Εκπαίδευση

Η ώρα των σχολείων STEM

Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα του προγράμματος STEM και κάνουν την εμφάνισή τους από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, πιλοτικά σε συγκεκριμένα δημόσια δημοτικά σχολεία, κάποια από τα οποία Προαιρετικά Ολοήμερα (ΠΟΣ). Ο όρος STEM, ο οποίος αποτελεί ακρωνύμιο των όρων Science, Technology, Engineering και Mathematics, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, δηλώνει την εκπαιδευτική πολιτική και κατεύθυνση, η οποία προάγει μία ολοκληρωμένη διεπιστημονική προσέγγιση της διδασκαλίας, με την εμπλοκή των παιδιών σε δραστηριότητες που τους παρέχουν ευκαιρίες να αξιοποιoύν γνώσεις, έννοιες, διαδικασίες και πρακτικές από τα γνωστικά πεδία των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών, για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις και ζητήματα που σχετίζονται με τον κόσμο της καθημερινής ζωής. 
Όπως επεξηγείται, το διδακτικό μοντέλο SΤEM καλλιεργεί την υπολογιστική σκέψη των παιδιών και τα βοηθά να αναπτύξουν ικανότητες λύσης προβλημάτων, να υιοθετούν καινοτόμες προσεγγίσεις, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να ακολουθούν διεργασίες συλλογισμού και αναστοχασμού.
Η ένταξη του προγράμματος σε σχολεία της Δημόσιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου, θα διεξάγεται σε δύο συνεχόμενες 45λεπτες περιόδους (με πιθανή παρεμβολή διαλείμματος), για δύο φορές την εβδομάδα (συνολικά για τέσσερις περιόδους) και θα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Στ’ τάξης που θα επιλέξουν να το παρακολουθήσουν.
Για τη σχολική χρονιά 2019 – 2020 το πρόγραμμα STEM θα λειτουργήσει από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι και τον Μάιο του 2020 κατά επαρχία στα πιο κάτω σχολεία:
  • Λευκωσία: Δημοτικό Σχολείο Ελένειον (ΠΟΣ) και Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας Α’ (ΠΟΣ)
  • Λεμεσός: Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΙΑ’ Τσίρειο και Δημοτικό Σχολείο Κάτω Πολεμιδιών Β’ Αγίου Γεωργίου (ΠΟΣ)
  • Λάρνακα: Δημοτικό Σχολείο Καμάρων και Δημοτικό Σχολείο Κοφίνου «Μιχαλοπούλειο» (ΠΟΣ)
  • Πάφος: Δημοτικό Σχολείο Πάφου Η’ «Ιορδάνειο» (ΠΟΣ)
  • Αμμόχωστος: Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας Αντώνη Τσόκκου και Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου Α’ (ΠΟΣ)
Στα σχολεία που ανήκουν στον θεσμό του Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου το υφιστάμενο ωρολόγιο πρόγραμμα της απογευματινής ζώνης θα ενισχυθεί με μάθημα δραστηριοτήτων STEM, το οποίο θα ενταχθεί στα θέματα ενδιαφέροντος για τους μαθητές και τις μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης. Στην εγκύκλιο περιλήφθηκε και ενδεικτικό πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμόζεται δύο φορές την εβδομάδα για τα παιδιά που θα παρακολουθούν το μάθημα STEM:
  • 13.05-13.45 Σίτιση
  • 13.45-14.25 Κατ’ οίκον εργασία
  • 14.25-15.05 Πρώτη περίοδος δραστηριοτήτων STEM
  • 15.05-15.20 Διάλειμμα
  • 15.20-16.00 Δεύτερη περίοδος δραστηριοτήτων STEM
Στα έξι πιο πάνω ΠΟΣ, τα οποία θα εφαρμόσουν το Πρόγραμμα, οι μαθητές και μαθήτριες που θα επιλέξουν το μάθημα STEM, θα παρακολουθούν και όλο το υπόλοιπο εβδομαδιαίο πρόγραμμα της απογευματινής τους ζώνης, στο οποίο έχουν εγγραφεί.
Όσον αφορά στα σχολεία που δεν ανήκουν στον θεσμό των ΠΟΣ, το πρόγραμμα της πρωινής ζώνης θα επεκταθεί κατά τις μέρες που θα διεξάγεται το μάθημα STEM για τους μαθητές/τριες της Στ΄ τάξης, για να περιλάβει μια περίοδο σίτισης και δύο συνεχόμενες περιόδους για τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου. Στα σχολεία αυτά, την οργάνωση και τη διαχείριση της σίτισης των παιδιών θα αναλάβουν οι Σύνδεσμοι Γονέων και Κηδεμόνων.
Ακολουθεί ένα ενδεικτικό πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμόζεται δύο φορές την εβδομάδα για αυτά τα παιδιά στα συγκεκριμένα σχολεία, που θα επιλέξουν να παρακολουθούν το μάθημα STEM:
  • 13.05-13.45 Σίτιση
  • 13.45-14.25 Πρώτη περίοδος δραστηριοτήτων STEM
  • 14.25-15.05 Δεύτερη περίοδος δραστηριοτήτων STEM.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ “ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ”

