Εκπαίδευση
Η ώρα των σχολείων STEM
- Λευκωσία: Δημοτικό Σχολείο Ελένειον (ΠΟΣ) και Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας Α’ (ΠΟΣ)
- Λεμεσός: Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΙΑ’ Τσίρειο και Δημοτικό Σχολείο Κάτω Πολεμιδιών Β’ Αγίου Γεωργίου (ΠΟΣ)
- Λάρνακα: Δημοτικό Σχολείο Καμάρων και Δημοτικό Σχολείο Κοφίνου «Μιχαλοπούλειο» (ΠΟΣ)
- Πάφος: Δημοτικό Σχολείο Πάφου Η’ «Ιορδάνειο» (ΠΟΣ)
- Αμμόχωστος: Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας Αντώνη Τσόκκου και Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου Α’ (ΠΟΣ)
- 13.05-13.45 Σίτιση
- 13.45-14.25 Κατ’ οίκον εργασία
- 14.25-15.05 Πρώτη περίοδος δραστηριοτήτων STEM
- 15.05-15.20 Διάλειμμα
- 15.20-16.00 Δεύτερη περίοδος δραστηριοτήτων STEM
- 13.05-13.45 Σίτιση
- 13.45-14.25 Πρώτη περίοδος δραστηριοτήτων STEM
- 14.25-15.05 Δεύτερη περίοδος δραστηριοτήτων STEM.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ “ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ”
Και στους δύο τύπους σχολείων, για την αποτελεσματικότερη επίβλεψη της πειραματικής, διερευνητικής και πρακτικής φύσης της εργασίας που απαιτεί η εκτέλεση των projects, θα δημιουργηθούν τμήματα που θα αριθμούν από 7 έως 13 μαθητές, σύμφωνα με την πολιτική της «εργαστηριοποίησης» που ακολουθείται στα γνωστικά αντικείμενα «Σχεδιασμός και Τεχνολογία» και «Οικιακή Οικονομία». Σε περίπτωση που σε κάποια σχολική μονάδα δεν υπάρχει ικανοποιητική συμμετοχή από παιδιά της Στ’ τάξης για τη λειτουργία ενός τμήματος, στο Πρόγραμμα θα προσκληθούν να συμμετάσχουν εθελοντικά και παιδιά της Ε’ τάξης. Στα εννέα σχολεία που έχουν επιλεχθεί για να λειτουργήσει πιλοτικά το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, θα αποσταλεί σχετικό ενημερωτικό τρίπτυχο, για να διανεμηθεί στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών της Ε’ τάξης.
Αναλαμβάνουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί
Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο στο σημείο που αφορά στη στελέχωση του Προγράμματος STEM και στους δύο τύπους σχολείων, διδακτικά καθήκοντα θα αναλάβουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί με μεταπτυχιακά προσόντα ή/και εμπειρία στη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων του πεδίου STEM. Στα τρία σχολεία που δεν είναι ΠΟΣ, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν διδακτικά καθήκοντα, ενδέχεται να εκτελούν και καθήκοντα επίβλεψης της σίτισης. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι εκπαιδευτικοί που θα εργαστούν στο Πρόγραμμα θα απασχοληθούν με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών. Η αντιμισθία για την απασχόληση των εκπαιδευτικών θα είναι €21,96 ανά περίοδο διδασκαλίας και €19,53 ανά περίοδο σίτισης.
Αναφορικά με την επιλογή των εκπαιδευτικών, αυτή θα γίνει κατά σειρά προτεραιότητας με βάση τα πιο κάτω κριτήρια: (α) Διευθυντής/ντρια, Βοηθός Διευθυντής/ντρια ή Εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακά προσόντα ή επιμόρφωση στα γνωστικά αντικείμενα «Φυσικές Επιστήμες» ή/και «Σχεδιασμός και Τεχνολογία», ο/η οποίος/α, κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020 θα υπηρετεί στο συγκεκριμένο σχολείο, με βάση τα συνολικά χρόνια υπηρεσίας. (β) Διευθυντής/ντρια, Βοηθός Διευθυντής/ντρια ή Εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακά προσόντα ή επιμόρφωση στα γνωστικά αντικείμενα «Φυσικές Επιστήμες» ή/και «Σχεδιασμός και Τεχνολογία», ο/η οποίος/α, κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020, θα υπηρετεί σε άλλο σχολείο, με βάση τα συνολικά χρόνια υπηρεσίας, (γ) Διευθυντής/ντρια, Βοηθός Διευθυντής/ντρια ή Εκπαιδευτικός με εμπειρία τουλάχιστον πέντε χρόνων στη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων «Φυσικές Επιστήμες» ή/και «Σχεδιασμός και Τεχνολογία», ο/η οποίος/α, κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020, θα υπηρετεί στο συγκεκριμένο σχολείο, με βάση τα συνολικά χρόνια υπηρεσίας. (δ) Διευθυντής/ντρια, Βοηθός Διευθυντής/ντρια ή Εκπαιδευτικός με εμπειρία τουλάχιστον πέντε χρόνων στη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων «Φυσικές Επιστήμες» ή/και «Σχεδιασμός και Τεχνολογία», ο/η οποίος/α, κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020, θα υπηρετεί σε άλλο σχολείο, με βάση τα συνολικά χρόνια υπηρεσίας.
Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να αναλάβουν διδακτικά καθήκοντα στο Πρόγραμμα STEM θα υποβάλουν αίτηση δήλωσης ενδιαφέροντος στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019, σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις οδηγίες που θα δοθούν σε σχετική εγκύκλιο που θα αναρτηθεί. Οι εκπαιδευτικοί που θα επιλεγούν θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα επιμόρφωσης, το οποίο θα προσφερθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.