
Η ανάλυση των δεδομένων της Eurostat από την ETUC και την ETUI διαπίστωσε ότι η ανισότητα διακοπών αυξήθηκε σε 16 κράτη μέλη την τελευταία δεκαετία, μεταξύ εκείνων με εισόδημα κάτω του 60% του μέσου όρου και εκείνων με εισόδημα πάνω από αυτό το όριο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο χάσμα ανισότητας σημειώθηκαν επίσης στη Γαλλία (+16%), στην Σλοβακία (+14%), Κροατία (13,8%), Λιθουανία (+8,3%), Ουγγαρία (+7,9%), Κύπρος (+7,5%). Υπάρχουν όμως χώρες που μείωσαν το χάσμα, όπως Γερμανία (-12,6%), Εσθονία (-11,1%), Λουξεμβούργο (-9,3%), Αυστρία (-3,7%).
Η ETUC υπογραμμίζει την ανισότητα σε σχέση με τις διακοπές ως μέρος των προσπαθειών της να ενισχύσει το σχέδιο Οδηγίας της ΕΕ για επαρκείς ελάχιστους μισθούς και επέκταση της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων, κάτι το οποίο θα εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το καλοκαίρι. Επισημαίνεται ότι η ETUC συνεργάζεται με τους ευρωβουλευτές για να εισαγάγει ένα «όριο ευπρέπειας» στη νομοθεσία, που να διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να πέσουν κάτω από το 60% του μέσου μισθού και το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους μέλους, παρέχοντας αύξηση μισθών σε πάνω από 24 εκατομμύρια άτομα.