Εκπαίδευση
Η Πανεπιστημιακή Σχολή Λάρνακας θα δεχθεί το 2020 τους πρώτους μεταπτυχιακούς φοιτητές
Το 2020 αναμένεται να φιλοξενήσει τους πρώτους μεταπτυχιακούς φοιτητές η νέα Πανεπιστημιακή Σχολή Λάρνακας, ανέφερε ο Δήμαρχος Αντρέας Βύρας.
Πρόσθεσε ότι «στη συνεδρία, ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου, παρουσίασε λεπτομερή προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της Σχολής για την επόμενη δεκαετία. Ο Δήμος Λάρνακας εξέφρασε την ικανοποίηση του για το λεπτομερές πλάνο που παρουσιάστηκε, το οποίο θα μελετηθεί και θα γίνουν τα ανάλογα διαβήματα».
Ο Δήμαρχος είπε ακόμα ότι «Πανεπιστήμιο και Δήμος δεσμεύτηκαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια μέσω των αρμόδιων Υπουργείων και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων ώστε να προωθηθεί η δημιουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί».
Εξήγησε ότι «αναμένεται το 2020 η νέα Σχολή να φιλοξενήσει το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ενώ το 2026 θα ξεκινήσει η πλήρης φοίτηση, σε εγκαταστάσεις που θα παραχωρήσει ο Δήμος. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέφερε ότι η δημιουργία της Σχολής είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία, την έρευνα και την περαιτέρω ανάπτυξη, όχι μόνο για τη πόλη και επαρχία Λάρνακας αλλά και για ολόκληρη τη Κύπρο».
Ερωτηθείς για την Διανέλλειο Τεχνική Σχολή ο Δήμαρχος Λάρνακας απάντησε πως «η Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος της Σχολής αποφάσισε την κατεδάφιση του κτιρίου το 2015, αφού πρώτα το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το σχετικό αίτημα της Επιτροπής για παραχώρηση άδειας κατεδάφισης».
Πρόσθεσε πως το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την παραχώρηση άδειας κατεδάφισης του κτιρίου αφού έλαβαν υπόψη «τη μεγάλη οχληρία που προκαλείται στην περιοχή, τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι, εξαιτίας της ύπαρξης του εγκαταλελειμμένου κτηρίου και της άθλιας κατάστασης της αυλής και την ιστορική άξια του κτηρίου».
Αποφασίστηκε ακόμα, συνέχισε όπως «παραμείνουν τα προπύλαια του κτιρίου, ως σημείο ιστορικής αναφοράς, παρά το γεγονός ότι η οικοδομή δεν είναι διατηρητέα και να γίνει αρχιτεκτονική/ φωτογραφική αποτύπωση τους, ώστε εάν δεν καταστεί δυνατή η διατήρηση τους, λόγω των έργων κατεδάφισης, να παραμείνουν αποτυπωμένα επί χάρτου».
Ο Ανδρέας Βύρας υπενθύμισε ότι «η Επιτροπή του Κληροδοτήματος της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής, συμφώνησε την παραχώρηση της γης στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έναντι κρατικών τεμαχίων που θα δοθούν ως αντάλλαγμα στους διαχειριστές του Διανέλλειου Ορφανοτροφείου. Η συγκεκριμένη ανταλλαγή έγινε με στόχο την ανέγερση άλλου σχολείου, στο χώρο όπου βρισκόταν η Διανέλλειος Τεχνική Σχολή, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της πόλης, ωστόσο δεν έχει ακόμα ληφθεί οριστική απόφαση για την βαθμίδα του σχολείου που θα ανεγερθεί».
Από ΚΥΠΕ