ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Η Λάρνακα ετοιμάζεται για αντιμετώπιση τσουνάμι
Πηγή: dialogos.com.cy
Η Λάρνακα θα είναι η πρώτη πόλη της Κύπρου η οποία θ’ αποκτήσει σύγχρονο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι και σχέδιο εκκένωσης. Αυτό θα γίνει μετά την επιλογή της πόλης για συμμετοχή στο πρόγραμμα CoastWave το οποίο συντονίζει και χρηματοδοτεί η IOC-UNESCO (Διακυβερνητική Ωκεανoγραφική Επιτροπή της Unesco) με τοπικό συντονιστή το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.
Με τα σημερινά δεδομένα, καμία παραθαλάσσια κοινότητα της περιοχής Μεσογείου – Βόρειου Ατλαντικού δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί ως Tsunami-Ready και η Κύπρος συμπορεύεται σ’ αυτή την προσπάθεια με τον Δήμο Λάρνακας και άλλες κοινότητες από Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Ισραήλ, Αίγυπτο και Μαρόκο.
Όπως ανακοίνωσε η Unesco, η ομάδα Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης ηγείται της προσπάθειας ανακήρυξης της Λάρνακας σε πόλη “Tsunami Ready” από το 2021. Στο πλαίσιο του CoastWave έγιναν δύο εργαστήρια τον Ιούνιο και Σεπτέμβριο του 2023 στη Λάρνακα που αφορούσαν τις σχεδιαστικές παραμέτρους για καθορισμό της ζώνης κινδύνου της Λάρνακας και τη διαμόρφωση σχεδίου εκκένωσης της ζώνης αυτής σε περίπτωση που εκδηλωθεί τσουνάμι.
Η Λάρνακα επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα για τους εξής βασικούς λόγους: το χαμηλό υψόμετρο και επίπεδη τοπογραφία (μέγιστη τρωτότητα στο τσουνάμι), την ανάπτυξη και μεγάλη επισκεψιμότητα του παραλιακού μετώπου ολόχρονα και το γεγονός ότι στο παραλιακό μέτωπο υπάρχουν εξαιρετικά κρίσιμες υποδομές όπως το αεροδρόμιο.
Χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία πιθανολογικής εκτίμησης κινδύνου τσουνάμι (PTHA), η Λάρνακα κατέστη η πρώτη υποψήφια Tsunami-Ready παραθαλάσσια κοινότητα της περιοχής Μεσογείου – Βόρειου Ατλαντικού που χρησιμοποιεί υψηλής ευκρίνειας προσομοιώσεις σε τοπικό επίπεδο για σκοπούς εκπόνησης σχεδίων εκκένωσης.
Η Δρ Συλβάνα Πηλείδου, Ανώτερη Γεωλογική Λειτουργός και προϊστάμενη Κλάδου Σεισμολογίας και Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, εξήγησε τους πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η προσπάθεια να γίνει η Λάρνακα πόλη έτοιμη για αντιμετώπιση τσουνάμι.
Οι πυλώνες αυτοί είναι:
– Χαρτογράφηση της ζώνης κινδύνου της Λάρνακας.
– Καταρτισμός σχεδίου εκκένωσης της ζώνης κινδύνου του παραλιακού μετώπου, με σχεδιασμό διαδρομών διαφυγής και σημείων συγκέντρωσης.
– Σχεδιασμός και εγκατάσταση ενημερωτικών σημάνσεων στους δρόμους.
– Εγκατάσταση εξοπλισμού (όπως παλιρροιογράφος, σεισμογράφος, σειρήνες, οθόνες).
– Ανανέωση του εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών για συμπερίληψη του ειδικού σχεδίου για τσουνάμι.
– Δράσεις για την ενημέρωση, εκπαίδευση και ετοιμότητα των πολιτών, τοπικών φορέων και του δήμου γενικότερα.
– Διερεύνηση αντίληψης του κινδύνου από την τοπική κοινωνία του Δήμου Λάρνακας για κατάλληλη προσαρμογή των δράσεων ευαισθητοποίησής της.
Ζώνη κινδύνου 8 τετραγωνικών χιλιομέτρων
Σε ερώτηση για την επιστημονική μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε, η Δρ Πηλείδου σημείωσε ότι πραγματοποιήθηκαν δεκάδες χιλιάδες υψηλής ανάλυσης προσομοιώσεις διάδοσης τσουνάμι στον θαλάσσιο και χερσαίο χώρο της Λάρνακας από αντίστοιχο αριθμό σεισμικών σεναρίων για την εκτίμηση της ζώνης κινδύνου (κατάκλυσης/πλημμύρας) για διαφορετικές μέσες περιόδους επανάληψης του φαινομένου. Η επιλογή των παραμέτρων για τον προσδιορισμό της ζώνης προς εκκένωση του πληθυσμού έγινε ακολούθως από την Εθνική Επιτροπή Τσουνάμι της Κύπρου, η οποία, με βάση πολλαπλά κριτήρια, επέλεξε τη ζώνη που αντιστοιχεί σε μέση περίοδο επανάληψης 5.000 ετών. Πρόκειται για μια ζώνη έκτασης περίπου 8 τ.χλμ.
