ΠΡΟΣΩΠΑ

Η ζωγράφος Μελίνα Σκορδέλλη παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση

Πηγή: skalatimes.com

Ζωγραφίζει από τότε που θυμάται τον εαυτό της, πέρασε δίπλα από αξιόλογους καλλιτέχνες ζωγράφους οι οποίοι υπήρξαν δάσκαλοι της. Οι πρώτες της συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις έγιναν στο Πανεπιστήμιο όπου φοιτούσε, στο Lancaster. Η Μελίνα Σκορδέλλη ξανασυστήνεται στο κόσμο με μία νέα ιδιότητα, αυτή της ζωγράφου, μέσα από την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Time Void», που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρνακα στις 16 Σεπτεμβρίου. Τα συναισθήματα της γι αυτή την έκθεση ανάμεικτα:  «Αγωνία, επειδή θέλω να είναι όλα τέλεια, χαρά γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να ξανασυστηθώ με άλλη ιδιότητα από αυτήν που με γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, ευάλωτη γιατί αφήνω το παράθυρο της ψυχής μου ανοικτό και μεγάλη συγκίνηση γιατί πραγματοποιώ το ονειρό μου». Η ζωγράφος μιλά στο SkalaTimes για την πρώτη της ατομική έκθεση και τονίζει πως υπάρχει λόγος που η έκθεση γίνεται στη Λάρνακα: «Την Λάρνακα την αγαπώ, είναι η πόλη που μεγάλωσα και έζησα τις πιο μεγάλες στιγμές της ζωής μου, έτσι δεν χρειάζεται να πω περισσότερα, για συναισθηματικούς λόγους δεν γινόταν η πρώτη μου έκθεση να πραγματοποιηθεί αλλού!»

Της Γιώτας Δημητρίου

Mελίνα το δικό σου ταξίδι στο κόσμο της ζωγραφικής πότε και πώς ξεκίνησε; Ζωγραφίζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Πάντα ένιωθα την ανάγκη να δημιουργώ και να εκφράζομαι. Στο σχολείο οι δάσκαλοι μου με επαινούσαν για το ταλέντο μου και έτσι άρχισα μαθήματα ζωγραφικής στη Μικέλλα Ψαρά, μέχρι τον διορισμό της. Συνέχισα μετά από μερικά χρόνια στον Πέτρο Πτωχόπουλο ο οποίος θυμάμαι ότι με ενθάρρυνε να δώσω εξετάσεις για τη Σχολή Καλών Τεχνών. Αλλά, είχα άλλες βλέψεις τότε και σπούδασα αντ’αυτού μάρκετινγκ στην Αγγλία.  Κατά την διάρκεια των σπουδών μου όμως, η Τέχνη και το Σχέδιο ήταν πάντα το μάθημα επιλογής μου. Έλαβα μέρος και στις ομαδικές εκθέσεις των φοιτητών του πανεπιστημίου μου, στο Lancaster.  Στην συνέχεια, όταν επέστρεψα στην Κύπρο και άρχισα να εργάζομαι στη Λευκωσία ξανάρχισα μαθήματα στην Σχολή Καλών Τεχνών του Ανδρέα Χαραλάμπους, όπου έμαθα πολλά και άρχισα πλέον να βλέπω πιο σοβαρά το «χόμπι» μου. Το 2008 έλαβα μέρος και σε μια ομαδική έκθεση για φιλανθρωπικό σκοπό και πούλησα το πρώτο μου έργο. Λίγο αργότερα φιλοτέχνησα το εξώφυλλο του μυθιστορήματος «Στα σοκάκια της λήθης» του Χριστόδουλου Σταμάτη. Μετακομίζοντας πίσω στην πόλη μου, την Λάρνακα, όταν παντρεύτηκα, συνέχισα τα μαθήματα στην Ίρμα Βούλγαρη και αργότερα στον Κωνσταντίνο Πτωχόπουλο.

Πώς το ταλέντο βελτιώνεται (αν βελτιώνεται) από την διδασκαλία και πόσο σε βοήθησαν εσένα τα μαθήματα ζωγραφικής; Υπάρχει ένα γνωμικό του Λουκ Κάμπελ που λέει «Το ταλέντο δεν είναι τίποτα χωρίς αφοσίωση και πειθαρχία και η αφοσίωση και η πειθαρχία είναι ταλέντα από μόνα τους». Χωρίς τα μαθήματα που έκανα τόσα χρόνια, τον χρόνο που αφιέρωσα και τις πολίτιμες γνώσεις που είχα την τύχη να αποκομίσω δίπλα σε τόσο σημαντικούς καλλιτέχνες και δασκάλους, δεν θα μπορούσα να παρουσιάσω σήμερα τα έργα μου σε μία έκθεση.  Ο Κωνσταντίνος Πτωχόπουλος με έμαθε ότι η ζωγραφική είναι σαν την προπόνηση και όσο δουλεύεις και αφοσιώνεσαι γίνεσαι καλύτερος. Γενικά ψάχνομαι συνεχώς και δεν σταματώ να μαθαίνω.