Και στους δύο τύπους σχολείων, για την αποτελεσματικότερη επίβλεψη της πειραματικής, διερευνητικής και πρακτικής φύσης της εργασίας που απαιτεί η εκτέλεση των projects, θα δημιουργηθούν τμήματα που θα αριθμούν από 7 έως 13 μαθητές, σύμφωνα με την πολιτική της «εργαστηριοποίησης» που ακολουθείται στα γνωστικά αντικείμενα «Σχεδιασμός και Τεχνολογία» και «Οικιακή Οικονομία». Σε περίπτωση που σε κάποια σχολική μονάδα δεν υπάρχει ικανοποιητική συμμετοχή από παιδιά της Στ’ τάξης για τη λειτουργία ενός τμήματος, στο Πρόγραμμα θα προσκληθούν να συμμετάσχουν εθελοντικά και παιδιά της Ε’ τάξης. Στα εννέα σχολεία που έχουν επιλεχθεί για να λειτουργήσει πιλοτικά το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, θα αποσταλεί σχετικό ενημερωτικό τρίπτυχο, για να διανεμηθεί στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών της Ε’ τάξης.

 

Αναλαμβάνουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί

Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο στο σημείο που αφορά στη στελέχωση του Προγράμματος STEM και στους δύο τύπους σχολείων, διδακτικά καθήκοντα θα αναλάβουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί με μεταπτυχιακά προσόντα ή/και εμπειρία στη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων του πεδίου STEM. Στα τρία σχολεία που δεν είναι ΠΟΣ, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν διδακτικά καθήκοντα, ενδέχεται να εκτελούν και καθήκοντα επίβλεψης της σίτισης. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι εκπαιδευτικοί που θα εργαστούν στο Πρόγραμμα θα απασχοληθούν με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών. Η αντιμισθία για την απασχόληση των εκπαιδευτικών θα είναι €21,96 ανά περίοδο διδασκαλίας και €19,53 ανά περίοδο σίτισης.

Αναφορικά με την επιλογή των εκπαιδευτικών, αυτή θα γίνει κατά σειρά προτεραιότητας με βάση τα πιο κάτω κριτήρια: (α) Διευθυντής/ντρια, Βοηθός Διευθυντής/ντρια ή Εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακά προσόντα ή επιμόρφωση στα γνωστικά αντικείμενα «Φυσικές Επιστήμες» ή/και «Σχεδιασμός και Τεχνολογία», ο/η οποίος/α, κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020 θα υπηρετεί στο συγκεκριμένο σχολείο, με βάση τα συνολικά χρόνια υπηρεσίας. (β) Διευθυντής/ντρια, Βοηθός Διευθυντής/ντρια ή Εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακά προσόντα ή επιμόρφωση στα γνωστικά αντικείμενα «Φυσικές Επιστήμες» ή/και «Σχεδιασμός και Τεχνολογία», ο/η οποίος/α, κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020, θα υπηρετεί σε άλλο σχολείο, με βάση τα συνολικά χρόνια υπηρεσίας, (γ) Διευθυντής/ντρια, Βοηθός Διευθυντής/ντρια ή Εκπαιδευτικός με εμπειρία τουλάχιστον πέντε χρόνων στη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων «Φυσικές Επιστήμες» ή/και «Σχεδιασμός και Τεχνολογία», ο/η οποίος/α, κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020, θα υπηρετεί στο συγκεκριμένο σχολείο, με βάση τα συνολικά χρόνια υπηρεσίας. (δ) Διευθυντής/ντρια, Βοηθός Διευθυντής/ντρια ή Εκπαιδευτικός με εμπειρία τουλάχιστον πέντε χρόνων στη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων «Φυσικές Επιστήμες» ή/και «Σχεδιασμός και Τεχνολογία», ο/η οποίος/α, κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020, θα υπηρετεί σε άλλο σχολείο, με βάση τα συνολικά χρόνια υπηρεσίας.

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να αναλάβουν διδακτικά καθήκοντα στο Πρόγραμμα STEM θα υποβάλουν αίτηση δήλωσης ενδιαφέροντος στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019, σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις οδηγίες που θα δοθούν σε σχετική εγκύκλιο που θα αναρτηθεί. Οι εκπαιδευτικοί που θα επιλεγούν θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα επιμόρφωσης, το οποίο θα προσφερθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Σχετικά νέα

X
Translate »