«Έχοντας καθορίσει τη ζώνη κινδύνου, στο παρόν στάδιο ολοκληρώνουμε την ετοιμασία των προκαταρκτικών χαρτών εκκένωσής της, αφού διαβουλευτήκαμε με κρίσιμους φορείς και υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας για έλεγχο/επιβεβαίωση/αναθεώρηση των διαδρομών διαφυγής και σημείων συγκέντρωσης», ανέφερε η κα Πηλείδου, συμπληρώνοντας ότι αναπόσπαστο μέρος του τοπικού σχεδίου Λάρνακας θα αποτελούν οι τελικοί χάρτες εκκένωσης της ζώνης κινδύνου του Δήμου Λάρνακας. Όπως είπε, στις 7 Νοεμβρίου 2023 θα γίνει η πρώτη θεωρητική άσκηση για τις αλυσίδες προειδοποίησης σε εθνικό και τοπικό για τη Λάρνακα επίπεδο, ενώ τον Νοέμβρη του 2024 προγραμματίζεται η πρώτη πρακτική άσκηση με εκκένωση τμήματος της ζώνης κινδύνου.
Σειρήνες, ηλεκτρονικές πινακίδες και sms
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τεχνολογικές παράμετροι του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, με τη Δρα Πηλείδου να εξηγεί ότι έχει ήδη εγκατασταθεί στη μαρίνα Λάρνακας παλιρροιογράφος στο δίκτυο της IOC-UNESCO. Επίσης, στην παράκτια ζώνη του Δήμου Λάρνακας θα εγκατασταθούν σειρήνες και ηλεκτρονικές πινακίδες ειδοποιήσεων καθώς και ένας επιταχυνσιογράφος εντός κατάλληλου κτιρίου.
Σε εθνικό επίπεδο θα γίνει αξιοποίηση των παγκύπριων υποδομών ειδοποίησης της Πολιτικής Άμυνας.
Όπως εξήγησε η Δρ Πηλείδου, τις επόμενες εβδομάδες θα παραδοθούν στον Δήμο Λάρνακας οι τελικοί χάρτες εκκένωσης της ζώνης κινδύνου για έγκριση και μετά θα εγκατασταθούν στους δρόμους σημάνσεις και ενημερωτικές πινακίδες με σχετικές οδηγίες. Παράλληλα, θα εγκατασταθούν σειρήνες και ηλεκτρονικά smart panels ενημέρωσης στις παραλίες Φοινικούδων και Μακένζι.
Η Λάρνακα θα είναι η πρώτη πόλη της Κύπρου η οποία θ’ αποκτήσει σύγχρονο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι και σχέδιο εκκένωσης. Αυτό θα γίνει μετά την επιλογή της πόλης για συμμετοχή στο πρόγραμμα CoastWave το οποίο συντονίζει και χρηματοδοτεί η IOC-UNESCO (Διακυβερνητική Ωκεανoγραφική Επιτροπή της Unesco) με τοπικό συντονιστή το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.
Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Για να εξηγήσει πώς θα λειτουργεί το σύστημα, η κα Πηλείδου παρουσίασε ένα σενάριο όπου σημειώνεται σεισμός Μ8.0 στο Ελληνικό Τόξο (περιοχή Κρήτης).
Σε 5-10 λεπτά η Πολιτική Άμυνα λαμβάνει προειδοποίηση από τα πιστοποιημένα κέντρα προειδοποίησης για τσουνάμι της Ελλάδας και Ιταλίας μέγιστου επιπέδου κινδύνου (κόκκινο – tsunami watch: flooding danger). Το μήνυμα περιλαμβάνει πρόβλεψη για τους χρόνους άφιξης του τσουνάμι σε προκαθορισμένα σημεία στην Κύπρο και στις άλλες χώρες Μεσογείου και Βόρειου Ατλαντικού: στην περίπτωση αυτή θα είναι της τάξης των 50-90 λεπτών για Κύπρο.
Η Πολιτική Άμυνα διοχετεύει άμεσα τα μηνύματα στους κατάλληλους εθνικούς και τοπικούς φορείς.
Η Πολιτική Άμυνα ενεργοποιεί άμεσα το σχέδιο ειδοποίησης του κοινού με διάφορα μέσα (sms, σειρήνες, ΜΜΕ) για τον κίνδυνο και το προτρέπει να απομακρυνθεί από τις ακτές.
Οι τοπικές αρχές/φορείς/αρμόδιοι αντιμετώπισης περιστατικών-έκτακτης-ανάγκης κάθε παραθαλάσσιας περιοχής υποβοηθούν στην ενημέρωση των κατοίκων και την απομάκρυνσή τους από τις ακτές.
Η Πολιτική Άμυνα επιπρόσθετα ενεργοποιεί το ειδικό σχέδιο για εκκένωση του Δήμου Λάρνακας. Ενεργοποιούνται οι ειδικές παραθαλάσσιες σειρήνες Λάρνακας και τα ηλεκτρονικά panels αναγράφουν την τρέχουσα κατάσταση/οδηγίες. Ξεκινά η οργανωμένη εκκένωση της παράκτιας ζώνης του Δήμου, σύμφωνα με το τοπικό σχέδιο δράσης.