Η έκθεση σου στις 16 Σεπτεμβρίου είναι η πρώτη σου ατομική; Ναι, έχω λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στο παρελθόν, αλλά πρώτη φορά παρουσιάζω τη δουλειά μου σε ατομική έκθεση.

Είχες λάβει μέρος και στη Μπιενάλε Λάρνακας, πως ήταν αυτό ως εμπειρία; Ήταν απίστευτη τιμή για μένα, ένιωσα μεγάλη χαρά και περηφάνια που πέρασα. Επίσης, το γεγονός ότι η διαδικασία επιλογής των έργων ήταν ανώνυμη το έκανε ακόμα πιο ξεχωριστό. Με αυτή την αναγνώριση πήρα την δύναμη να συνεχίσω για να κάνω αυτό που αγαπώ.

Μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη, πόσο εύκολο ήταν να ακολουθήσεις αυτό που αγαπάς; Πάντα λέμε ότι δεν έχουμε χρόνο και ισχύει. Όμως, με τον σωστό προγραμματισμό τις περισσότερες φορές βγαίνει το πλάνο και θα ήθελα επι την ευκαιρία να ευχαριστήσω πολύ τον σύζυγο και τα παιδιά μου για την συνεχή στήριξη και κατανόηση.

Τι θα δούμε στην έκθεση σου στις 16 Σεπτεμβρίου; Στην έκθεση με τίτλο «Time Void» παρουσιάζω 30 έργα με λάδι, που είναι το υλικό της προτίμησής μου. Θα δείτε έργα που έχουν να κάνουν με την αποδόμηση της φιγούρας και το παιχνίδισμα του μυαλού.

Time void (χρόνος κενός), τι θέλει να πει ο τίτλος και από που εμπνεύστηκες για αυτή τη συλλογή σου; Στη ζωή μας, την καθημερινότητα μας, ο χρόνος κυλάει και ξεχνάμε να ζούμε στιγμές, τις αφήνουμε πίσω μας μέχρι που γίνονται θολά κενά στη μνήμη. Μέσα από τη συλλογή έργων «Χρόνος Κενός» επιθυμώ να εξερευνήσω τη σχέση μας με τον χρόνο και την ρουτίνα που ζούμε, επαναφέροντας ό,τι παραβλέπεται και χάνεται στο παρελθόν και προσφέροντας μία νέα ανάγνωση των στιγμών που προσπεράστηκαν γρήγορα.

Πώς νιώθεις που θα παρουσιάσεις έργα σου στο κοινό;  Αγωνία, επειδή θέλω να είναι όλα τέλεια, χαρά γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να ξανασυστηθώ με άλλη ιδιότητα από αυτήν που με γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, ευάλωτη γιατί αφήνω το παράθυρο της ψυχής μου ανοικτό και μεγάλη συγκίνηση γιατί πραγματοποιώ το ονειρό μου!

Τι σημαίνει για σένα «καλή τέχνη» και τι θεωρείς ότι πρέπει να έχει ένα αξιόλογο έργο τέχνης;  Δεν νομίζω ότι είμαι σε θέση να κρίνω εγώ ένα έργο τέχνης αν είναι ή όχι αξιόλογο. Απλά αν ένα έργο εμένα με κάνει να αισθανθώ κάτι, να θέλω να το συζητήσω, να το σκέφτομαι μετά, τότε με έχει κερδίσει. Και κάποιον άλλο ίσως όχι. Αυτή είναι και η δύναμη της τέχνης, ότι μπορεί να έχει διαφορετική επίδραση στον κάθε θεατή αναλόγως των εμπειριών, των επιλογών και των αξιών με τις οποίες πορεύεται.

Τέλος, επέλεξες η πρώτη σου έκθεση να γίνει στη πόλη σου τη Λάρνακα, στην «Κυπριακή Γωνιά», τυχαίο;  Την Λάρνακα την αγαπώ, είναι η πόλη που μεγάλωσα και έζησα τις πιο μεγάλες στιγμές της ζωής μου, έτσι δεν χρειάζεται να πω περισσότερα, για συναισθηματικούς λόγους δεν γινόταν η πρώτη μου έκθεση να πραγματοποιηθεί αλλού!

  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνέντευξης χωρίς τη γραπτή έγκριση του skalatimes

Σχετικά νέα

X
Translate »