Πολιτιστικά

Η προσωπική πορεία προσφύγων από το 1974 στο συμμετοχικό έργο «Νήματα» – Από την Πλατεία Ευρώπης στη Λάρνακα σε όλη την Κύπρο

Από τις 16 έως τις 21 Ιουλίου θα διαρκέσει το Συμμετοχικό Έργο Τέχνης ΝΗΜΑΤΑ, το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη μαύρη επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Σημειώνεται ότι η όλη δράση θα ταξιδέψει σε όλες τις επαρχίες σε υλική μορφή και παράλληλα στον ψηφιακό ιστότοπο https://nemata.cyens.org.cy/με την ελεύθερη πρόσβαση και συμμετοχή του κοινού στη διαμόρφωση και ολοκλήρωσή του, από τις 16 έως και τις 21 Ιουλίου 2024.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το κοινό καλείται να συμμετάσχει στη διαμόρφωση ενός χάρτη της Κύπρου, όπου θα υπάρχουν χαραγμένα τα ονόματα όλων των χωριών και πόλεων, στον οποίο θα σημειώνει με νήματα την προσωπική του πορεία από το 1974 μέχρι σήμερα.

«Το νήμα θα περνά από όλα τα σημεία, όπου ο συμμετέχων έχει εγκατασταθεί ως πρόσφυγας με όποιες αλλαγές μπορεί να προκύπτουν στο ενδιάμεσο (αλλαγή πόλης, χωριού, κ.λπ.) και θα καταλήγει στον σημερινό του τόπο κατοικίας του. Η πορεία του κάθε συμμετέχοντος θα συνδυαστεί με τις πορείες άλλων προσφύγων του νησιού μας ενώ παράλληλα, στην ψηφιακή μορφή του έργου τα νήματα θα δένονται αυτόματα πάνω στον χάρτη της οθόνης», προστίθεται.

Πρόκειται για μια διαδραστική καλλιτεχνική εγκατάσταση που αποτελείται από ένα ανάγλυφο ξύλινο χάρτη της Κύπρου, ο οποίος θα είναι τοποθετημένος σε δημόσιους χώρους σε πέντε αστικά κέντρα και θα είναι διαθέσιμος για διάρκεια 50 ωρών για αλληλεπίδραση με το κοινό.

Ο χάρτης θα τοποθετηθεί στις 16 Ιουλίου στην Πλατεία Ευρώπης στη Λάρνακα, στις 17 του μηνός στην Πλατεία Κέννετυ στην Πάφο, στις 18 στο προαύλιο του Μουσείου «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα, στις 19 στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία και στις 21 του μηνός στον Μόλο (Πλατεία Επίχωσης) στη Λεμεσό.

Υπογραμμίζεται ότι «το νήμα ως καλλιτεχνικό μέσο σηματοδοτεί την ατομική και συλλογική πορεία των ανθρώπων της Κύπρου στην ιστορία και τη μοιρασμένη γεωγραφία του νησιού, συνδέοντάς μας με το παρελθόν και συμβολίζοντας τον ομφάλιο λώρο που τροφοδοτεί τη σύγχρονη ταυτότητά μας».

Επισημαίνεται ότι «το νήμα μάς ενώνει με τις παραδόσεις μας, όπως είναι το παραδοσιακό «νημάτωμα» εκκλησιών, για να ξορκίσουμε το κακό, ή τα υφασμάτινα τάματα προσευχής». Παραπέμπει επίσης στην άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, όπου κλωστοϋφαντουργήματα κοσμούν και φορτίζουν με νόημα τελετουργίες αλλά και καθημερινά αντικείμενα. «Έτσι το νήμα γίνεται το ίχνος που αφήνουμε στον χάρτη για να βρούμε εμείς, ή ίσως τα παιδιά μας, τον δρόμο της επιστροφής στη γη των προγόνων μας», προστίθεται.

«Η καταστροφή του 1974 παραμένει το ακλόνητο σημείο αναφοράς για κάθε πολίτη του τόπου μας. Γι’ αυτό και προσκαλούνται όλοι οι Κύπριοι να συμμετάσχουν στην έναρξη της δράσης σε οποιαδήποτε πόλη και ημερομηνία επιθυμούν και, εάν είναι πρόσφυγες, να τραβήξουν το δικό τους νήμα χαράζοντας την πορεία της προσωπικής τους ιστορίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »