Εκπαίδευση
Η πρώτη τοποθέτηση του νέου υπουργού Παιδείας για τετράμηνα
Την πρώτη του τοποθέτηση ως υπουργού Παιδείας έδωσε χθες ο κος Πρόδρομος Προδρόμου λίγες ώρες αφού παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου, για το φλέγον ζήτημα των εξετάσεων τετραμήνων.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής δημόσιας διαβούλευσης με παιδιά μέλη της Παιδοβουλής, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο κος Προδρόμου βρέθηκε ενώπιον ανησυχιών –που εκφράστηκαν μέσω ερωτήσεων– των μαθητών.
Ο νέος υπουργός Παιδείας εξέφρασε για άλλη μια φορά την ετοιμότητα του Υπουργείου στην εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων, αλλά δεν δίστασε να πει πως εάν χρειαστεί να γίνουν αλλαγές για χάρη της διαδικασίας, «θα γίνει τεκμηριωμένη έρευνα, θα δούμε τα αποτελέσματα, θα πάρουμε διορθωτικά μέτρα αν χρειάζονται», δήλωσε συγκεκριμένα ο κος Προδρόμου.
Σε άλλη ερώτηση για τις εξετάσεις τετραμήνων και τη διδακτέα ύλη, ο κ. Προδρόμου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο είναι για χάρη των μαθητών και των μαθητριών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα εάν κάνετε εξετάσεις ανά τετράμηνο ή οκτάμηνο ή στο τέλος του χρόνου. Αυτό το σύστημα δεν το έχουμε εφεύρει στην Κύπρο. Πάρα πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα, πανεπιστήμια, λειτουργούν με αυτό τον τρόπο. Είναι πολύ δυσάρεστο ότι έχουμε στοχοποιήσει ένα θέμα που πραγματικά δεν είναι το κύριο, το ποια θα είναι η συχνότητα των εξετάσεων.
Όσον αφορά την ύλη, αυτή έχει μειωθεί. Δεν έχει αυξηθεί.
Θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι ποιος είναι ο αντικειμενικός σκοπός. Ο αντικειμενικός σκοπός είναι τελειώνοντας το Λύκειο και οι εξετάσεις ανά τετράμηνο εφαρμόζονται τώρα για την πρώτη και δευτέρα τάξη Λυκείου, μετά θα εφαρμοστεί και στην τρίτη Λυκείου, οι νέοι θα είναι εφοδιασμένοι με όσα χρειάζονται και εμείς ως πολιτεία έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να έχετε αυτά που απαιτούνται στη σημερινή εποχή για να πετύχετε στη ζωή σας και να έχει όφελος η κοινωνία μας.
Το τι διδάσκεται στα σχολεία καθορίζεται με αντικειμενικά κριτήρια για το τι πρέπει να ξέρει ένας νέος στη σημερινή εποχή που είναι απαιτητική αλλά δίδει και περισσότερες ευκαιρίες.
Είναι εύκολο να πούμε για λιγότερη και λιγότερη ύλη για να είμαστε όλοι ήσυχοι αλλά στο τέλος η ζημιά θα είναι δική σας.
Ένα άλλο αντικειμενικό κριτήριο είναι τι ζητούν τα πανεπιστήμια. Θα ήταν ανεύθυνο για μια πολιτεία να δίνει απολυτήρια Λυκείου που να υπολείπονται αυτού που χρειάζεται ο νέος για να παρακολουθήσει στο πανεπιστήμιο. Τα προβλήματα θα τα βρει μπροστά του και θα είναι άδικο».
Πρόσθεσε ότι «πρέπει να αποδραματοποιήσουμε τη συζήτηση. Δεν είναι το ζήτημα μας τα τετράμηνα, είναι να οργανώσουμε καλά τις εξετάσεις. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά, ούτε οι εκπαιδευτικοί ήταν απολύτως προετοιμασμένοι. Πολλοί ενέσπειραν ερωτηματικά και ζιζάνια και δαιμόνια ότι δεν θα γίνει και θα καταργηθεί. Πιθανώς να τρέχουν κάποιοι εκπαιδευτικοί για την ύλη διότι τώρα γίνονται οι εξετάσεις από Δευτέρας. Εδώ είμαστε, θα δούμε την εφαρμογή. Θα γίνει τεκμηριωμένη έρευνα, θα δούμε τα αποτελέσματα, θα πάρουμε διορθωτικά μέτρα αν χρειάζονται. Εσείς όμως να είστε βέβαιοι ότι το κύριο βάρος της αξιολόγησής σας δεν είναι οι εξετάσεις, αλλά η συμμετοχή στη διδασκαλία, το ενδιαφέρον, οι πρωτοβουλίες».